Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hett for den franske regjeringen

PARIS (NTB): Det er ikke bare brennende biler i gatene som gjør det hett for Lionel Jospin om dagen. Den franske regjeringen har kanskje møtt sin tøffeste prøvelse hittil i arbeidsledighetsopptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag viste Jospin at han har skjønt alvoret i saken, ved personlig å ta i mot representanter for de arbeidsledige og de demonstrerende fagforeningene i statsministerens kontorer i Httel Matignon i Paris. Fredag er det ventet at han skal fortelle franskmennene hvordan han har tenkt å takle arbeidsledighetsproblemet.

Stadig flere arbeidskontorer er blitt okkupert av de arbeidsledige siden aksjonen startet i Marseille for tre uker siden. I morges var fortsatt 24 kontorer okkupert. I jule- og nyttårshelgen var Frankrike hjemsøkt av vold og brann i gatene, og to unge menn ble drept i opptøyene.

De siste dagene er aksjonen blitt kraftig opphetet og har fått bredere støtte. Meningsmålinger viser at rundt 60 prosent av franskmennene støtter de arbeidslediges krav. Rundt 5.000 mennesker marsjerte i Paris' gater fram til finansdepartementet onsdag. I Marseille var tallet 4.000 og i 40 andre byer rundt om i Frankrike ble det demonstrert.

Hvis ikke Jospin fredag viser reell vilje til å innfri valgløftet sitt om å bekjempe den lammende arbeidsledigheten, frykter mange at landet står foran en ny sosial eksplosjon. 3,1 millioner mennesker er uten arbeid i Frankrike, det utgjør 12,4 prosent av arbeidsstyrken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!