Hev ubåten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det tyske ubåtvraket som ligger utenfor Fedje er en tikkende miljøbombe. I dagens avis går det frem at verdens største ansamling av kvikksølv ligger midt i vårt matfat. 65 tonn av denne giften ligger inne i de rustne restene av U-864, som var på vei til Japan da den ble torpedert av en britisk ubåt. Eksperter anslår at kvikksølvflaskene bare kan holde seg tette i seks tiår - og nå har de ligget på havets bunn i mer enn 62 år. Det er allerede påvist for høye verdier av metylkvikksølv i fiskebestanden i området, og dersom større mengder begynner å lekke ut står vi overfor en katastrofe.

Vraket ligger midt i havstrømmen som går nordover, og vi blir nødt til å ta inn over oss at kvikksølv fra U-864 kan komme til å forgifte fiskebankene langs hele kysten nord for Stadt. Bare en liten økning i kvikksølvforekomsten i fisken kan dessuten gjøre stor skade på den internasjonale tilliten til norsk fiskerinæring. Det er derfor presserende å finne en løsning.

Mens Arbeiderpartiet og Kystverket ønsker å dekke vraket med stein og sand, krever en samlet opposisjon og en lang rekke miljøorganisasjoner at vraket skal heves. Jens Stoltenberg argumenterer for at heving kan medføre stor risiko, og at tildekking uansett er et nødvendig akutt-tiltak. Han er med rette bekymret for krabber og hummer som allerede går rundt i kvikksølvet på havbunnen - skalldyr som vil havne på middagsbordene våre de nærmeste årene. Men i følge Kystverket er tildekking et permanent alternativ, og etter vårt syn er ikke det en holdbar løsning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer