Migrantene i Ceuta

Hetses etter disse bildene

Den spanske frivilligarbeideren Luna Reyes blir hetset grovt etter å ha klemt en senegalesisk flyktning.

HETSES: Videoen av Røde Kors-arbeideren Luna Reyes som tar imot en flyktning i Ceuta i Spania har vekket harme. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildet av en Røde Kors-arbeider som trøster en senegalesisk mann, øyeblikket etter at han har kommet seg trygt i land, har spredd seg over hele verden.

Den senegalesiske mannen har nettopp kommet i land ved den spanske enklaven Ceuta, som ligger på kysten av Nord-Afrika mot Gibraltarstredet. Man ser at mannen er utmattet og svært preget av situasjonen, og når han kommer på land møtes han av en klem, fra den spanske hjelpearbeideren Luna Reyes.

- Han gråt. Jeg strakk ut hånda mi og han klemte meg. Han klamret seg til meg. Den klemmen var hans livslinje, sa Reyes etter omfavnelsen, skriver The Guardian.

OMFAVNES: En migrant trøstes av et medlem av det spanske Røde Kors, ved Ceuta. Foto: AP Photo/Bernat Armangue
OMFAVNES: En migrant trøstes av et medlem av det spanske Røde Kors, ved Ceuta. Foto: AP Photo/Bernat Armangue Vis mer


Sjikane fra høyreekstremister

Bildet spredde seg over hele verden i løpet av noen timer. Den unge kvinnen har også fått mye oppmerksomhet i Spania. Politikere og statsråder har takket henne for arbeidet hun gjør, og mange hyller henne i sosiale medier.

- Takk til Luna som representerer de beste verdiene i vårt samfunn, skriver den spanske finansministeren Nadio Calviño på Twitter.

- Dette er mye mer enn bare et bilde. Det er et symbol av håp og solidaritet, skriver den spanske arbeidsministeren Yolanda Días.

Men det har ikke bare kommet positive kommentarer.

FØLELSESLADET: Mannen som ble møtt av Luna Reyes var utslitt, etter å ha nådd Ceuta. Foto: AP Photo / Bernat Armangue
FØLELSESLADET: Mannen som ble møtt av Luna Reyes var utslitt, etter å ha nådd Ceuta. Foto: AP Photo / Bernat Armangue Vis mer

Nå har hjelpearbeideren Luna Reyes blitt nødt til å stenge kontoene sine på sosiale medier, etter å ha mottatt sjikane fra tilhengere av det ytre-høyrepartiet Vox, melder The Guardian.

- De sa at kjæresten min var svart, og de sluttet ikke å fornærme meg og sa forferdelige, rasistiske ting til meg, sa 20-åringen til den spanske TV-kanalen RTVE. Reyes har jobbet som frivillig i Røde Kors siden mars som en del av studiene sine.

Etter at nyhetene om hetsingen spredte seg, begynte en horde med støttemeldinger å strømme inn. Tusener av mennesker som hyller klemmen har ifølge The Guardian klart å drukne mange av de negative kommentarene.

Migrantkrise

Ceuta og Melilla er to spanske territorier i Nord-Afrika, som blir brukt som et springbrett til Europa av migranter og flyktninger, som hvert år risikerer livet for å ta seg over til de spanske landegrensene.

Det rapporteres at over 8000 migranter nylig har migrert til Ceuta i løpet av 36 timer, mellom 17.- og 18. mai.

Alt fra tenåringer fra nabolandet Marokko, til folk fra sør for Sahara og mødre med babyer - svømte og brukte oppblåsbare flåter for å navigere seg til moloen som markerer grensen mellom Spania og Marokko. Omtrent 2000 av dem antas å være mindreårige.

LØPER: En 11 år gammel jente sitter og venter på bussen. Plutselig hopper en mann ut av bilen og løper mot henne. Video: Escambia County Sheriff's Office / KameraOne. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Angrep fra opposisjonen

Nylig så statsminister Pedro Sánchez seg nødt til å avlyse en reise til Paris for å komme til Ceuta og ta tak i krisen. Spansk og europeisk diplomatisk press ser ut til å ha en effekt i Marokko, som har valgt å kontrollere strømmen av mennesker til Ceuta, skriver El País.

Nå skriver avisa at den verste diplomatiske krisa for hans regjering ser ut til å være på vei mot en løsning.

Bildene av tusenvis av unge personer og barn som svømmer over grensa har nådd internasjonale medier og forårsaket en tøff konfrontasjon mellom Sánchez og lederen av opposisjonen, Pablo Casado.

Casado mente statsministeren er ansvarlig for situasjonen i Ceuta.

- Det er kaoset fra hans regjering som svekker oss i utlandet, sa han, ifølge El País.

ENDRINGER I PLANENE: Den spanske statsministeren Pedro Sánchez dro til Ceuta for å ta styring på situasjonen. Foto: Manu Fernandez/Pool via REUTERS
ENDRINGER I PLANENE: Den spanske statsministeren Pedro Sánchez dro til Ceuta for å ta styring på situasjonen. Foto: Manu Fernandez/Pool via REUTERS Vis mer

Sánchez slo tilbake, og hevdet at Casado utnytter enhver situasjon for å prøve å styrte regjeringen.

Fordømmer Spania og Marokko

Personer, inkludert barn, har blitt utsatt for vold fra spanske sikkerhetsstyrker, etter at Marokko åpnet sine grenser, uttalte Amnesty International onsdag.

Organisasjonen mener asylsøkere og migranter blir «brukt som brikker i et politisk spill mellom Marokko og Spania» etter at mer enn 8000 personer tok seg til Ceuta fra Marokko.

- Vi kan ikke akseptere at folk, inkludert barn, blir slått av spanske sikkerhetsstyrker, sier Virginia Álvarez ved Amnesty International Spain.

MINDREÅRIGE: Mindreårige som krysset grensa uten foresatte ble samlet på utsiden av et varehus, som ifølge nyhetsbyrået AP ble brukt som et midlertidig oppholdssted mens de ventet på å bli testet for covid-19. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB
MINDREÅRIGE: Mindreårige som krysset grensa uten foresatte ble samlet på utsiden av et varehus, som ifølge nyhetsbyrået AP ble brukt som et midlertidig oppholdssted mens de ventet på å bli testet for covid-19. Foto: AP Photo/Bernat Armangue / NTB Vis mer

Hun ber om en etterforskning av volden.

- Europeiske ledere var raske med å støtte Spania og si at spanske grenser er EU-grenser. Men med bruk av samme logikk, er spansk vold også vold utført av EU. Vi ber EU-ledere om å ikke overse volden som finner sted på EUs grense, sier hun.

Amnesty skriver at mange av dem som tok seg til Ceuta var unge barn, og slår fast at myndighetene må sikre at barnas beste interesser er beskyttet i alle tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer