Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder 72 prosent har stemt

George Bush har allerede utropt Irak-valget som en rungende suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det skjedde i en TV-sendt tale fra Det hvite hus i går etter at det ble kjent at så mange som 72 prosent kan ha stemt ved Iraks valg.

Bush mener irakerne i valget har forkastet «terroristenes og opprørernes antidemokratiske ideologi».

Avvist terrorister

- Ved å delta i frie valg har det irakiske folk klart avvist terroristenes anti-demokratiske ideologi. De har nektet å la seg skremme av bøller og mordere, sa Bush i den TV-overførte talen fra Det Hvite Hus i kveld.

Bush advarer samtidig om at det stadig gjenstår hardt arbeid for å skape demokrati og fred i Irak:

- Det er enda et stykke å tilbakelegge i veien mot demokrati, men irakerne beviser at de kan møte utfordringen, sier presidenten.

Det vil ta ei uke før resultatet etter valget er klart. I går 07.00 lokal tid (05.00 norsk tid) åpnet mer enn 5000 valglokaler i hele Irak. Og frykten for angrep har ført til at mange av landets over 14 millioner stemmeberettigede har ventet med å stemme for å se hva motstanderne av valget vil foreta seg.

Valglokalene stengte klokka 17 lokal tid (klokka 15 norsk tid). Da var det fortsatt kø utenfor lokalene. Ifølge politiet skal disse få lov til å avgi stemme.

NAJAF: Kvinnene i kø for å stemme i den sjiamuslimske byen. Foto: EPA/MOHAMED MESSARA
NAJAF: Kvinnene i kø for å stemme i den sjiamuslimske byen. Foto: EPA/MOHAMED MESSARA Vis mer

- Stor deltakelse

Ifølge nyhetsbyrået AP hevder nå irakiske myndigheter at valgdeltakelsen er på 72 prosent.

Adel al-Lami i den uavhengige valgkommisjonen vil ikke ut med  selve tallet på hvor mange som har stemt, men snakker i prosenter. Han sier imdlertid at så mange som 95 prosent har gått til stemmeurnene i flere bydeler i Bagdad.

Den amerikanske rådgiveren i kommisjonen er mer forsiktig. Carlos Valenzuela sier valgdeltakelsen ser ut til å være høy i mange områder, men at det er for tidlig å si noe mer konkret.

Flere selvmordsbombere

Opprørerne har som fryktet vært aktive i dag. En drøy time ut i valget smalt den første bomben. Opprørsgrupper har utført en rekke angrep på stemmelokalene. Så langt er 31 mennesker drept fordi de har villet avgi stemme.

Til tross for stort sikkerhetsoppbud gikk tre selvmordsbombere til angrep i de første timene av valget. En av dem sprengte seg selv i et stemmelokale vest i Bagdad, der minst fire ble drept og ni skadet.

En selvmordsbomber i bil drepte en politimann utenfor et annet stemmelokale og den siste til fots sprengte seg selv mens han sto blant de som skulle stemme, også dette i Bagdad. Et bombeangrep på en stemmelokale i bydelen Sadr tok livet at minst fire. Og slik fortsatte dagen, med angrep i både Mosul, Baquba og Hilla. I Basra ble det vært avfyrt raketter mot stemmelokalet, uten at det har kommet noen rapport om skadede herfra ennå.

- For siste gang advarer vi om at det blir blodig for de kristine og jødene og deres leiesoldater og de som deltar i spillet til USA og Allawi, sa den militante gruppa til al-Qaida-leder Abu Musab al-Zarqawi i en uttalelse på nettet som ble lagt ut i går.

Trosset faren

I det sunniske triangelet, hvor motstanden mot valget er stor, har nyhetsbyrået Reuters funnet noen få, modige velgere i kø.

Men mange valglokaler vært helt tomme så langt. Mange boikotter valget her, mens andre igjen antakelig ikke tør å gå ut. I sunnibyene Falluja, Samarra og Ramadi er det mange valglokaler som ikke er åpnet, og reportere har funnet bare en håndfull modige, men noen er det:

- Vi ønsker å være som andre irakere, vi vil ikke alltid være i opposisjon, sier Ahmed Jassim og kostet på seg et smil etter å ha levert stemmeseddelen i Falluja, hvor ødeleggelsene er massive etter den amerikanske offensiven i november.

Også i Baquba hvor motstanden mot amerikanerne er markant, var det god stemning ved ett av valglokalene. Folk klappet og lo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Basra i sør, hvor det også er ventet en større oppslutning enn andre steder i landet, ankom noen titall velgere en skole som blir brukt som stemmelokale i sentrum av byen.

- Jeg er ikke redd, sikkerheten er god, sier Samir Khalil Ibrahim, som mener at valget er å regne som en høytid for alle irakere.

I en meningsmåling utført av Zogby International svarte 76 prosent av sunnimuslimene at de ikke skulle stemme, mens bare ni prosent svarte det motsatte. I Tikrit, Saddam Husseins hjemby, melder BBC er i Basra, og rapporterer om overraskende stor deltakelse i den sjiadominerte byen. Også i noen av de blandede sjia-sunniområdene rapporteres det om deltakelse. 

Ivrige kurdere

I Irbil, den kurdiske byen i nord, meldes det som ventet om folk som venter tålmodig i kø. Det tar ekstra tid på grunn av sikkerhetssjekken alle må gjennom før de stemmer. Kurderne ønsker seg en så stor andel som mulig av setene i nasjonalforsamlingen, slik at deres ønske om uavhengighet skal bli hørt.

I den kurdiske byen Salamanca fant CNN en kvinne på 90 som ble brakt til stemmelokalene i rullestol.

Irakerne skulle i går velge 275 medlemmer til nasjonalforsamlingen som skal lage ny grunnlov og utpeke landets neste president og to visepresidenter. Presidenten igjen, skal utpeke en statsminister.

Rundt totredjedeler av eksilirakerne har avgitt sin stemme, melder AP i ettermiddag.

STOR OPPSLUTNING:</B> Mange steder i Irak venter folk tålmodig på å få stemme, mens oppslutningen i de sunnidominerte områdene som ventet er mindre. Dette bildet er fra den kurdiske byen Erbil.
BASRA:</B> En sjiamuslimsk kvinne avgir sin stemme i Iraks nest største by.
FORNØYD:</B> President George W. Bush ser på valget som en ubetinget suksess.
VISER FINGEREN:</B> En irakisk kvinne viser fram fingeren med blekk og V-tegnet etter å ha avgitt stemme i Bagdad.
GLEDE:</B> En velger i bydelen Jisr Diala utenfor Bagdad smiler og viser fram tegnet på at han har avgitt sin stemme. Flere nyhetsbyråer melder om lange klør, glede, klapping og smil i stemmelokaler landet rundt.
LANGE KØER:</B> Her fra Bagdad.