Hetals far brast i gråt

BODØ/OSLO (Dagbladet.no): I to timer fortalte Hetal Amins far om datteren, som ble revet bort fra ham i januar 1999. Men da han fortalte retten hvordan han fikk melding om dødsfallet, brast han sammen i gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag vitnet Hetal Amins far Anil Amin i Salten herredsrett, i saken mot Mats Storvik som er tiltalt for aktiv medvirkning til selvmord.

Anil Amin holdt et sindig, veloverveid og alvorlig vitnemål i to timer. Men da han fortalte hvordan han fikk dødsbudskapet, brast han sammen i tårer.

«Hun er død».

23. januar 1999 er Anil Amin på jobb, som overlege ved Nordland sentralsykehus. Han får beskjed om at sjefslegen ved sykehuset hadde prøvd å få tak i ham. Han stusser litt, og ringer mobiltelefonen til Hetal, mens han venter på at sjefslegen skal ta kontakt igjen. Mats Storvik, som er på interrail med datteren hans, svarer i den andre enden.

- Kan jeg få snakke med Hetal.

- Nei, det kan du ikke.

- Hvorfor ikke?

- Hun er død.

- Hva sier du?

- Hun er død.

Ifølge Amin skal Mats Storvik ha vært iskald da han svarte på spørsmålene.

Mens faren står i telefonen, kommer Hetals mor, Taru Amin, inn på kontoret hans. Faren greier ikke snakke mer, og gir kona telefonen.

Da de snakker med Mats, vet allerede mange av vennene hennes at hun var død. Storvik står på Schipol flyplass i Amsterdam, og er klar til å reise hjem.

Selvstendig

Familien Amin kom til Norge fra Bombay da Hetal var fire år gammel. Mor og far var opptatt av å lære henne å være stolt og selvstendig, og forskjellen på rett og galt. Da Hetal var tolv år gammel, fikk hun sjansen til å vise hvor selvstendig hun var, og fikk reise aleine til India.

Hun har ikke latt seg plage av rasisme. En gang kom hun hjem fra skolen, og noen hadde skrevet sjokoladejenta på pulten hennes.

- Nordmenn bruker masse penger på å bli brune som sjokolade, sa faren.

Slik taklet familien rasisme.

Mats Storvik har tidligere hevdet at Hetal har blitt seksuelt misbrukt. Anil Amin ble konfrontert med ryktene.

- Det ville jeg visst. Da ville jeg gjort alt for å få personen tiltalt.

Amin ble også spurt om Hetal hadde vært deprimert.

- Som med de fleste andre jenter, gikk det opp og ned. Men hun hadde aldri prøvd å ta livet sitt før episodene på hybelen.

Selvmordsforsøk

Hetal gjorde to selvmordsforsøk med kort mellomrom da hun bodde på hybel i Trondheim i desember 1997. Den ene gangen hadde hun spist Paracetamol og Ibux, den andre gangen hadde hun skåret seg i armen.

- Kuttene i håndleddene var veldig overfladiske.

Han oppfattet forsøkene som et forsøk på å skremme ekskjæresten, og mener det var en protest mot bruddet. Faren oppfattet det ikke som reelle selvmordsforsøk, og anså ikke situasjonen som farlig. Men var likevel klar over av kjærlighetssorgen kunne gjøre utslag under den planlagte interrailen med Mats Storvik. Derfor hadde faren flere samtaler med Storvik.

Ifølge faren sa Storvik at han skule passe på datteren, lovte at de skulle være forsiktige og at ingenting skulle skje med henne. Hun skulle kommer tilbake med helt nytt humør.

Familien følte seg helt trygge på Storvik. Han pleide å kalle Hetal «lillesøster», og hun kalte ham «bodyguarden min».

For å være helt sikre, tok familien også kontakt med psykiatere, som mente interrailen kunne være en god idé.

To dager etter at faren fikk beskjed om at Hetal var død, var Storvik på besøk hos dem. Storvik satt i sofaen og snakket med Hetals mor.

Da han skulle gå, kom faren til Hetal, og stilte Storvik tre spørsmål.

- Hvor var du da det skjedde?

- Hvordan fikk hun tak i metadon?

- Hva gjorde du for å redde henne?

Ifølge faren svarte ikke Storvik på noen av spørsmålene.