Hetebølge har
truffet Spania

Værmeldingen på tampen av årets mai-måned vil trolig skrive seg inn i historiebøkene flere steder i verden.

HET VÆRMELDING: Elva Guadalquivir går gjennom den spanske byen Cordoba. Her er det meldt opp mot 37 grader i uka som kommer. Foto: Halvard Alvik / NTB
HET VÆRMELDING: Elva Guadalquivir går gjennom den spanske byen Cordoba. Her er det meldt opp mot 37 grader i uka som kommer. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hetebølge satt denne uka kursen mot Spania, og i de sørlige delene av landet er det ventet temperaturer opp mot 42 grader de neste dagene.

Det er 10-15 grader høyere enn normal gjennomsnittstemperatur i mai, og landet ligger dermed godt an til å kunne sette nye varmerekorder.

- Dette kan bli den mest intense mai-hetebølgen i Spania på 20 år, sier statsmeteorolog Rubén del Campo til den britiske avisa The Guardian.

Også vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo, Jon Austerheim, bekrefter at temperaturene er «godt over normalen».

- Normalt ligger temperaturen på 25-30 grader i siste del av mai, så dette er uvanlig høyt. I går ble det målt 41.6 grader i nærheten av byen Cordoba i Andalucia, påpeker han.

BRENNHETT: Målingen er forventet temperatur søndag 22.05.2022 klokka 14. Klikk på bildet for å full oversikt. Illustasjon: Jon Austerheim v/ Meteorologisk institutt i Oslo
BRENNHETT: Målingen er forventet temperatur søndag 22.05.2022 klokka 14. Klikk på bildet for å full oversikt. Illustasjon: Jon Austerheim v/ Meteorologisk institutt i Oslo Vis mer

Ifølge Spanias meteorologiske institutt, skyldes ekstremvarmen først og fremst varme luftstrømmer fra det afrikanske kontinentet.

Innbyggerne oppfordres av landet helsedepartement til å drikke mye vann, holde seg på kjølige steder, og redusere fysisk aktivitet. Det skriver den britiske kringkasteren BBC.

Alvorlig tørke

Hetebølgen rammer også sørlige deler av nabolandet Frankrike. I flere byer er det meldt opp mot 38 grader uka som kommer.

Frankrikes meteorologiske institutt venter at dette vil bli landet varmeste registrerte maimåned.

- Det er meget sannsynlig, sier statsmeteorolog, François Jobard, ifølge The Guardian.

Han sier også at 22 franske regioner - hovedsakelig i sørøst og sørvest - «høyst sannsynlig» vil lide alvorlig tørke mot slutten av sommeren.

Ifølge franske myndigheter har allerede 16 franske regioner redusert vannbruk.

- Prematurt

Også i USA forbereder flere delstater seg på høyere temperaturer enn normalt. National Weather Service (NWS) spår over 30 grader flere steder.

Samtidig kjemper India og Pakistan fortsatt mot en brennende hetebølge. Her har temperaturene flere ganger krøpet opp mot 50 grader, som har skapt gjentatte problemer med strømtilførselen i landet.

Det er likevel for tidlig for forskere å fastslå allerede nå om de ulike hetebølgene skyldes klimaendringer.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) sa i begynnelsen av mai at det er «prematurt» å knytte den «ekstreme heten i India og Pakistan til bare klimaendringer».

Organisasjonen skriver imidlertid at «det er i tråd med hva vi forventer i et klima i endring».

Tørke i «regnland»

I en fersk rapport fra den globale organisasjonen Christian Aid slås det fast at byer over hele verden – fra London til Beijing og New Delhi – står overfor økende fare for tørke som følge av klimaendringer.

Det betyr at mange storbyer risikerer vannmangel.

Selv London og Sørøst-England, i det beryktede regnfulle Storbritannia, står i fare for å gå tom for vann innen 25 år på grunn av tørke, ifølge eksperter i rapporten.

HELIKOPTER: Det brenner kraftig i terrenget i Bø. Reporter: Caisa Linea Hagfors. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også i grønne Oslo har innbyggerne fått kjenne på hva tørke fører til. Aldri før har det vært registrert en så tørr mars og april i Sørøst-Norge.

Oslo kommune har for første gang på lenge gått ut og bedt innbyggerne spare på vannet på grunn av lav vannstand i drikkevannskilden Maridalsvannet – både på grunn av lite regn, men også på grunn av vedlikeholdsarbeid.

- Det har aldri vært målt så lite nedbør på Blindern i Oslo siden målingen startet i 1937. Totalt kom det 13,3 millimeter nedbør, mens det kommer rundt 85 millimeter i et normalår, sa statsmeteorolog Bente Wahl til Dagbladet tidligere i mai.

Fattige land mest utsatt

Organisasjonen Christian Aid, som jobber for å støtte bærekraftig utvikling, utrydde fattigdom, støtte sivilsamfunnet og gi katastrofehjelp i Sør-Amerika, Karibia, Afrika og Asia, advarer imidlertid om at det først og fremst er de fattige som vil lide mest av tørke og påfølgende vannmangel.

De trekker blant annet fram Zimbabwes hovedstad Harare og Kabul i Afghanistan som kritiske.

Byer er mer sårbare i fattige land ettersom de har færre ressurser til å tilpasse seg klimaendringer. Vannmangel kan føre til alvorlige konflikter, heter det i rapporten.

- Tørke utgjør en reell fare. Den truer liv og levebrød for noen av de fattigste menneskene i verden. For å ta tak i denne urettferdigheten trenger vi ikke bare utslippskutt, men også økonomisk støtte til de samfunnene som ikke selv har mulighet til å tilpasse seg situasjonen, sier medforfatter i rapporten, Nushrat Rahman Chowdhury.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer