Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hett døgn i New York

NEW YORK (Dagbladet): Sikkerhetsvaktene pisker turistkveget opp Empire State Building. Ferjene, fylt synkeferdige til randen, putrer ut mot Frihetsgudinnen. En ung mann balanserer på kanten av et hustak midt på Manhattan. Aune Sand er ikke redd for å falle. Han er newyorker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aune forsyner seg av desserten, en kake med eggekrem, sjokolade og espresso, kalt tiramisu, en rett italienske kvinner gir menn før de vil elske med dem. Den fortærte franske brønsjen - egg florentine - skal gi oss energi til ett døgn i Aune Sands New York, verdens hovedstad, som newyorkerne selvsikkert omtaler den.

- Åhhh, herlig. Jeg kan ikke tro det. Vi sitter i hjertet av Greenwich Village og spiser fransk brønsj. Åhhh... Har vi fortjent dette?! spør Aune, og slentrer ut av den lille franske restauranten Tartine, på hjørnet av West 4th og 11. gate i Greenwich Village, metropolens strøk for kunstnere, bohemer, homser og drømmere med cash i lomma. Ute på gata speider vi etter Gwyneth Paltrow, den Oscar-vinnende eksdama til Brad Pitt, som visstnok bor her ... men, ingen stjerner i sikte i Bleecker Street, strøkets hovedgate. Bare ei dame med stjernespraglet solbrilleinnfatning, en ZZ Top-skjegget kar med ei lommelykt som ørering, og noen utstillingsdokker med elektriske vifter som hoder. Gata yrer av liv. I The Magnolia Bakery, på hjørnet av 11. gate, nynner bakeren til spanske toner mens hun kjevler peanøttsmørkaker. I disken og vinduet frister muffins i regnbuefarger, et 30-talls kaker og et 50-talls paier {ndash} old american.

Svett av kvinnene

Aune klapper i hendene:

- Dette er min Deli, sier han og rusler inn i Bleecker Street Mini Mart Inc, en halvannen meter bred og ti meter lang libanesisk kolonial. Aune kjøper en flaske vann.

- I New York, om våren, når sola tar som i dag, er en flaske vann i lomma obligatorisk. Man blir dehydrert av å se så mange flotte kvinner.

Aune snor seg opp 10th Street, inn en oppgang, og opp på taket av en av de mange arkitektonisk vakre, branntrappkledde og lave bygårdene som preger Greenwich Village, bare seks etasjer høy. For et syn; skorsteinspiper, kirkespir, hagene på terrassetakene, ferja som putrer på Hudson River i vest, Empire State Building i nord og Twin Tower nær Wall Street i sør.

- New York for meg er å gå gatelangs, treffe folk på hjørnet, på subwayen, eller å henge ute på et tak - det kan være en fest, eller sammen med en kvinne.

Det spesielle med denne byen, sier Sand, mens vi skåler med belgisk øl fra libaneseren - for sola vil oss godt: {ndash}Når det er varmt, da blir man...

- Viril?

- Da blir man viril. Jeg tror energien i mennesket ligger i seksualiteten. Det er ingenting som å være nyforelsket i New York. Om sommeren her er jeg høy på livet, kjærligheten og drømmene.

Håret i flammer

Vi svinger innom den overveldende delikatesseforretningen Balduccis, hvor Aune gjerne kjøper en grillet scampi eller et maisbrød med fransk ost. Eller han stikker innom Lou Reeds favorittpølsebu, Cray's Papaya, og spaserer til Washington Square Park:

- Not to be missed on a sunny afternoon!

I parken har en fakkelmann plukket seg ut en frivillig jente blant publikummerne. Publikum skriker opp. Håret hennes tar fyr. Flammen slokkes raskt. «Hannah, it's okay,» sier gjøgleren: «I'm a professional. That's why I'm on the street.»

Gateselgerne langs SoHos West Broadway tilbyr malerier av borgermester Rudolph Giuliani, portrettert med bart, nazihilsen og tilnavnet Adolf Jailioni. Aune peker mot noen filmstudenter som skyter en film med et håndkamera identisk med det Aune brukte i sin kjærlighetsfortelling «Dis». I 351 West Broadway ligger bruktklær-butikken What comes around goes around, hvor Aune har kjøpt sin politijakke i skinn. På loppemarkedet på hjørnet av Broadway og Grand Street lar vi være å kuppe til oss et par treski fra Minnesota, blant annet. I ei sidegate, Sid Avenue, stiller ett av SoHos utallige gallerier ut «Master Hollywood Photographers». Aune stanser ved bildet av Marlon Brando, deler hans motto om å filme for å komme nærmere kvinnen.

- Brando er helt sinnssyk!

Norsk eventyr

På den kjente baren Lucky Strike på hjørnet av West Broadway og Grand Street i SoHo, blir hamburgere servert av den 21-årige oslojenta Lilja, som ankom New York for to måneder siden.

- Jeg stakk innom stedet og spurte om jobb. Nå sparer jeg til å reise til Mexico og Peru.

- Ideell måte å bli kjent med byen på, sier Aune:

- Men å være ei lyshåret, vakker jente og bo i Spanish Harlem, hadde ikke jeg tort. Du er tøff.

De japanske kokkene jobber en halv meter foran oss under sushimåltidet på Hasaki, 210 East 9. gate i East Village. Rå tunfisk, laks, reker, rogn og ingefær skylles ned med sake og øl. Det er i New Yorks bakgater Aune Sand vil hente sin inspirasjon til å slå igjennom. Igjen er han milevis unna Norsk Films millioner, som han fortsatt mener burde deles ut til 100 unge talenter. Blir 99 filmer søppel, men én Cannes-vinner, er det verdt det, mener han. De to siste åra har han viet familien. Til sommeren starter han filmingen av «Sex. A Walk in the Sun» - i New York, et atlanterhav unna holdninger som kan bryte ned hans inspirasjon.

Brøt janteloven

Han hadde egentlig bestemt seg for ikke å si noe i norsk offentlighet på lenge. Debutfilmen «Dis» fra 1995 - filmet uten statsstøtte og med et håndkamera i New Yorks gater - ble satt opp på norske kinoer, og gikk én million kroner i overskudd. For den prestasjonen dømte kulturetablissementet og media ham for brudd på janteloven. Fremdeles er folk rause med hånlatter når regissøren og skuespilleren rusler i Oslos gater. Denne måneden flyttet han tilbake til New York, hvor det sies å være lov å tro at du er noe.

- Jeg brenner av kjærlighet til den oppvoksende generasjon. Jeg ønsker ikke at unge mennesker som vil noe, skal bli trakassert og holdt nede, slik jeg ble av kulturdiktaturet i Norge. Norsk film og teater består av statsfunksjonærer. Jeg føler meg som en kriger som går ut på slagmarka. Målet er at unge talenter skal få delta, selv om de ikke tilhører NRKs og Norsk Films lukkede rom. Jeg unner virkelig unge folk å bo i New York, med drømmen om å bli filmstjerne, rockestjerne.. Selv vet jeg at jeg vil lykkes. Jeg går gjerne i døden for det jeg tror på. Dette er mulighetenes by, sier Aune.

Kast BHen!

Om dagen selges kjøtt i West Village, Meat Town. Om kvelden åpner Hogs & Heifers Saloon, 14th Washington Street, en cowboybar hvor Brad Pitt {ndash} igjen - kan dukke opp i limousin, andre kommer med Harley. Lokalet er stæsjet opp med bildører, bisonhoder med cowboyhatt, grizzlybjørnhode med pannebånd, biljardbord og en jukebox med country og rock. «If you love this country, you'll love this bar,» står det på en plakat. Bardama, en latiner i jeans og rød skinn-BH, hopper opp på disken og kjefter i megafonen: «Coooome ooon, girls. Give your bra to the wall!» På veggen bak disken henger hundrevis av brukte BH-er. Kvinnelige gjester hopper småflaue opp på bardisken, mens gutta skåler og jodler. BH-ansamlingen på veggen berikes ytterligere utover natta.

På lånt tid

Morgen igjen i Greenwich Village:

- Strøket er blitt så dyrt at de som bor her vet de lever på lånt tid, hvis de ikke har kontakter eller familie som hjelper til, sier Aune, over frokosten hos ekteparet Shopsins, på hjørnet av Bedford Street og Morton Street. «Groceries,» står det så vidt synbart over døra. Vel inne kan det virke som ekteparet har lagd en restaurant ut av en skraphandel. Bak oss henger et trafikklys, i vinduskarmen ligger en haug med gamle dinosaurusleker. I hjørnet sitter hr. Shopsins, en sjæbby utgave av Odd Nerdrum, og banner over siste nytt i avisa. Frokosten han lager er ... hmmm ... ny-de-lig. Aune Sand snakker igjen om mulighetene for de unge - for enkeltindividene - som han tror vil tvinge seg fram, på sikt.

- Og din drøm om å få satt opp en film i denne byen?

- Det er klart det blir tøft for meg å slå igjennom her i New York, sier Aune Sand: - Jeg er jo bare den du ser her ... med litt cash i lomma.