Hete fakta om sommerværet

Liker du å ha ferie mens det er varmt vær og sol fra skyfri himmel? Dagbladet viser deg de nøyaktige tidspunktene for når det er mest sannsynlig å finne godvær på 5 steder fordelt over hele Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omfattende statistikken fra Meteorologisk Institutt viser at Norge har flest soldager i juni, mens temperaturen når sitt høyeste på seinsommeren i månedsskiftet juli- august.Av de elleve målingsstedene, er det Oslo som har høyest maksimal gjennomsnittstemperatur de siste tiåra.

Hovedstaden har snitt på 21,7 grader for hele juli måned, omtrent ti grader varmere enn Vardø i Finnmark - som er klart kaldest av de elleve byene.

Byer som Tromsø, Bodø, Ålesund og Trondheim scorer samlet sett høyest på målingene i de to første ukene av august.

I Kristiansand, Oslo og Stavanger er det derimot aller flest soldager tidlig i juni, selv om det kommer en ny, mindre topp igjen i august.

Mens i Bergen, hvor det er varmest tidlig i august, avtar antall solskinnsdager jevnt og trutt fra de to første ukene i juni.

Om Vardø er kaldest, stiger temperaturen betydelig om man drar inn på Finnmarksvidda til Karasjok. Med 18,6 grader i snitt de to siste ukene av juli er byen varmere enn både Tromsø, Bodø, Ålesund, Bergen og Stavanger i samme periode.

Med unntak av vestlandsbyene Stavanger, Bergen og Ålesund, har samtlige steder nådd sitt varmeste i slutten av denne måneden. I de tre kystbyene avtar maksimaltemperaturen først i andre halvdel av august.

Statistikk fra 1957

Det er klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt i Oslo som på oppdrag fra Dagbladet har sett på all tilgjengelig værstatistikk for sommerukene fra 1. juni til 1. september siden 1957.

De varme fakta forteller at i de fleste deler av landet lønner det seg å ta ut ferie i månedsskiftet juli- august.

- Det er som forventet at det er varmest på denne tida av sommeren, og statistisk sett tyder mye på at det også er mye solrike dager for store deler av landet i denne perioden. Badetemperaturene er jevnt over høyest i de to første ukene av august, sier Hygen.

- I flere steder av landet kan det være gunstig å ta ut ferie tidlig dersom man er opptatt av å få flest rene soldager. Liker man en aktiv ferie med eksempelvis turer på fjellet, kan det kanskje være greit å gjøre dette mens sola ikke varmer altfor mye. Er det bading og late dager med høyest mulig temperatur som lokker, peker månedsskiftet juli- august seg klart ut, mener Hygen.

Strenge kriterier

Klimaavdelingen til Meteorologisk institutt er svært strenge når de regner ut det de karakteriserer som penværsdager.

- Det skal være tilnærmet skyfritt for å falle inn under denne kategorien, så det folk flest forbinder med fine sommerdager vil være et betydelig større antall enn det vi opererer med, opplyser Hygen.

Klimaforskeren mener man kan multiplisere antallet penværsdager 2- 3 ganger for å danne seg et inntrykk av hvor mange dager det i snitt har vært det folk flest vil betegne som godt vær innenfor hver 14-dagersperiode.

- Folk har forskjellige oppfatninger av hva som er en god solskinnsdag. Selv om vår definisjon av penværsdager er ganske streng, er den like fullt en god indikator på når om sommeren de ulike stedene har mest sol, mener Hygen.

Aller best i sør

Ikke overraskende er det i Kristiansand og på Sørlandet sola har strålt mest de siste somrene, med Oslo og deler av østlandsområdet som en god nummer to. I somrene 1975- 76 opplevde sørlendingene hele 38 «perfekte» solskinnsdager, tett fulgt av kanonsommeren 1997 med 37 penværsdager.

Røros havner sist på klimaavdelingens liste over penværsdager, med bare 330 dager totalt siden 1957.

- Røros ligger midt på værskillet mellom Østlandet og Midt-Norge, og får skyer både sørfra og nordfra. Det gir området færre rene solskinnsdager, sier Hygen.

På Sørøstlandet er det målt flest optimale soldager i begynnelsen og slutten av sommeren, og forklaringen er enkel, ifølge klimaforsker Hygen:

- På midtsommeren når disse områdene er blitt varmet opp over tid, er det større sjanser for ettermiddagsbyger og litt overskyet vær seint på dagen. Det kan være nok til at en ellers flott sommerdag ikke faller inn under vår kategori for pent vær, sier han.