TROLLING: RIP-trollene skriver stygge kommentarer på minnesider for å få reaksjoner og oppmerksomhet. Foto: Skjermdump / Facebook
TROLLING: RIP-trollene skriver stygge kommentarer på minnesider for å få reaksjoner og oppmerksomhet. Foto: Skjermdump / FacebookVis mer

Hetser døde mennesker på Facebook

RIP-trolling blomstrer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når noen dør velger enkelte å opprette en minneside, for eksempel på Facebook. På sider som dette kan venner og familie dele ord og bilder for å minnes den døde.

Disse profilene begynner å bli et attraktivt sted for trolling. En person som driver med trolling skriver stygge og upassende innlegg på blogger, kommentarfelt og statusoppdateringer. De gjør dette fordi de ønsker reaksjoner.

- Vi ser at RIP-trolling er et økende problem i utlandet og vi har sett eksempler på dette i Norge også. Trollene kan manipulere bilder og de skriver krenkende ting på minnesider, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Norsis jobber blant annet med å gjøre folk bevisst på trusler og sårbarheter og jobber for å informere om nye trender. De mener RIP-trolling herjer mest på Facebook.

Ble hetset En som fikk kjenne RIP-trollene på kroppen var Carole Gelder som mistet sin 14 år gamle datter, Lauren. Moren lagde en minneside på Facebook og fikk i starten trøstende kommentarer av venner og familie.

Etter en stund opplevde hun at krenkende kommentarer som «Hjelp meg mamma. Det er varmt i helvete.», ifølge Daily Mail.

Nå skyter trenden fart også her i Norge.

Ikke svar - Trollne er ute etter oppmerksomhet og vil at vi skal svare dem. Det beste rådet er å slette innleggene og ikke svare dem, sier Tessem.

Trollene opererer under falske profiler og oppsøker steder der de kan hente massiv oppmerksomhet. Dette er vanlig i kommentarfeltet til nyhetssaker, men dette blir gjerne slettet umiddelbart.

- Hvis du opplever trolling skal du dokumentere det ved å ta et skjermbilde og rapportere dette inn til for eksempel Facebook. Da blir den falske profilen slettet, sier han.

Han forstår at folk blir provosert av kommentarene, men å svare tilbake vil bare gi vann på mølla til trollene.