Hetebølge på Arktis

LONGYEARBYEN/BODØ (NTB): Arktis er varmere enn på 400 år, og permafrosten har begynt å tine flere steder. Men på Svalbard lar oppvarmingen seg ikke påvise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturøkningen skyldes både naturlige svingninger og menneskeskapte klimaendringer, mener forskerne, som har offentliggjorde sin studie i siste nummer av vitenskapstidsskriftet Science.

Ikke på Svalbard

En ny klimarapport fra Det norske meteorologiske institutt viser at temperatursvingningene ikke lar seg påvise på Svalbard. Temperaturen har steget noe på øygruppen de siste årene, men det var varmere for 60 år siden enn i dag, skriver Svalbardposten.

Klimarapporten har data som spenner over 80 år, fra 1912 til 1996. Det har vært store variasjoner fra år til år, men sett over noen år er temperaturkurven forholdsvis stabil.

Rapporten viser at det ble varmere fra 1912 til 1930-tallet, men at det så ble kaldere de neste 30 årene. Fram mot i dag har temperaturene igjen steget. Den laveste temperatur norske meteorologer har registrert på Svalbard er for øvrig minus 46,3, på Svalbard lufthavn 4. mars 1986.

Pussig

Professor i meteorologi Yngvar Gjessing ved Universitetsstudien e på Svalbard sier til NTB at det er litt rart med den stabile temperaturkurven på Svalbard.

- Ifølge FNs klimamodell er Svalbard ett av de områdene hvor den globale oppvarmingen først skal kunne registreres, sier han. Professor Gjessing vil imidlertid ikke trekke konklusjoner. Han sier at funnene fra Svalbard ikke motsier rapportene som forteller om økt oppvarming av Arktis, men at de heller ikke bekrefter dem. Yngvar Gjessing arbeider i dag blant annet med klimaendringer i Himalaya.