Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hett på nett

Chattekanalene på Internett er den nye måten å lete etter en livsledsager på. En undersøkelse viser at over 200000 nordmenn chatter ukentlig. Mange av dem drømmer om å finne seg en kjæreste eller elsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Morten Søby ved Universitetet i Oslo er overbevist om at også norske kvinner og menn søker kjærligheten på Internett.

- Alle undersøkelser viser at dette når ut bredere og bredere. Det er ikke tvil om at dette skjer også i yrkesgrupper du normalt ikke ville tro bruker mye tid på nettet. Motivasjonen for å bruke nettet til dette er forskjellig fra person til person. Det som er felles, er søken etter spenning, sier Søby.

Så langt er det ikke gjort omfattende forskning på temaet i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå som legges ut i november, viser at seks prosent av befolkningen - ca. 240000 - chatter ukentlig.

Klar tendens

Undersøkelsen sier ikke noe om motivasjonen, men en avstemning på det norske nettstedet Vitastart viser at rundt 70 prosent av brukerne synes flørting på nett er spennende.

Skal man tro utenlandske undersøkelser gjort på Internett, er tendensen klar:

Ifølge nettstedet Dateable.com flørter 80 prosent av internettbrukere på chattekanaler.

Fire av ti italienske kvinner frykter ektemannen skal finne noen som er mer spennende på Internett.

En av ti britiske kvinner innrømmer å ha hatt sex med en person de første gang møtte på Internett.

Fleksibilitet

- Storforbrukerne er ungdom. De skaffer seg visuelle flørtepartnere. Kjærester de ikke en gang har møtt. Nå viser det seg at mange også møter hverandre på ordentlig, sier Søby.

Han tror ikke det er negativt å møte mennesker på denne måten, og er ikke overrasket over resultatene fra de internasjonale nettstudiene.

- Selv om jeg tror tallene vil være litt lavere i Norge, tror jeg dette viser trendene i denne kulturen, sier Søby.

Webpsykolog Margrethe Bondevik Brekke tror hovedårsaken til at moderne mennesker går inn i forhold med ukjente personer, er at det er mer fleksibelt enn forhold i dagliglivet.

- Det er ikke lett å gå ut og sjekke noen i lunsjen eller midt på natta. På nettet er det alltid noen med de samme ønskene for kontakt som det du selv har, uansett tidspunkt, sier Brekke.

Tette forhold

En annen årsak til at slike forhold oppstår, er folks nysgjerrighet, mener psykologen.

- Man blir fort personlig på nettet, og man går direkte til kjernen. Man føler man kjenner hverandre fryktelig godt i løpet av kort tid. Tilbudet av mennesker er stort, og man finner lett sjelefrender, sier Brekke.

- Forholdene på nettet blir etter hvert så tette at man er nødt til å møte hverandre for å komme videre. Mange mener dette er skummelt, men jeg tror det kan være sunt.

- På grunnlag av samtalene man har hatt, danner man seg et bilde av personen før man møtes. På nettet kan du være uforpliktende, mens du i det vanlige liv forplikter deg til dem du er sammen med, sier Brekke.

FINNE SEG EN KJÆRESTE: Mange norske kvinner og menn søker kjærlighet på nettet. - Der finnes det alltid noen med de samme ønskene for kontakt som man selv har, sier webpsykolog Margrethe Bondevik Brekke.