Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hett, hetere, hetest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot tidenes sommer. Og mens vi nyter de moderate temperaturene som vårt lands beliggenhet gir oss selv når sola steiker dag etter dag, stønner sør- og sentraleuropeere under temperaturer som nærmer seg det halve hundre grader Celsius. Flere europeere dør som følge av ekstremt høye temperaturer enn av terroranslag. Derfor spør mange denne varme sommeren også om vi ser en ny omdreining på den globale oppvarmingen. Bør Bush og Blair heller rette oppmerksomheten mot miljøfaren enn terrorfaren?

For midt i den herligste sommervarmen inviterer den tidligere sjefen for det britiske meteorologiske instituttet, sir John Houghton, til en ny debatt om hvilke farer som truer når sola i global sammenheng får slippe til enda sterkere: I et innlegg i London-avisa The Guardian skriver Houghton at konsekvensene av global oppvarming er så alvorlige at han ikke har problemer med å beskrive den som et masseødeleggelsesvåpen.

Det som kjennetegner klimaproblemene er det samme som terroren: De kjenner ingen landegrenser. Forandringene kan slå til hvor som helst og i mange slags former: som varmebølge, som tørke, som oversvømmelse etter store nedbørsmengder og orkaner, som nedsmelting av isbreer og, skrekk over all gru: som endring av Golfstrømmens retning. Houghton mener at den globale oppvarmingen ikke er et problem for framtida. Det er her allerede. 1990-åra var antakelig det varmeste tiåret på mer enn tusen år, og 1998 var det varmeste året i det siste tusenåret globalt sett.

Debatten har selvsagt også innslag av motforestillinger. Det har gjennom årtusenene vært tilfeldige klimamessige utslag som har vært vel så store som dem vi opplever i vår tid. Men presset på verdens ledere om å ta klimaspørsmålene enda mer alvorlig, blir ikke mindre etter den ekstreme varmesommeren europeere og amerikanere har opplevd i år. President Putin har signalisert at han vil godkjenne Kyoto-avtalen. Men noen avgjørende effekt av den vil vi ikke få før George W. Bush endrer syn eller USA får en mer miljøvennlig president.