- Hetebølger truer Europa

Annenhver sommer vil ende opp med dødelig hetebølge, advarer forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) ) Delfin-død i Middelhavet, færre kyr i Storbritannia, utryddelse av fauna i Alpene og stadige hetebølger over Europa. Dette er noe av det vi har i vente, skal vi tro en rapport sluppet av forskere i FNs klimapanel onsdag.

Rapporten er den andre i en rekke av fire som søker å forklare hvordan global oppvarming endrer livet på jorda.

Antall hetebølger mangedobles

I 2003 slo en hetebølge innover Europa. Den førte til at titusenvis av mennesker mistet livet og påførte landbrukssektoren skader for nær 100 millioner kroner. Ifølge forskerne er land som Frankrike, Tyskland og Sveits særlig utsatte framover.

- Annenhver sommer vil bli like varm som i 2003, innen utløpet av dette århundret, sier professor Martin Beniston ved universitet i Genova, som var med å utarbeide rapporten, til nyhetsbyrået Ap.

Klimaendringer og temperaturøkninger fører med seg en mengde risikoer:

 • Flere bakterier i drikkevannet.
 • Mer luftforurensing.
 • Lengre pollensesong.
 • Økte sjanser for hudkreft.

  Ifølge rapporten vil halvparten av plantene i Europa være utryddningstruede innen 2080. Dette skal skyldes global oppvarming

  - Flere arter er i faresonen, særlig i Alpene, sier Andreas Fischlin ved det sveitsiske føderale instituttet for teknikk i Zürich.


  Mindre strømforbruk
  Forskergruppen mener delfiner i Middelhavet kan dø i «stor skala» som følge av sykdommer utløst av stigende vanntemperaturer. Isbelagte områder der seler i dag parrer seg og føder vil i stor grad forsvinne.

  Og fortsettelsen byr ikke på lystigere utsikter. Varmere sommerhalvår og tørke kommer til å true dyrehold i Storbritannia og vil senke produktiviteten i landbruket flere steder. I Sør-Europa vil varmen gjøre vondt værre, med tørke og endringer i reisemønstre for turister.

  Samtidig som varmere vær betyr mindre energi til oppvarming om vinteren, så vil varmen også bety et økt behov for kjøleapparater om sommeren.

  Rapporten anbefaler en rekke tiltak for å tilpasse europeiske samfunn til klimaendringene: Tiltak mod oversvømmelser, vern av artsmangfoldet, forsøk med nye planter i landbruket og helsetiltak.

<strong><b>NAKENMUSEUM:</strong></b> På Leopold-museet i Wien fant de en kreativ løsning for å lokke folk inn fra solen, under hetebølgen i 2005. Gratis adgang til en av utstillingene ga effekt, skal vi tro dette bildet. Men framtidens hetebølger kan få langt større kostnader. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
NAKENMUSEUM: På Leopold-museet i Wien fant de en kreativ løsning for å lokke folk inn fra solen, under hetebølgen i 2005. Gratis adgang til en av utstillingene ga effekt, skal vi tro dette bildet. Men framtidens hetebølger kan få langt større kostnader. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS Vis mer
- Hetebølger truer Europa
PARIS: Når turister i Frankrike trenger avkjøling drar de ofte til fontenene foran Eifeltårnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer