Slår alarm om klimarapport:

- Hetebølger fem ganger mer sannsynlig

Global oppvarming gjorde den dødelige hetebølgen i Europa fem ganger mer sannsynlig, viser en fersk studie. - Dette er nok en vekker om at klimaendringene skjer her og nå.

VARMT: Frankrike satt en historisk varmerekord denne sommeren med nesten 46 grader. Her kjøler en gutt i Montpellier i Frankrike seg ned i fontena. Foto: Pascal Guyot/AFP
VARMT: Frankrike satt en historisk varmerekord denne sommeren med nesten 46 grader. Her kjøler en gutt i Montpellier i Frankrike seg ned i fontena. Foto: Pascal Guyot/AFPVis mer

En fersk klimarapport viser at klimaendringene kan gjøre framtidige hetebølger hele fire grader varmere enn de vanligvis ville vært.

Det kommer fram i en studie publisert i dag av World Weather Attribution Group.

Studien viser også at global oppvarming gjør forrige ukes hetebølge i Europa fem ganger mer sannsynlig - men tallet kan være langt høyere, advarer forskere.

- Eksepsjonell situasjon

Hetebølgen som har skylt over Europa de siste ukene har slått flere historiske varmerekorder i blant annet Frankrike, Sveits, Østerrike, Tyskland og Spania.

I forrige uke viste gradestokken 45,9 grader i Gallargues-le-Montreux i nærheten av Marseille helt sør i Frankrike.

Det er den høyeste temperaturen noen gang registrert i landet.

Den forrige varmerekorden i Frankrike ble satt i august 2003 da det ble målt 44,1 grader i Montpellier-området.

Doktor Robert Vautard, seniorforsker i Frankrikes nasjonale senter for forskning, understreker at årets hetebølgen er spesielt overraskende fordi den slo til allerede i juni.

- Vanligvis kommer disse hetebølgene midt på sommeren. Det er helt klart at vi hadde en eksepsjonell situasjon i form av veldig varm luft fra Sahara, slår forskeren fast.

- Tallet kan være mye høyere

Studien observerte mediantemperaturen i Toulouse i Frankrike over tre dager, og forskerne slår fast at sommerens rekordtemperaturer har sammenheng med global oppvarming.

Doktor Friederike Otto, klimaforsker hos Oxford University, forklarer at den ferske studien finner at disse hetebølgene er minst fem ganger mer sannsynlig i framtida på grunn av klimaendringer.

- Det er viktig å legge press på «minst». Modellen vi brukte er veldig god på å gjenskape større forandringer i klimaet over lengre tid, men har visse begrensninger når det kommer til mer konsentrerte hetebølger.

Mens forskerne kan konkludere med at hetebølgen i alle fall er minst fem ganger mer sannsynlig i framtida, understreker de også at temperaturdata viser at sannsynligheten faktisk kan øke så mye som 100 ganger.

- Opp mot 100 ganger er en sannsynlighet, men burde ikke bli tatt for seriøst, sier forskerne. Dette skal være på grunn av problemer rundt gjenskaping av skyer, interaksjonen mellom atmosfæren og jorda, i tillegg til at det var såpass høye temperaturer å ta i betraktning.

Hetebølger er altså fem ganger mer sannsynlig i framtida, ifølge studien, men det virkelige tallet kan være «mye høyere».

- Dette er nok en vekker om at klimaendringene skjer her og nå, slår Otto fast.

Hetebølgen fire grader varmere

Doktor Geert Jan van Oldenborgh, seniorforsker hos Meteorologisk institutt i Nederland, forklarer at studien viser at hetebølger av denne typen ser ut til å ha blitt hele fire grader varmere enn for 60 år siden.

- Virkningen av en slik hetebølge i juni er ofte ganske mye større enn seinere på sommeren fordi de fleste fremdeles er i jobb eller på skole, forklarer han.

- Det er et utrolig stort temperaturhopp og ikke hva vi forventet å finne. Hetebølger i juli og august er derimot rundt to grader varmere.

Franske myndigheter bærer fortsatt traumer etter den såkalte 2003-bølgen, som førte til at flere titusen omkom. Ifølge Euronews rammet hetebølgen Frankrike hardest, der over 14 000 ble registrert omkommet.

Forskerne understreker at landet er langt bedre rustet nå enn det var den gang:

- Studier har vist at det er langt færre dødsfall i løpet av disse hetebølgene enn det var i 2003. Nå er folk bedre forberedt, myndighetene har satt opp såkalte kjølige rom og deler ut flasker med vann til folk på gata, sier Oldenborgh.

17-åring omkom i hetebølgen

Den voldsomme hetebølgen har likevel krevd flere liv allerede:

En 17-åring skal ha drevet innhøsting i byen Cordoba sør i Spania da han falt om. I tillegg skal en 80 år gammel mann omkommet i Valladolid på grunn av varmen, ifølge avisa.

I Milano i Italia ble en hjemløs 72-åring funnet død på hovedjernbanestasjonen fredag, trolig etter å ha fått illebefinnende i varmen, opplyser lokale myndigheter.

To spanjoler skal også ha fått heteslag og dødd, ifølge avisa 20minutos.