REKORDUNG: Ida Lindtveit Røse (27) er opptatt av familienes valgfrihet. Selv tok hun valget om å gå ut i jobb med en liten baby hjemme - noe hun har fått kritikk for. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
REKORDUNG: Ida Lindtveit Røse (27) er opptatt av familienes valgfrihet. Selv tok hun valget om å gå ut i jobb med en liten baby hjemme - noe hun har fått kritikk for. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Hetset for å være dårlig mor

Barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse (27) er tidenes yngste statsråd når hun vikarierer for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Med en liten baby hjemme kom de vonde meldingene.

Publisert

- Hvordan er dagene?

- Det er hektisk og selvsagt en stor overgang fra det glade permisjonsliv til å gå over i en heftig jobb. Da jeg takket ja til å bli statsråd og det kom fram at jeg hadde en fem måneder gammel baby, fikk jeg pes for at jeg skulle tidlig tilbake i jobb så tidlig. Jeg fikk høre at jeg var en dårlig mor, at jeg satte jobb foran barn og familie, og at nattamming ikke kan kombineres med en statsrådsjobb. Det er tøffe ord å rette mot en nybakt mamma, men jeg vet at barna har det bra hjemme med pappaen sin.

- Jeg er både mor og familieminister og vil vise at man kan kombinere det å ha en karriere og det å få barn. Samtidig er jobber forskjellige, svangerskap er forskjellige og familier er forskjellige, derfor er det viktig at familier kan velge selv. For noen er lang permisjon eller redusert stilling det beste.

- Berit Aalborg i Vårt Land hyller Kjell Ingolf Ropstad for fornyelse av partiet når han har en ung kvinne som er homoliberaler og støtter dagens abortlov som vikar. Hvor uenige er dere egentlig?

- Mitt utgangspunkt i politikken, helt siden jeg meldte meg inn i KrFU, har vært kampen for det ufødte liv. Jeg er utrolig stolt over den handlingsplanen KrF har fått gjennomslag for og som vi la fram denne uka, for å kjempe for å få ned antall aborter. Det er det mest grunnleggende i mitt engasjement.

- De skriver at du støtter dagens abortlov og er homoliberaler?

- Det er ikke beskrivelser som jeg kjenner meg igjen i.

- Ta abort først, da?

- Ja, hva om det?

- Støtter du dagens abortlov?

- Mitt utgangspunkt i politikken, helt siden jeg meldte meg inn i KrFU, har vært kampen for det ufødte liv. Jeg er utrolig stolt over den handlingsplanen KrF har fått gjennomslag for og som vi la fram denne uka, for å kjempe for å få ned antall aborter. Det er det mest grunnleggende i mitt engasjement.

- Men bør det være opp til kvinnen selv fram til uke 12 – som i dag?

- Mitt utgangspunkt er at vi må gjøre alt det vi kan for å få ned antall aborter.

- Dette er et ja/nei-spørsmål.

- Poenget er at det grunnleggende i mitt engasjement er å få ned antall aborter.

- Ok. Homoliberaler, da?

- Det grunnleggende for meg er at samfunnet skal ha plass til alle. Homo er det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder, homofile sier de er redde for å gå på gata. Det er veldig mange som opplever hets og trakassering. Det er noe hele KrF står sammen om er helt uakseptabelt.

- Hadde du gått i Pride, som samtlige tidligere barne- og familieministre har gjort – bortsett fra Ropstad?

- Jeg har ikke gått i Pride før, uten at det er en politisk markering. Jeg har ingen prinsipielle motforestillinger mot å gå i Pride, for meg handler det om å vise støtte til kampen mot diskriminering og trakassering.

- Uten at man dermed støtter hele det politiske prosjektet til FRI, organisasjonen bak Pride?

- Ja, for samtidig har jeg stor forståelse for dem som opplever at det er en for tett kobling mellom FRI og Pride. FRI ønsker at surrogati skal være lovlig og vil oppheve sexkjøpsloven. Saker jeg har brukt hele mitt politiske liv for å kjempe mot. For noen blir det en sterk kobling, og derfor ønsker de ikke å gå i Pride. Det har jeg kjempestor respekt for, selv om jeg har vektlagt dette annerledes.

- KrF ligger stabilt under sperregrensen. Hva er problemet?

- Vi må jobbe sammen som parti for å ha den aller beste familiepolitikken. Der familiene opplever å bli sett og at vi forstår utfordringene familiene står i. Der vi kommer med løsninger på utfordringene. Ikke nødvendigvis at det skal være bare statlige ordninger, men at vi legger til rette for at familiene kan være sammen.

- KrF-velgerne blir eldre og eldre, det er sånne som deg KrF har mistet?

- Jeg er sikker på at mange sitter der ute og ser engasjementet vårt og behovet for et KrF som kjemper for deres valgfrihet. Det andre er at vi skal ha den beste skolepolitikken, en skole som ser eleven. Der vi ikke har A4-klasserom med fokus bare på resultater. Det siste som er viktig er å vise fram politikken vi har for seniorer, som kanskje er pensjonister, men som fortsatt har utrolig mye å bidra med.

- Har dere et imageproblem overfor ungdommen?

- Nei, det mener jeg ikke. Jeg er kjempestolt av partiet vårt og hvordan vi denne våren kjempet mot endringer i bioteknologiloven. Da viste vi virkelig hvorfor vi trenger et parti som KrF i norsk politikk.

- Treffer motstand mot endringer i bioteknologiloven unge mennesker i Norge i dag?

- Ja, det tror jeg. Vi trenger et parti som ikke bare ser på tekniske løsninger, men som faktisk løfter fram noen verdier i møte med utviklingen. Teknikken løper løpsk på så mange områder. Bare se på personvern, bioteknologi eller andre områder. I disse sakene kreves det et parti som ikke bare blir med på utviklingen, men faktisk setter ned noen etiske stolper. Det er grunnen til at vi er her som politikere.

- Hva er det verste som ble tillatt i vår?

- Hele pakken er krevende. Det viktigste framover er å si noe om hva slags informasjon gravide skal få etter å ha vært gjennom en tidlig ultralyd eller en NIPT-test. Den tilbakemeldingen jeg får er at de som har vært gjennom dette opplever informasjonen som veldig dårlig, at de blir presset og at de ikke opplever å ha et reelt valg.

- Du argumenterer for familiens valgfrihet hele veien her, er ikke dette et valg familiene bør få gjøre selv?

- Den store forskjellen er at når vi som samfunn foretar en screening av alle barn, så sender vi et signal. Jeg er opptatt av at vi ikke sender et signal om at noen skal sorteres ut, vi skal sende et signal om at alle er velkommen.

- Hvordan var det med abortloven. Støtter du dagens lov?

- He-he. Det viktigste for meg er å redusere antall aborter.

KONTORET: Ida Lindtveit Røse tar seg en pause fra kontoret for å møte Dagbladet ved Trefoldighetskirken i Oslo sentrum. Bak ses gamle Deichmann, Y-blokka og høyblokka. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
KONTORET: Ida Lindtveit Røse tar seg en pause fra kontoret for å møte Dagbladet ved Trefoldighetskirken i Oslo sentrum. Bak ses gamle Deichmann, Y-blokka og høyblokka. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer