Hett i Nord-Irland

Protestantene har tatt fram bowlerhattene og de oransje ordens- båndene i Nord-Irland. De skal til å marsjere igjen for å feire seirer som ble vunnet over katolikkene for mer enn 300 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Førsteminister David Trimble trakk seg natt til søndag, protestantene forbereder seg på sine marsjer og ekstreme grupper håper på en het sommer i Nord-Irland. Haukene er på frammarsj enda en gang.

I 1998 valgte nordirene en lokalforsamling og en lokalregjering, som bygde på maktdeling. Unionistpartiet fikk stillingen som førsteminister fordi det er det største protestantiske partiet, katolikkene valgte SDLP-politikeren Seamus Mallon som nestleder.

Lokalforsamlingen var en naturlig konklusjon på en lang fredsprosess som ble satt i gang mens John Major var statsminister og fullført av Tony Blair med den såkalte langfredagsavtalen. Lokalregjeringen har begrenset makt - skattepolitikk, forsvars- og utenrikspolitikk styres fortsatt fra London. Likevel var lokalregjeringen et viktig skritt i retning av mer lokalt demokrati og samarbeid på tvers av religiøse skillelinjer.

SAMARBEIDET har vaklet fra krise til krise, og David Trimble har flere ganger truet med å gå av i protest. Sist han gjorde det, ble lokalforsamlingen suspendert i en kortere periode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer