Hett møte i Europa

Mens George W. Bush og kona leser eventyr for engelske barn, forsøker 180 land å enes om Kyoto-avtalen som USA skjøt ned i mars. De neste fire dagene er kritiske for kampen mot global oppvarming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av verdens toppledere beskylder den amerikanske presidenten for å tro på eventyr når han avfeier klimaforskerne som påpeker at jorda blir varmere. De samme topplederne har helga på seg til å få George W. Bush med på Kyoto-laget når G8-landene møtes i Genova i Italia.

I dag leser Bush og kona eventyr av den mindre klimaskadelige typen til skolebarn på British Museum. Presidentparet kom til England i går kveld og reiser videre til Genova i morgen. Innen den tid vil statsminister Tony Blair forsøke å få Bush på bedre klimatanker.

USA vil lage egen klimaavtale

- Når det gjelder Kyoto-avtalen ønsker jeg å bygge en bro av forståelse mellom USA og Europa, sier Blair.

Statsministeren legger ikke skjul på havet av uenighet som har oppstått etter at Bush tok over som president. I mars fastslo Bush at Kyoto-avtalen hadde store mangler og at den ville ha negative konsekvenser for amerikansk økonomi.

- Vi vil ikke klare å redusere utslippene like mye som avtalen krever. Jeg forsikrer likevel at USA vil lage et ansvarlig alternativ. Vi deler målsettinga, men er uenige i måten målene kan oppnås, sier Bush.

Japan kan senke avtalen

Nå som USA tilsynelatende har hoppet av Kyoto-vogna for godt, står Japan i en nøkkelrolle for at avtalen skal tre i kraft - uten verdens største forurenser, USA, på laget. 55 land som står bak 55 prosent av utslippene må godkjenne avtalen før den trer i kraft. Så langt har 30 land ratifisert Kyoto-avtalen.

Den japanske statsministeren satte seg i dag på flyet til G8-møtet.

- Vi vil gjøre vårt beste for at avtalen skal komme på plass - med amerikansk deltakelse. Vår forpliktelse står helt fast, forsikrer Junichiro Koizumi.

Uttalelsen står i kontrast til tidligere signaler fra statsministeren om at Japan ikke vil klare å følge Kyoto-planen. Japanske klimaforhandlere på ukas Bonn-konferanse har uttalt at avtalen er verdiløs uten amerikansk deltakelse. Flere europeiske land frykter at japanerne skal hoppe av sammen med USA - noe som trolig betyr avtalens død.

Frykter voldsomme demonstrasjoner

Etter flere dagers forhandlinger mellom miljøbyråkrater i Bonn, startet i dag samtalene mellom miljøministre fra 180 land.

- Det er uenigheter på hundrevis av punkter. Flere av disse er nå ryddet av veien. Jeg blir mer optimistisk for hver dag, sier den nederlandske miljøministeren Jan Pronk som leder konferansen.

Alles øyne er likevel festet på helgas G8-møte i Genova. Når åtte av verdens viktigste land møtes for å diskutere blant annet miljøavtalen, kan det bli et Kyoto-gjennombrudd.

- G8-møtet er den eneste muligheten for en overraskelse. Paradoksalt nok har Bush skjøvet miljøspørsmålene høyere på den politiske agendaen, sier FNs miljøsjef Michael Zammit Cutajar.

Flere titusener aktivister er ventet i Genova, og 20 000 soldater og politi har omgjort den italienske byen til en festning. Etter sammenstøtene i blant annet Gøteborg og Salzburg, tar arrangørene ingen sjanser.

Kilder: BBC, Reuters, Associated Press, CNN, NTB og Ananova.

G8-møtet

  • G8-landene er USA, Italia, Japan, Tyskland, Canada, Frankrike, Storbritannia og Russland.
  • EU har representanter til stede.
  • Toppmøtet varer fra fredag til søndag.
  • Viktige tema er: Kyoto-avtalen, uroen i Midtøsten og Makedonia, verdenshandel, USAs rakettskjold, fattigdom og AIDS.
BUSH LEI PROTESTER: - Folk som prøver å forstyrre og ødelegge, skader saken de kjemper for. Jeg tror folk over hele verden er lei av bråket, sa presidenten før han hoppet på flyet til London. Her fjernes en anti-Bush-poster utenfor British Museum.
VIL HA KLIMAAVTALE: Bush har pådratt seg vreden til miljøvernere over hele verden. Her protesterer amerikanske studenter under gårsdagens klimamøter i Bonn.
KLAR TIL KAMP: Italiensk politi har tatt stilling foran en gjenspikret butikk. De frykter at så mange som 120 000 demonstranter kan være på vei mot havnebyen.
RUSTER TIL BRÅK: I dag begynte aktivist-hordene å ramle inn i Genova. Her gir en av lederne ordre til nyankomne.