Hett møte på iskald jaktmark

HANESTAD (Dagbladet): Mens ulvejegerne satt inne og frøs, var det høy temperatur mellom tilhengere og motstandere av ulvejakta. - Jeg blir så forbannet på slike som deg! Kunnskapsløs er ordet, tordnet ulvemotstander Knut Voll mot generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperatur helt nede i 30 kuldegrader var nok til at ulvejegerne holdt seg innendørs, men ikke nok til å kjøle ned enkelte ulvemotstandere som hadde tatt turen til Østerdalen for å markere sin støtte til ulvejegerne.

Utenfor hovedkvarteret til jegerne kokte det over for ulvemotstander Knut Voll fra Styggberget ved Elverum. Synet av ulvens velgjører, generalsekretær Rasmus Hansson i WWF, fikk fart på temperamentet.

- Slike som deg irriterer meg fryktelig. Du har ikke opplevd det samme som oss. Du kan ikke sette deg inn i vår situasjon. Hadde det ikke vært for at du tjener penger på å være her, ville du aldri kommet hit, sa Voll og knyttet neven mot en målløs Hansson.

Måtte markere

Etter opptrinnet gikk Voll seg en tur og ristet oppgitt på hodet over Hanssons argumenter.

- Det ser sikkert dumt ut, men jeg måtte bare si det rett ut. Jeg er lei av at vi ikke blir hørt. Jeg synes det var viktig å markere vårt standpunkt mot ulv. Vi har selv opplevd ulvens herjinger, sa Voll, som sammen med et tjuetall meningsfeller hadde tatt turen fra Elverum til Koppang.

- Norsk sauenæring er utviklet med den forutsetningen at det ikke er rovdyr. Det er det imidlertid i dag, og da er sauenæringen nødt til å tilpasse seg det, sa Hansson.

Barske karer?

Han har respekt for at enkelte av innbyggerne i Hedmark er redd for ulven. Samtidig ristet han på hodet over ulvemotstandernes paroler.

- Å være redd er helt menneskelig, og det må vi ha respekt for. Det som forundrer meg litt, er at disse menneskene som hevder at de er redde, framstår som barske karer, sa Hansson.

Enkelte av de frammøtte undret også litt over hvor tøffe ulvejegerne egentlig er. Da tunet allerede ved 06.00-tida var beleiret av pressefolk, valgte jegerne å holde seg innendørs.

- Det er for kaldt, mente jaktleder Leonhard Mikalsen.

Først godt utpå formiddagen sendte han ut de første patruljene med sporere. Etter at sola hadde varmet noen timer, dristet en og annen jeger seg også ut i terrenget.

Forberedt på bråk

At pressefolk og demonstranter var årsaken til den halvhjertede jaktstarten, ville han ikke være med på.

- Vi visste at det ville være presse til stede, og vi var forberedt på aksjoner. Vi har god tid, og i dag lå ikke forholdene helt til rette for jakt, mente han. At dagen ble avsluttet uten så mye som et ferskt spor, var likevel en strek i regninga.

- Det var ikke en helt vanlig jaktdag, medga en sliten Mikalsen.

Guillou refser ulvejakta

TIL KAMP: Kampklare ankom Knut Voll og de andre ulvemotstanderne Hanestad med sine plakater. Til tross for bitende kulde rant det over da Voll fikk øye på generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.