<strong>HETSET:</strong> Klimaaktivisten Greta Thunberg ble kalt «en mentalt syk svensk unge» under en Fox News-sending. Foto: Stephanie Keith / AFP / NTB Scanpix
HETSET: Klimaaktivisten Greta Thunberg ble kalt «en mentalt syk svensk unge» under en Fox News-sending. Foto: Stephanie Keith / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Greta Thunberg:

Hetses og advares

Klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er på alles lepper etter tordentalen under FN-toppuka mandag. Det medfører også både hets og en advarsel fra Frankrikes president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan våger dere! Vi kommer aldri til å tilgi dere. Vi kommer ikke til å la dere slippe unna med dette.

Dette er blant ordene som skaper splittelse verden over.

På den ene siden hylles klimaaktivisten Greta Thunberg (16) for sin følelsesladde tale under FN-toppuka i New York.

På den andre siden hetses hun, hånes og sammenliknes med nazipropaganda. I tillegg advarer Frankrikes president, Emmanuel Macron, om hennes retorikk.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

TV-kanal beklager

Tirsdag ettermiddag gikk den amerikanske TV-kanalen Fox News offentlig ut med en beklagelse til Thunberg etter at den høyreorienterte kommentatoren Michael Knowles omtalte henne som «en mentalt syk svensk unge».

Knowles var invitert til Fox News-programmet «The Story» for å diskutere 16-åringens tale og klimakrisa.

- Kommentaren til Michael Knowles, som gjestet «The Story», var skammelig. Vi beklager overfor Greta Thunberg og våre seere, uttaler en talsperson for Fox News til Daily Beast.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Nazipropaganda

Twitter fulgte Knowles opp med å hevde at Thunberg utnyttes for å fremme en politisk agenda.

Den konservative kommentatoren Dinesh D'Souza gikk enda lenger da han søndag sammenliknet et bilde av Thunberg med et bilde som ble brukt til nazipropaganda.

- Barn - særlig nordiske, hvite jenter med musefletter og røde kinn - ble ofte brukt i nazipropaganda. En gammel Goebbels-teknikk! skrev han og refererte til Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels.

- Det ser ut til at dagens progressive venstreside fortsatt tar lærdom fra venstresiden på 30-tallet, skrev han på Twitter.

Personangrep

Til og med president Donald Trump ble anklaget for å håne Thunberg da han skrev følgende på Twitter:

- Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se!

Thunberg har tidligere karakterisert personangrep mot henne som forsøk på å lede debatten bort fra klimaendringene. Miljøforkjemper Bill McKibben er enig.

- Greta har sagt fra begynnelsen at folk angriper henne fordi de ikke kan angripe vitenskapen. Det virker unektelig å være tilfelle. Angrepene avslører den klimafornektende høyresidens overfladiskhet - både intelektuelt og moralsk, uttaler han til New York Times.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Juridisk klage

Kort tid etter mandagens tale leverte Thunberg og 15 andre barn fra totalt tolv land en juridisk klage hvor de anklager Tyskland, Frankrike, Brasil, Argentina og Tyrkia for å ha brutt FNs barnekonvensjon ved å ikke ha tatt adekvat ansvar for å stoppe klimakrisa.

Twitter utdyper Thunberg at dette ikke bare gjelder disse fem landene, men at nettopp disse landene ble valgt ut fordi de er landene med høyest utslipp som har ratifisert FNs barnekonvensjon.

Advares av Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron er ikke særlig fornøyd med å være blant landene som blir påklaget av Thunberg og de andre barna. Overfor Europe 1 uttaler han at Thunbergs uttalelse er veldig radikal og advarer henne mot utspill som kan støte land fra seg i kampen mot global oppvarming, ifølge Ekstra Bladet.

- Alle bidrag fra våre ungdommer og voksne er til stor hjelp. Men de må fokusere på dem som er lengst fra å nå målet. På dem som forsøker å hindre oss i å nå målet, uttaler han og tilføyer:

- Når jeg ser at vi er i ferd med å stenge våre kullkraftverk, og at vi går i den riktige retningen, så er jeg ikke så sikker på at dette er den mest effektive måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer