Hetebølge i Finnmark vekker oppsikt

Så høy temperatur som mandagens 34,3 grader i Banak i Porsanger har aldri vært registrert så langt nord i Norge - kanskje ikke engang så langt nord i Europa. Nå linkes heten til katastrofe-varmen i Nord-Amerika.

NÅ ER HER HETE-BØLGE: Porsanger, som ikke akkurat er kjent for sitt tropiske klima, vekker oppsikt i Europa for temperaturer godt over 30 plussgrader. Her E6 ved Porsanger i februar i år. Foto: Statens vegvesen / NTB
NÅ ER HER HETE-BØLGE: Porsanger, som ikke akkurat er kjent for sitt tropiske klima, vekker oppsikt i Europa for temperaturer godt over 30 plussgrader. Her E6 ved Porsanger i februar i år. Foto: Statens vegvesen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Varmerekorder i Norge og Finland i juni, etterfulgt av en hetebølge godt over 30-tallet på gradestokken langt oppe i nord, har gjort Norden til et brennhett tema i den britiske avisa The Guardian.

«Nordiske land gjennomgår en hetebølge», skrev avisa mandag, og slo fast at det i helga flere steder var over 34 grader - pluss - i en region mest kjent for sin bitende kulde.

Blant stedene som vekker oppsikt med sin varme, er flystasjonen Banak, nær Lakselv i Porsanger kommune i Finnmark, og Kevo i Finland.

I en tweet som Guardian gjengir, skriver den britiske meteorologen Scott Duncan at en høyere temperatur enn mandagens 34,3 grader i Banak aldri før har vært registrert så langt nord som 70 grader i Europa.

- Dette har vi aldri sett i Nord-Europa før, skriver den skotske meteorologen Scott Duncan på Twitter.

- Ord i behold

Vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt gir ham betinget rett.

- I Norge har det ikke vært målt så høye temperaturer før i Troms og Finnmark. Han har sine ord i behold for Norge i hvert fall, sier Skattør til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer