Hetebølge herjer: - Ikke normalt

Gradestokken kan krype opp mot 40 grader i Sør-Europa denne helga.

HETEBØLGE: Det varsles uvanlig høye temperaturer i deler av Sør-Europa. Foto: AEMET
HETEBØLGE: Det varsles uvanlig høye temperaturer i deler av Sør-Europa. Foto: AEMET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er varslet uvanlig høye temperaturer på Kanariøyene og Den iberiske halvøya i helga, og Spanias meteorologiske institutt har sendt ut farevarsel for hetebølge.

En hetebølge er definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over den gjennomsnittelige makstemperaturen.

NON STOP: En sommerlek gikk ikke etter planen. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Allerede mandag er det imidlertid ventet at temperaturene skal falle igjen på Kanariøyene.

Spanias meteorologiske institutt (Aemet) skriver på Twitter at temperaturene de neste ti dagene er ventet å være uvanlig høye på store deler av Den iberiske halvøya.

- Nok en gang må vi si at det på sommeren er normalt at det er varmt, men denne varmen kommer ikke til å bli normal, heter det i en Twitter-melding.

Også det norske meteorologiske instituttet har varslet at det blir svært varmt i Spania og Portugal.

- Befinner du deg i, eller har planer om å reise til Spania eller Portugal de neste dagene? Da bør du være obs på at det fremdeles er svært varmt. Enkelte steder har myndighetene utsendt oransje farevarsel, skrev instituttet i en Twitter-melding fredag.

Ifølge meteorologene vil makstemperaturen i for eksempel Madrid og Lisboa ligge på henholdsvis 43 og 42 grader de neste dagene. I Sevilla er det meldt om hele 47 grader.

Varmen kommer etter at Spania har opplevd sin varmeste mai måned på minst 100 år. Også i juni ble landet rammet av en hetebølge.

I Spania er den gjennomsnittlige temperaturøkningen på 1,7 grader sammenliknet med førindustriell tid, ifølge talsmann for Spanias meteorologiske institutt (Aemet), Ruben del Campo. Han fastslår at de spanske somrene blir lenger for hvert år som går. Siden 1980-tallet har sommeren blitt forlenget med en hel måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer