Corona

Hetses etter smitteutbrudd: - Ganske drøyt

Etter at russeutbruddet har vokst i omfang, er det flere som ikke tør å gå med russedressen på gata, hevder russepresidenten.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer
Publisert

- Jeg forstår at folk kan reagere på russefeiringen, men noen av reaksjonene er i overkant mye.

Det sier russepresident ved Vågen videregående skole i Sandnes, Marius Fuglestad (19) til Dagbladet, etter at coronasmitten den siste uka har blusset opp i russemiljøet.

Siden forrige helg er det registrert 90 smittetilfeller på Jæren. 84 av disse er russ.

HAR TATT GREP: Russen har tatt grep etter smitteutbruddet på Jæren og Nord-Jæren. Det forteller kommuneoverleger og russepresidenter. Randaberg var blant stedene hvor russen møttes forrige helg. FOTO: PER THIME / RANDABERG24
HAR TATT GREP: Russen har tatt grep etter smitteutbruddet på Jæren og Nord-Jæren. Det forteller kommuneoverleger og russepresidenter. Randaberg var blant stedene hvor russen møttes forrige helg. FOTO: PER THIME / RANDABERG24 Vis mer

Stygge kommentarer

Reaksjonene som har kommet har nå gått over i det Fuglestad omtaler som hets.

- Det er tøft å stå i dette og fokuset har blitt negativt mot oss. Vi blir alle på en måte ansvarlige for andres handlinger. Ansvaret oppleves litt ekstra for oss som er russepresidenter, forteller Fuglestad til Sandnesposten, som først omtalte saken.

- Flere tør ikke gå med russedressen på gata, de får både stygge kommentarer og stygge blikk slengt etter seg, hevder 19-åringen overfor Dagbladet.

Selv har han ikke opplevd dette. Fuglestad viser også til kommentarer i sosiale medier.

- Det er hovedsakelig i kommentarfeltene til lokalavisene at vi ser kommentarene.

- Hvordan takler dere situasjonen?

- Vi må bare stå i det, men det er viktig å understreke at det ikke er alle russ som har deltatt på arrangementene hvor smitten har spredd seg. For noen kan det oppleves som skummelt.

TØFT: Russepresident ved Vågen videregående skole forteller at de negative reaksjonene har vært tøffe å stå i for russepresidentene. Foto: Privat
TØFT: Russepresident ved Vågen videregående skole forteller at de negative reaksjonene har vært tøffe å stå i for russepresidentene. Foto: Privat Vis mer

- Flaut å bruke dressen

Elin Aase er president i russens hovedstyre i Stavanger. Hun har også fått høre historier om medruss som forteller at de har fått stygge blikk og kommentarer.

- Det er russ som opplever det som flaut å bruke dressen. Jeg forstår at kritikken ikke er rettet mot enkeltpersoner, men hvis det er så ille som dette, så er det ikke bra. Man føler seg som en byrde, hevder hun.

Aase har selv ikke opplevd å bli hetset.

- Jeg har valgt å ikke utsette meg selv for å lese i kommentarfeltene, men torsdag var det venner av meg som delte skjermdumper fra kommentarfeltene. Det er ganske drøyt at voksne folk holder på slik.

Hun legger til at de har forståelse for at folk er frustrerte, men minner om at russen bare er 18 og 19 år gamle.

- Det er viktig at resten av samfunnet viser russen respekten tilbake. Man kan ikke holde på slik som de har gjort til nå.

STYGGE KOMMENTARER: Elin Aase, president i russens hovedstyre i Stavanger, har fått høre at medruss får stygge blikk og kommentarer. Foto: Privat
STYGGE KOMMENTARER: Elin Aase, president i russens hovedstyre i Stavanger, har fått høre at medruss får stygge blikk og kommentarer. Foto: Privat Vis mer

Stopper rullingen

Russepresidenten forteller også at de har innsett alvoret etter hendelsene forrige helg:

- Vi har hatt et møte med kommunen, der vi diskuterte nye tiltak. Vi ble anbefalt å ikke rulle noe mer før 15. mai. Det ønsker vi å holde.

Aase sier også at de vil ha et nytt møte med kommunen når situasjonen har roet seg.

- Jeg tror at flesteparten av russen har fått et inntrykk av hvor viktig det er å forholde seg til pandemien nå. Vi kommer nok til å endre måten vi feirer på framover.

- Heksejakt

Hans Petter Torvik, kommuneoverlegen i Sandnes, understreker overfor Dagbladet at hets og beskyldninger mot russen er «helt uakseptabelt».

- Vi har valgt å framheve det gode samarbeidsklimaet vi har hatt med russen. De har virkelig tatt ansvar og det er ingen grunn til å skrive negativt om dem. Jeg vet at det har vært andre samlinger med helt andre aldersgrupper, som bare har hatt flaks.

Kommuneoverlegen har fått klager og bekymringsmeldinger om at folk i 50-60-åra har samlet seg på nesten samme måte andre steder i distriktet, og har hatt tilsvarende atferd som russen hadde.

Han påpeker at ungdommen også får lette symptomer, men likevel er smitteførende.

- Symptomene i aldersgruppa er så lette at enkelte feiltolker det. Har man litt vondt i hodet eller er litt snufsete midt i pollensesongen, tenker man ikke at det er covid-19. En del er helt asymptomatiske, men sprer likevel smitte. Vi vet om det som har spredt seg på sosiale medier og mener det er uakseptabelt. Det har vært en heksejakt, forsøk på å finne syndere blant russen som har brutt karantene. Jeg vet ikke om et eneste tilfelle av russ som har brutt karantene, slår han fast.

Kommuneoverlegen skryter av russens samarbeidsvilje i smittesporingen.

- De fleste har blitt smittet i bussene. De har hatt gjestelister, som har vært til stor hjelp i arbeidet. De har testet seg og samarbeidet med oss. Du kan si det alltid er enkelte unntak, men det er virkelig unntak.

Smitte i bussene

Kommuneoverlege Torvik understreker at smitteutbruddet involverer åtte ulike kommuner og påpeker at elever går på skole på kryss og tvers av kommunegrensene.

Av de 84 smittede er én tilhørende i Hå, tre i Time, seks i Klepp, tre i Gjesdal, fem i Sola, én i Randaberg, 21 i Stavanger og 45 i Sandnes, opplyser han til NRK.

- Det har nok blitt mye smitte ut ifra noen busser. Det er lite ventilasjon, folk sitter trangt, også sprer det engelske viruset seg lett, sier Torvik.

I helga var det flere treff, hvor russen møttes på ulike parkeringsplasser rundt om i distriktet, forteller han og viser eksempelvis til Randaberg.

Han forteller også at russen har innrømmet å ikke ha holdt avstandsreglene som de burde.

- Vi mener vi har kontroll. Russen har valgt å avlyse sine møter og rulling, og holder seg til sine små grupper fram til neste torsdag.

Det regionale tiltaksnivået i kommunene Sola, Randaberg, Sandnes og Stavanger ble opphevet midnatt natt til fredag. Nå er det nasjonale regler som gjelder.

- Det er selvfølgelig en risiko for at vi tar feil, men vi har gjort en kalkulert risiko på at dette er avgrenset. På den bakgrunnen valgte ordfører å gå fra veldig strenge regionale tiltak, til strenge nasjonale tiltak, sier Torvik.

Avgrenset utbrudd

Også kommuneoverlegen i Stavanger, Runar Johannessen, forteller til Dagbladet at smittesporingen har gått greit og at det har vært et godt samarbeid med de involverte.

- Det har vært kjente klynger, og godt samarbeid med dem som er påvirket. Noen busser har veldig gode gjestelister.

Etter en lengre periode med litt mer smitte, føles dette russeutbruddet mer håndterbart, sier Johannessen.

- Dette er et mer avgrenset utbrudd til én gruppe. På mandag var det litt uklart om det hadde spredt seg over lengre tid. Men med omfattende testing har det har vist seg å være avgrenset til russen og de som nå i helga har vært på treff sammen.

Han forteller til Dagbladet at det er snakk om den britiske virusvarianten.

Nå som kommunen går over til nasjonale tiltak, understreker han at det er vel så viktig at resten av befolkningen holder seg til reglene.

- Jeg er ikke så bekymret for russen, sier han, men viser til at russeutbruddet er et eksempel på hvor fort smitte kan blusse opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer