Hevder 40 000 russere er drept

Ukrainske myndigheter hevder at antallet døde russiske soldater har passert 40 000. Tallene er ikke bekreftet.

KAMPER: Kampene pågpår fremdeles i deler av Ukraina. Her er ukrainske brannmannskaper i arbeid etter angrepet på havna i Odesa. Foto: Det ukrainske forsvaret / Reuters / NTB
KAMPER: Kampene pågpår fremdeles i deler av Ukraina. Her er ukrainske brannmannskaper i arbeid etter angrepet på havna i Odesa. Foto: Det ukrainske forsvaret / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden krigens start har 40 070 russiske soldater mistet livet, hevder ukrainske myndigheter onsdag morgen. Tallene er ikke bekreftet fra noe annet hold. Russiske myndigheter har tidligere hevdet at tapstallene er langt lavere.

En amerikansk etteretningskilde uttalte til Reuters for noen dager siden at Russland trolig mister hundrevis av soldater hver dag. CIA-direktør William Burns anslo forrige uke at antallet døde russiske soldater var nærmere 15 000, og at ytterligere 45 000 skadd.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

Burns understreket samtidig at ukrainerne også hadde hatt betydelige tap, uten å tallfeste dette nærmere.

Onsdag hevder ukrainerne videre at de har ødelagt blant annet 1738 russiske stridsvogner, 222 kampfly, 3971 panservogner og 190 helikoptre.

- Massive ukrainske tap

Det russiske forsvarsdepartementet har ikke publisert en samlet oversikt over hvor mange de mener å ha drept i Ukraina på en stund. Onsdag formiddag skriver de likevel at de har påført de ukrainske styrkene massive tap det siste døgnet.

De hevder å ha angrepet 142 ulike områder det siste døgnet.

- Høypresisjonsvåpen fra det russke luftstyrkene angrep det som pleide å være en fabrikk for betongprodukter og Nikolaevstroytrans motortransportfirma i Nikolav. Der ødela vi de midlertidige utplasseringspunktene til Ukrainas 28. motoriserte brigade og 79. luftbrigade. De fiendtlige tapene var på 200 soldater og over 20 pansrede biler, sier talsmann Igor Konasjenkov i det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Interfax.

Han sier at de også har ødelagt over 100 Himars-raketter og «eliminert» 120 soldater i Dnipropetrovsk det siste døgnet. I tillegg skal utenlandske frivillige soldater og ulike tekniske spesialister ha mistet livet i angrepet.

Tirsdag publiserte det russiske forsvarsdepartementet en oversikt på Telegram hvor de påsto at de hadde ødelagt 260 ukrainske fly, 144 helikoptre, 1613 droner, 358 luftvernsystemer, 4162 stridsvogner og andre pansrede kjøretøy, 3201 artillerivogner og 4481 andre militære kjøretøy.

Harde kamper

Kampene pågår fortsatt i deler av Ukraina. I Kherson-regionen angrep ukrainske styrker en strategisk viktig bru i natt, melder både ukrainske og russiske medier.

MINEFELT: Den finske militæreksperten Emil Kastehelmi sier at denne manøveren viser at russiske styrker er dårlig trent og har lite kamperfaring. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

– Ennå ikke bekreftet: Den russisk-kontrollerte Antonivskij-brua ved Kherson er angivelig ødelagt av den ukrainske hæren, skriver ukrainske Kyiv Post.

Den ukrainske presidentrådgiveren Anton Herasjtsjenko omtaler også angrepet i en uttalelse onsdag morgen og skriver at det amerikanske rakettsystemet Himars ble brukt.

- Kraftig slag

– Himars sto for et nytt, kraftig slag mot en av de to bruene over Dnipro, ei bru som brukes av invasjonshæren til store styrkeoverføringer. La oss håpe at Antonivskij-brua ikke klarer å stå imot kraften i rakettangrepet, skriver han, ifølge The Guardian.

Det russiske nyhetsbyrået Tass siterer onsdag en lokal leder i Kherson, Kirill Stremousov, på at brua er skadet og er helt stengt for trafikk.

Den ukrainske hæren har med hjelp fra vestlige våpen sakte tatt tilbake territorium i Kherson-området i sør de siste ukene. Bruene over Dnipro er strategisk viktige for de russiske styrkene, som trenger dem for å få fram forsyninger til fronten.

Hevder Russland skjøt ned eget helikopter

ANGREP: Det skal være snakk om et helikopter av denne typen, Ka-52 «Alligator». Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB
ANGREP: Det skal være snakk om et helikopter av denne typen, Ka-52 «Alligator». Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB Vis mer

Det ukrainske forsvaret påstår natt til onsdag norsk tid at et russisk Ka-52-angrepshelikopter skal ha blitt skutt ned av russiske styrker. Det skriver de på Facebook.

Påstandene er ikke verifisert og russerne har ikke kommentert den påståtte hendelsen.

Angrepet skal ha funnet sted i nærheten av småbyen Olhine i Kherson-regionen rundt klokka 12 i går. Kherson er en av regionene hvor det nå pågår hardest kamper.

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform skal helikopteret ha tatt feil av en ukrainsk og russisk posisjon, og ved et uhell angrepet egne styrker. Deretter skal en luftvernrakett ha skutt ned helikopteret.

Kamov Ka-52 «Alligator» er russernes beste angrepshelikoptre, og koster omtrent 160 millioner norske kroner per stykk.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer