Hetser Gro

Gro Harlem Brundtland blir uthengt som en kald og uvennlig amatør, og verken hun eller staben hennes sier «God morgen». En tidligere revisor i Verdens helseorganisasjon (WHO) slenger ut grove, udokumenterte påstander mot den nye lederen. Selv ble mannen tatt for grov korrupsjon av Gros folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hatske brevet har versert i diplomatiske kretser siden WHOs generalforsamling ble avholdt i mai. Men ingen land har offisielt tatt saken opp mot FN-organisasjonen eller Gro personlig, etter hva Dagbladet kjenner til. De udokumenterte anklagene mot Gro blir ganske enkelt ikke tatt alvorlig.

Hele brevet bærer preg av organisert ryktespredning og bakvaskelse.

Gro Harlem Brundtland kjenner seg på ingen måte igjen i påstander som at hun ikke hilser på folk.

- Jeg har tvert imot gjort hva jeg har kunnet for å møte mange flere av dem som jobber her, enten det nå er i kafeteriaen eller i trappa. Jeg inviterer også til «turmøter» der ansatte kan få en litt mer personlig kontakt, sier Brundtland til Dagbladet.

Omgjengelig

En gang i uka eller hver fjortende dag kan alle som vil bli med Brundtland på en times spaser- og pratetur i parken rundt WHO-hovedkvarteret i Genhve. I tillegg har hun og resten av ledelsen en rekke møter med representanter for de ansatte.

Den tidligere lederen, Hiroshi Nakajima, var ikke av typen som spiste lunsj i kantina sammen med sine medarbeidere. Han ankom WHO-bygningen i bil, og deretter via en hemmelig inngang direkte til sitt kontor, opplyser stabssjef Jonas Gahr Støre. Gro kommer derimot inn den vanlige inngangen som alle andre.

- Den mannen har aldri møtt Gro, og vet derfor ikke om hun hilser eller ikke, sier Støre.

Brevskriveren, Edward E. Uhde, var revisor i WHO og en av Nakajimas nærmeste medarbeidere. I 1993 avslørte nordmannen Helge Larsen, som har jobbet i WHO i 24 år, at Nakajima hadde bestukket flere personer for å bli gjenvalgt som leder. Uhde gjennomførte planen i praksis, ved å skjule bestikkelsene som «forskningshonorar». En person fikk utbetalt over én million kroner for å gjenvelge Nakajima.

Sendt i eksil

Som «takk» for å ha avslørt korrupsjonen, ble Helge Larsen sendt til WHOs regionkontor i København, med beskjed om å ikke komme tilbake til Genhve før Nakajimas femårsperiode var over.

- Nå har jeg vært gjennom 5-6 år med trakassering fra Uhde, forteller Larsen. Han er nå tilbake igjen i WHO-hovedkvarteret, der han leder arbeidet med å omstrukturere organisasjonen.

Brevskriveren Uhde lever nå som pensjonist i Sveits. Han nektet i går å utdype beskyldningene sine overfor Dagbladet.

- Jeg har besøk nå. Jeg beklager, men jeg ønsker ikke å snakke med dere. Ha en fin dag. Adjø!

REFORMATOR: Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre har fått en tøff start med å omstrukturere WHO.