Hetebølge i Finnmark vekker oppsikt

Så høy temperatur som mandagens 34,3 grader i Banak i Porsanger har aldri vært registrert så langt nord i Norge - kanskje ikke engang så langt nord i Europa. Nå linkes heten til katastrofe-varmen i Nord-Amerika.

NÅ ER HER HETE-BØLGE: Porsanger, som ikke akkurat er kjent for sitt tropiske klima, vekker oppsikt i Europa for temperaturer godt over 30 plussgrader. Her E6 ved Porsanger i februar i år. Foto: Statens vegvesen / NTB
NÅ ER HER HETE-BØLGE: Porsanger, som ikke akkurat er kjent for sitt tropiske klima, vekker oppsikt i Europa for temperaturer godt over 30 plussgrader. Her E6 ved Porsanger i februar i år. Foto: Statens vegvesen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Varmerekorder i Norge og Finland i juni, etterfulgt av en hetebølge godt over 30-tallet på gradestokken langt oppe i nord, har gjort Norden til et brennhett tema i den britiske avisa The Guardian.

«Nordiske land gjennomgår en hetebølge», skrev avisa mandag, og slo fast at det i helga flere steder var over 34 grader - pluss - i en region mest kjent for sin bitende kulde.

Blant stedene som vekker oppsikt med sin varme, er flystasjonen Banak, nær Lakselv i Porsanger kommune i Finnmark, og Kevo i Finland.

I en tweet som Guardian gjengir, skriver den britiske meteorologen Scott Duncan at en høyere temperatur enn mandagens 34,3 grader i Banak aldri før har vært registrert så langt nord som 70 grader i Europa.

- Dette har vi aldri sett i Nord-Europa før, skriver den skotske meteorologen Scott Duncan på Twitter.

- Ord i behold

Vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt gir ham betinget rett.

- I Norge har det ikke vært målt så høye temperaturer før i Troms og Finnmark. Han har sine ord i behold for Norge i hvert fall, sier Skattør til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.