Hetset «negre» og pakistanere for skjult mikrofon

Høyre-profil i Oslo trekker seg. Beklager famøs uttalelse i skjult NRK-mikrofon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ny skandale for Høyre i Oslo fem dager før valget:  den profilerte Høyre-tillitskvinnen og bystyrerepresentanten Toril Fiskerstrand (50) ber i et brev i dag til lokalpartileder Michael Tetzschner om å bli fritatt for partiverv i hovedstaden.

Bakgrunnen er vurderinger som Fiskerstrand ga på Oslo Høyres valgstand på Karl Johan i går.

En ung mann kom bort til Fiskerstrand med følgende  spørsmål:

- Jeg synes de er så mange negre her i byen, hva synes dere om det?

Og Fiskerstrand, som har vært en av 15 Høyre-representanter av bystyret siden  2003, og står på 23. plass foran dette valget, svarer:


-De snylter på fellesskapet
- Jeg er helt enig med deg. Det irriterer veldig mange folk. For det første er det mange som er redd dem, og for det andre snylter de på fellesskapet. - Jeg synes   ikke bare  det er negre. Det er like mye  andre nasjonaliteter. Så mye pakistanere..., melder nrk.no.

Mannen som oppsøkte Oslo Høyres valgbod, er reporter Ludvig Løkholm Lewin  i NRK P3. Han hadde skjult mikrofon, og valgseansen ble sendt i radioprogrammet Osenbanden i går.   

I et brev i dag til lederen i Oslo Høyre skriver Fiskerstrand at uttalelsene ikke dekker hennes intensjon, men at hun ser at uttalelsene likevel kan bli brukt mot partiet. Derfor ber hun om å bli løst fra sine tillisverv.

TREKKER SEG:  Høyrepolitiker Torill Fiskerstrand trodde hun snakket med en potensiell velger med brune verdier, men i virkeligheten snakket hun med en reporter med skjult mikrofon. I dag trekker hun seg fra alle verv i partiet. Arkivfoto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
TREKKER SEG: Høyrepolitiker Torill Fiskerstrand trodde hun snakket med en potensiell velger med brune verdier, men i virkeligheten snakket hun med en reporter med skjult mikrofon. I dag trekker hun seg fra alle verv i partiet. Arkivfoto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- Det var riktig konkludert av henne, sier Michael Tetzchner, som er glad for at hun velger å trekke seg.

- Dette er ikke representativt for det Oslo Høyre står for på noen som helst måte. Det strider både mot vårt partiprogram og mot vårt grunnsyn. Vi er veldig lei oss for dette.

Dette er ikke noe godt bidrag for oss. Vi kunne absolutt ha klart oss uten dette, sier Tetzschner, som håper velgerne klarer å skille mellom uttalelsen til Fiskerstrand og resten av Høyre.

Dagbladet.no har ikke lykkes å komme å kontakt med Toril Fiskerstrand i kveld.

I en pressemelding på Oslo Høyres hjemmeside skriver Fiskerstrand at hun er lei seg for det som er sagt. Hun ser i ettertid at hun ikke tok avstand fra premissene til sin «samtalepartner».

Fiskerstrand, som er siviløkonom, leder familiebedriften Fiskerstrand Export AS. Hun er medlem av byutviklingskomiteen i bystyret nå.

Bedriftsutvalg

- De to eneste vervene Toril Fiskerstrand har i Oslo Høyre nå, er som medlem av gruppestyret i Oslo bystyre og som leder for bedriftskanalen - et forum for små og mellomstore bedrifter, sier sjefsekretær Øystein Eriksen Søreide i Oslo Høyre til Dagbladet.no.

Dersom hun blir valgt inn i det nye bystyret, er det utenfor partiets mandat å vurdere søknad om fritak.

 HER ER BREVET:  Dette brevet som bystyrerepresentant Toril Fiskerstrand sendte til lederen i Oslo Høyre i dag.
HER ER BREVET: Dette brevet som bystyrerepresentant Toril Fiskerstrand sendte til lederen i Oslo Høyre i dag. Vis mer

Fikk sms

Tidligere har Fiskerstrand blant annet ledet Høyres fiskeripolitiske utvalg og vært medlem av prinsipprogramkomiteen.

- I Høyre sentralt ble vi først oppmerksomme i går kveld at det skulle ha falt noen uttalelser i et radioprogram, som kunne oppfattes som rasistiske. I morges fant vi ut hva henvendelsen gjaldt, sier kommunikasjonssjef Julie Woldberg.

Strengt med skjult mikrofon

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er varsom med med å uttale seg om saken fordi han ikke har hørt innslaget selv og for at han ikke vil forhåndsprosedere dersom saken dukker opp i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

På generelt grunnlag sier han at PFU tidligere har vært streng i forhold til håndhevingen av Vær Varsom Plakatens punkt om skjult mikrofon:

«Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.»

Overfor Aftenposten.no peker Kokkvold på at den svenske parallellen til PFU for noen års siden avviste en klage i en tilsvarende sak fra radio.

Hetset «negre» og pakistanere for skjult mikrofon