Hetebølgen: Har knust flere varmerekorder

Varmerekordene står for fall flere steder i Europa, og meteorologene advarer. Også i Norge kan det komme rekorder.

EN NY HETEBØLGE OVER EUROPA: Varmerekordene står for fall flere steder i Europa. Video: NTB Scanpix/ Google Earth/ Newsflare Vis mer

Onsdag har Belgia, Tyskland og Nederland har fått nye varmerekorder, ifølge BBC.

Den belgiske byen Kleine Brogel målte hele 39.9 varmegrader.

I Nederland ble den 75-år gamle varmerekorden slått, da det i dag ble målt 39.9 varmegrader i Eindhoven.

Tyskland fikk ny varmerekord i byen Geilenkirchen der det ble målt 40.5 varmegrader.

Torsdag ventes det at Frankrike for andre gang denne sommeren setter varmerekord, skriver The Independent. Myndighetene advarer mot ekstremvarme.

I storbyen Paris kan temperaturen nå 42 grader. Det vil i så fall være den varmeste dagen i Paris siden juli 1947. Hetebølgen skjer under en måned etter at temperaturrekorder ble knust i landet.

Det franske meteorologiske institutt advarer også mot «urbane varmesentre» som gjør storbyene spesielt sårbare, fordi veier og bygninger absorberer varme og dagen og fungerer som radiatorer om natta. Det fører til at lufta ikke får kjølt seg ned.

- På ettermiddagen burde det ikke være folk i gatene. De som er det, bør dekke seg med løssittende hvite klær, sier akuttlege Christophe Pudhomme til lokalavisa Le Parisien.

Temperaturer på 40-tallet kan også nå så langt nord som Nederland, Belgia og Luxembourg.

Den gigantiske hetebølgen som vil bre seg over hele Vest-Europa vil også føre til svært varmt vær her i nord.

PROTESTERER: Mange reagerte på Dagsavisen-saken om Christa som ble kastet vekk av vektere da hun tidligere i måneden badet toppløs på Sørenga i Oslo. Søndag valgte flere å møte opp på samme sted, for å bade toppløse i protest. Vis mer

Kan bli norske rekorder

I Sverige er temperaturen nå spådd å nå 37 varmegrader i løpet av de nærmeste dagene, ifølge Aftonbladet. Stig-Arild Fagerli, meteorolog i StormGeo, sier imidlertid til Dagbladet onsdag at det skal godt gjøres å komme så høyt.

KAN BLI REKORD: Det varsles om opp mot 42 grader i Paris, noe som i så fall vil knuse den gamle varmerekorden fra 1947. Her fra hetebølgen i landet i slutten av juni. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / NTB Scanpix
KAN BLI REKORD: Det varsles om opp mot 42 grader i Paris, noe som i så fall vil knuse den gamle varmerekorden fra 1947. Her fra hetebølgen i landet i slutten av juni. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men norsk varme, det kan han love - selv om det heller ikke tyder på at det blir satt noen nasjonal varmerekord her til lands.

- For noen dager siden, så det ut som vi kunne nå rekordvarme i varselet. Nå er det ikke fullt så ekstremt. Men lokale rekorder kan bli satt, sier Fagerli til Dagbladet.

Varmen meldte sin ankomst her til lands tirsdag. Den er ventet å nå en topp i løpet av fredag og lørdag.

Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt kan heller ikke love rekordvarme.

- Det er ikke sikkert at det blir slått noen varmerekorder, men fredag og lørdag blir mest sannsynlig årets varmeste dager hittil, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen til Dagbladet.

Utelukker ikke rekord

Men hun utelukker ikke at det kan settes rekorder også i Norge.

- Det kan hende noen steder som har kortere måleserier på stasjonene setter nye rekorder. Men det er vanskelig å si hvor det blir varmest og hvor rekorder kan bli slått. Det er en mulighet, men vi holder oss til å si at det blir mange som får en varm helg, sier Nordhagen.

Den nasjonale varmerekorden ble satt i Nesbyen 20. juni 1970 med 35,6 grader.

Temperaturen i Sør-Norge er ventet å stige allerede fra onsdag, og det er indre strøk på Østlandet og i Trøndelag - og indre strøk på Vestlandet - som ser ut til å få godt over 30 varmegrader.

- Unntaket er at det kan komme litt tåke langs kysten. Hvis noen sitter der ute på ei øy og forventer 30 grader, kan de bli meget skuffet. Men drar de inn i landet, kan de fort oppleve temperaturer som er ti grader høyere, sier Fagerli.

BORDEAUX: Hetebølgen har allerede truffet sørfranske Bordeaux, som i går opplevde 42 grader. Også i land som Belgia, Nederland og Luxembourg er temperaturen ventet å nå 40 grader. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP)
BORDEAUX: Hetebølgen har allerede truffet sørfranske Bordeaux, som i går opplevde 42 grader. Også i land som Belgia, Nederland og Luxembourg er temperaturen ventet å nå 40 grader. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP) Vis mer

Det er usikkert hvor lenge finværet kommer til å holde, men Fagerli opplyser at det trolig holder seg i det minste til mandag.

- Det er mer usikkerhet rundt tirsdag og onsdag. Siste prognoser viser at varmen definitivt er borte tirsdag. Det kan komme mer ettermiddagsbyger - at vi kan få varme dager, men også regn og torden på ettermiddagene.

Hetebølge

Finnmark opplever for øvrig allerede nå høye temperaturer. På Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark har det vært oppunder 30 grader de siste dagene. Natt til onsdag fikk de nesten årets første tropenatt i Norge, opplyser Meteorologisk institutt.

Dette vil synke utover i uka, og Nord-Norge vil oppleve varierende vær, blant annet med regnbyger og torden. Men søndag eller mandag kommer godværet igjen.

Flere steder i landet blir det man både på fagspråket og på folkemunne kaller en hetebølge, selv om meteorologene er noe usikre på hvilken definisjon de skal bruke, forklarte Nordhagen til Dagbladet mandag.

Ifølge Store norske leksikon er en hetebølge definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over makstemperaturnormalen.

En annen definisjon, som meteorologene har lent seg til, er at man har en hetebølge når det er over 28 grader tre dager rad. Uavhengig av hvilken definisjon man velger å bruke, blir man neppe arrestert for å si at vi står foran en hetebølge i Norge.

E. COLI: På grunn av onsdagens heftige regnvær fraråder Oslo kommune til å bade i indre Oslofjord. De fleste holdt seg på brygga på Sørenga, men noen hoppet i vannet. Reporter: Henning Lillegård. Reporter/video: Mariann Habbestad. Vis mer

USA

Store deler av USA har nemlig vært rammet av en hetebølge denne helga, der temperaturen har nådd 38 grader. Det har trolig føltes enda hetere på grunn av høy luftfuktighet.

Ifølge The Independent har varmen kostet minst seks mennesker livet.

I New York ble det erklært unntakstilstand, og myndigheter over hele USA har oppfordret folk til å prøve å holde seg nedkjølt og hydrert. Flere festivaler og store arrangementer har blitt avlyst som følge av hetebølgen.

Flere europeiske land bør også forberede seg på en hetebølge denne uka, når gradestokken nærmer seg 40 grader i Spania og andre søreuropeiske land, varsler Meteorologisk institutt.

Frankrike, Storbritannia, Spania, Portugal og Tyskland er noen av landene i Europa som risikerer å bli truffet av hetebølgen.