Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hetebølgen har ført til minst to dødsfall i Spania

I Spania er en veiarbeider og en pensjonist døde av heteslag. I enkelte områder er det målt 45 grader, og ifølge meteorologer vil det knapt bli noe bedre de neste dagene.

EKSTREMVARME: I Barcelona i Spania kjøler folk seg ned i den ekstreme varmen som rammer Sør-Europa i disse dager. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
EKSTREMVARME: I Barcelona i Spania kjøler folk seg ned i den ekstreme varmen som rammer Sør-Europa i disse dager. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det meldt at to menn, en veiarbeider i 40-åra og en 78 år gammel pensjonist, har dødd av heteslag i Spania. I flere byer, blant annet Madrid, ligger temperaturen på 40 grader og over.

I Portugal er det målt 45,2 grader ved byen Abrantes nordøst for hovedstaden Lisboa.

Åtte steder ble lokale varmerekorder slått, og lørdag kan temperaturene krype opp til 47 grader før de synker igjen. Portugals nasjonale varmerekord på 47,4 grader fra 2003 kan dermed bli slått.

Nulltoleranse

Hittil er det ikke meldt om alvorlige skogbranner, men beredskapen er på høyeste nivå, og innenriksminister Eduardo Cabrita har varslet at det vil bli utvist «nulltoleranse» for risikabel aktivitet, som for eksempel grilling.

Heten som slår innover Sør-Europa, kommer nordover med vinden fra Afrika. Temperaturene har også bygget seg opp i Sør-Frankrike, og mange har spekulert på om europarekorden nå står for fall. Den ble satt i Aten i 1977 og er på 48 grader.

– Barn og eldre utsatt

Meteorolog Luke Miall ved Storbritannias meteorologiske institutt sier til The Guardian at temperaturene vil gå hardt utover både lokale innbyggere og turister som ikke er vant med slik varme.

- Vi råder turister til å holde seg unna formiddagssola og beskytte seg, sier han.

Miall advarer også om at barn og eldre er spesielt utsatt for heteslag.

Reiseselskaper som Thomas Cook og Alltours opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at de har mottatt avbestillinger i siste liten, og at folk i stedet foretrekker å feriere ved Nordsjøen og de baltiske stater.

Full beredskap

Spanske myndigheter har sendt ut OBS-varsler for 41 av landets 50 provinser. Landets varmerekord ble satt i juli i fjor, da det ble målt 46,9 grader i Cordoba sør i landet.

Også i Frankrike er det sendt ut advarsler. I hele 16 fylker er det oransje varsel, det neste høyeste beredskapsnivået.

Langs deler av middelhavskysten er det ventet temperaturer opp mot 40 grader. Det gjelder strekningen fra grensen mot Spania og opp til Marseille og Avignon. Også i Rhônedalen går det mot svært hete dager, skriver avisa Le Figaro.

Klimaendringer

Tidligere i sommer har en rekke andre land på den nordlige halvkule vært utsatt for uvanlig høye temperaturer.

Norge er ett av over 15 land hvor det er satt lokale eller nasjonale varmerekorder. Både Canada, USA, Nord-Europa, deler av Midtøsten, Kaukasus og Japan har opplevd ekstrem hete eller tørke.

- Global oppvarming har gjort dette verre, det er ingen tvil om det, sa klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved forskningssenteret CICERO til NTB nylig.

Hetebølgen i Canada førte til at rundt 70 mennesker mistet livet. I Japan omkom over 100 personer, kort tid etter at over 200 døde i flom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!