Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hete jegerblikk

Ny forskning viser at sverdfisken har ti ganger bedre syn enn byttedyrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et eget varmesystem i øyemuskulaturen hos sverdfisken som sørger for «ørneblikket» under vann.

I kaldt vann er oppvarmede øyne kjappere til å fange bildeinformasjon og skjelne bevegelse. Dermed er sverdfisken i stand til å fange både blekksprut og andre hurtige byttedyr i vanntemperatur ned mot tre grader.

Bedrer tidsoppløsningen

Hjernen og øynene på sverdfisken er 10-15 grader varmere enn vannet omkring og gir bedre bildedata, viser en internasjonal undersøkelse, ifølge Forskning.no.

- Å varme opp netthinnen forbedrer tidsoppløsningen, og øker dermed sjansene for å oppdage hurtige bevegelser, skriver forskerne i rapporten.

Følsomme øyne

Forskere har fanget sverdfisk i Stillehavet utenfor Hawaii og undersøkt de elektriske reaksjonene i netthinnnen i forskjellig lys og temperatur. Sverdfiskens synsevne på 100 meters dyp i vann på ti grader er 12 ganger bedre enn den ville vært uten oppvarming. Kaldere vann minsker forskjellen, men selv på 300 meters dyp er en oppvarmet netthinne syv ganger mer effektiv.

De varme øynene gir sverdfisk muligheten til å jakte på mye større dyp enn den ellers ville hatt sjansen til.

- De store, raske og følsomme øynene til sverdfisk gir den et avgjørende fortrinn i å jakte og avskjære hurtige byttedyr på havdyp med kalde temperaturer og lite lys, skriver forskerteamet.

GODT SYN:</B> Ny forskning viser at sverdfisken har supersyn.