Hetebølgen slår alle rekorder

Så langt denne måneden har det vært sjeldent varmt. På Kalvøya utenfor Oslo koser folk seg med is, ball, bading og soling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans-Martin Thømt Ruud

SANDVIKA (Dagbladet): Nordmenn fra Trøndelag og sørover har så langt denne måneden virkelig kjent varmen på kroppen.

I går stoppet ikke gradestokken på Voss før den nådde 32,4 grader. Det var varmest i landet i går.

Nå viser statistikken at dette ikke har vært normalt augustvær.

Tall som Meteorologisk institutt har bearbeidet for Dagbladet, viser at dette har vært den varmeste seinsommeren på ti år.

På åtte av ti steder har dette vært den varmeste auguststarten. Flere av stedene med god margin.

Bergen og Svalbard hadde sine augusttopper i henholdsvis 2002 og 2003.

Sommerværet i august blir med andre ord bare bedre og bedre. Eller?

En av de beste

-  Det er ingen tvil om at det har vært veldig varmt i år. Flere av stedene har over 20 grader i snitt gjennom hele døgnet. Dette er absolutt en av de varmeste startene på august vi har hatt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Han er likevel svært forsiktig med å slå fast at dette er vårt nye augustvær.

-  Jeg har sjekket litt på været de siste 40 åra, og det er ikke noe som tyder på at det har vært en spesiell endring. Vi har hatt det varmt i starten av august de siste åra, men det er nok bare en del av en variasjon, sier Hygen.

Så hvis du planlegger seinsommerferie til neste år, er det ikke sikkert du får augustvær som i år.

Is-angrep

Fredrik (2 1/2) tenker neppe så langt fram i tid. Han er mest opptatt av å spise opp isen sin, og angriper den i begge ender.

Han er på ferie hos besteforeldrene i Høvik, og koser seg på stranda ved Kalvøya.

-  Fredrik koser seg veldig, selv om det blir litt varmt for ham innimellom. Men da er jo vannet deilig, sier mormor Marit Grue.

Litt lenger bort på stranda bader Sandra (5 1/2) og Sebastian (3 1/2) ustanselig sammen med pappa Johan Cavalli-Björkman. Om ei uke er de tilbake i barnehagen, og pappa har derfor bevilget seg litt fri sammen med ungene.

Øystein Larsen Brakstad (20) og Linn Therese Blindheim (19) fra Bergen har vært på Oslo-ferie den siste uka. Det har blitt mye solslikking på stranda.

-  Det er veldig deilig å bare ligge stille i sola når været er så bra som nå, sier Linn Therese. Men selv å ligge i ro på et håndkle er varmt nå.

-  Vi må jevnlig kjøle oss ned i sjøen, sier Øystein.

Varmen på hell

-  Den store varmen er på hell, men vi vil forstatt få mange fine sommerdager i hele landet, sier sier statsmeteorolog Jarl Andersen i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

-  De neste par dagene kan vi fortsatt få over 30 grader i Sør-Norge, men så er det slutt. Det ser ut til at vi vil få en gradvis overgang til litt kjøligere vær neste uke. Folk bør ha ytterjakka og paraplyen i beredskap, sier Andersen.

VANNKOS: Når Sebastian (3 1/2) først kommer seg ut i vannet, er det ikke lett å hente ham inn på land igjen. Pappa Johan Cavalli-Björkman må derfor ofte ut og bade med ham.