Hetebølge på vei

I Sevilla målte de 49 grader i helga, Frankrike er rammet av skogbranner. Og nå kommer endelig hetebølgen til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I solfylte og glohete Sevilla hoppet folk i går i fontenene for å avkjøle seg. Spania og Portugal opplevde de varmeste dagene i året og hetebølgen varer ved. Portugal kan i dag vente seg 40 grader. I Italia er det for lengst slått hetealarm, mens skogbranner herjer i sørlige deler av Frankrike. Hele Marseilles lå dekket i røyk.

Varmen kryper nordover

Høytrykket kryper nå nordover. Mens Banak i Finnmark fortsatt lå på temperaturtoppen i Norge i går, blir det betydelig varmere i hele Skandinavia i løpet av uka.

-  Fra onsdag kan Oslo-området vente seg temperaturer på 25- 26 grader, hele Sør-Norge vil få høyere temperaturer denne uka, litt seinere i Nord-Norge. Det skal litt til for å bryte ned det høytrykket som nå kommer, sier meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Det går opp og ned

Johnsen lover at høytrykket vil holde koken til begynnelsen av neste uke, deretter kan selv ikke meteorologer love mer.

-  Er sommeren så ille som vi skal ha det til?

-  I forhold til i fjor er den rimelig dårlig, temperaturen har vært under normalen og nedbøren har også vært over normalen i Sør-Norge, men sånn er det jo fra tid til annen, men temperaturene i fjor var også rimelig dårlig fram til midten av juli, sier Johnsen.

VARMT I SEVILLA: En forfriskende dukkert i fontenen fristet nok mange i Sevilla i Spania i går, da temperaturen nærmet seg 50 grader på dagtid. Varmen er på vei nordover.
SKOGBRANN: I Velaux i Frankrike kjempet brannmannskapet mot brann i 2500 hektar furuskog.