Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremt av dødssommeren i 2003:

Hetebølgen i Europa kan føre til nye dødsfall: - Helvete er på vei

En rekordvarm hetebølge har truffet kontinentet, og Frankrike er blant landene som har iverksatt flere tiltak.

PARIS: Det meldes om temperaturer opp mot 40 grader og svært høy luftfuktighet i den franske hovedstaden. Video: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologene advarte forrige uke om en potensiell rekordvarm hetebølge som var i ferd med å treffe deler av Europa. Nå er den kommet for fullt.

- Temperaturer opp mot 37 grader preget Tyrkia søndag. Denne uka blir det enda hetere, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss, til Dagbladet.

Han forteller at heftige grader opp mot 40-tallet forventes å inntreffe kontinentet. Og ifølge meteorologen ser det ut til å fordele seg jevnt utover uka.

- Det blir gode muligheter for å oppleve 40 grader på reisefot nå, sier han.

Varmest i Tyrkia og Spania

Hetebølgen når opp til Tyskland, og det ser ut til at Vest-Europa får den varmeste lufta. Gislefoss peker ut to land som klare temperatur-vinnere.

- Tyrkia og Spania peker seg ut. De ligger godt plassert innenfor den røde sonen. Men det blir ikke så mye «kaldere» andre steder, sier han.

Han forteller at den varmeste dagen vil finne sted litt varierende. I Madrid ser det ut til at varmen vil nå maksimal fredag, mens i Paris, vil den toppe onsdag.

Luftfuktigheten vil bli like voldsom - noen steder kan temperaturen føles som hele 47 grader, ifølge The Guardian. Den spanske TV-meteorologen Silvia Laplana advarer mot skyhøy varme.

- El infierno (helvete) er på vei, tvitrer TV-meteorologen.

NEDKJØLER: Hetebølgen som herjet i Europa i 2003 krevde over 14.000 menneskeliv i Frankrike. I Lyon kjøler en kvinne ned hunden sin i de 35 gradene som byen opplevde i dag. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix
NEDKJØLER: Hetebølgen som herjet i Europa i 2003 krevde over 14.000 menneskeliv i Frankrike. I Lyon kjøler en kvinne ned hunden sin i de 35 gradene som byen opplevde i dag. Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Frankrikes myndigheter har blant annet iverksatt flere tiltak, i frykt for å gjenoppleve den nådeløse hetebølgen som herjet i Europa i 2003.

14 000 omkom

Franske myndigheter bærer fortsatt traumer etter den såkalte 2003-bølgen, som førte til at flere titusen omkom. Ifølge Euronews rammet hetebølgen Frankrike hardest, der over 14 000 ble registrert omkommet.

The Guardian melder at Paris med disse værvarslene, denne gang vil forsøke å sikre innbyggerne sine ved å arrangere nattsvømming, holde store parker døgnåpne, samt sette opp spesialbygde «nedkjølingsrom».

Meteorologen kommer også med en klar oppfordring til nordmenn på reisefot denne uka. Han understreker at temperaturene ikke må tas lett på.

- Det blir ekstremt varmt. Drikk masse vann, hold deg i skyggen hvis nødvendig, samt lytt til lokale myndigheter hvis de kommer med uttalelser, sier Gislefoss.

HYDRERER: På et eldrehjem i Souffelweyersheim i Øst-Frankrike deler en ansatt ut vann i dag. Foto: Patrick Hertzog / AFP / NTB Scanpix
HYDRERER: På et eldrehjem i Souffelweyersheim i Øst-Frankrike deler en ansatt ut vann i dag. Foto: Patrick Hertzog / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Typisk norsk sommer

Men når det kommer til hva vi nordmenn kan vente oss på hjemmebane, forsikrer Gislefoss at slike tiltak ikke vil bli nødvendig her - inntil videre.

- I dag, mandag, kan vi kanskje vente oss opp mot 25 grader på det varmeste på Østlandet. Det kommer en del skyer, men mulighetene er der. Ellers i uka, vil gradene ligge på stabile 20 grader, sier han.

Han forteller at hetebølgen ikke vil prege - eller i det hele tatt nå - Norge.

- Så hvor blir det varmest i landet denne uka?

- Nordover blir det enkelt sagt mindre og mindre fint, med mer skyer og regnvær, samt temperaturer på rundt 10 grader noen steder. Et sted på Sørlandet eller Østlandet vil nok få de beste temperaturene.

OFFENTLIG BADING: I en fontene i Paris kjøler ungdom seg ned i 33 varmegrader. Foto: Christophe Archambault / AFP / NTB Scanpix
OFFENTLIG BADING: I en fontene i Paris kjøler ungdom seg ned i 33 varmegrader. Foto: Christophe Archambault / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er ingen nyhet at sommeren i fjor gjorde mange nordmenn bortskjemte. Ifølge Gislefoss er de temperaturene vi får nå, i hovedsak de som etterlikner en typisk norsk sommer.

- Det eneste er at årets sommer foreløpig er noe våtere enn normal, men ellers burde temperaturene komme alt enn uventet på, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!