Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha advart Trump

Tidligere stabssjef i Det hvite hus, John Kelly, hevder at han advarte president Trump mot å erstatte ham med en etterdilter. Trump nekter for at det stemmer.

ADVARTE: Tidligere stabssjef John Kelly hevder at han ga president Trump en advarsel før han forlot Det hvite hus. Foto: Rex / NTB Scanpix
ADVARTE: Tidligere stabssjef John Kelly hevder at han ga president Trump en advarsel før han forlot Det hvite hus. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Lørdag hevdet president Donald Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, at han advarte presidenten om at dersom han erstattet Kelly med en stabssjef som bare sier «ja», så vil det lede til at han blir stilt for riksrett.

Uttalelsen kom under en politisk konferanse i regi av Washington Examiner.

Riksrettsprosess

Kelly sa også at han mener at han kunne ha forhindret den pågående riksrettsprosessen mot Trump, dersom han hadde fortsatt i jobben.

Kelly mener prosessen kunne ha vært unngått, dersom presidenten hadde omgitt seg med folk som kunne ha tøylet hans verste impulser, ifølge avisa.

- Noen må fungere som en veileder og fortelle presidenten om han har rett til å gjøre noe eller ikke. Eller kunne si «ikke gjør det», sa Kelly.

FINGEREN: President Donald Trump blir anklaget for å vise fingeren etter at en kvinnelig astronaut korrigerte ham. Video: AP. Klipp: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

Ikke på talefot

Den tidligere stabssjefen trakk fram Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut fra Nord-Syria som et eksempel på noe som ikke ville ha skjedd dersom han fortsatt jobbet i Det hvite hus.

- Ikke ansett noen som bare nikker og sier: «Det er en fantastisk idé, Trump». For da vil han bli stilt for riksrett.

Kelly fungerte som Trumps stabssjef fra juli 2017 til januar 2019. Han har også hatt rollen som nasjonal sikkerhetsminister i Trump-administrasjonen.

Trump kunngjorde Kellys avgang i desember 2018. På det tidspunktet skal ikke Trump og Kelly ha vært på talefot på flere måneder, ifølge amerikanske medier.

OPPSKRIFT: Han kjefter, smeller og fornærmer, men han gjør det av en grunn. Derfor provoserer USAs president andre med vilje, ifølge ekspertene. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Trump slår tilbake

Det hvite hus benekter på det sterkeste at Kelly advarte Trump før han sluttet i jobben i Det hvite hus.

- John Kelly sa aldri det, og sa heller aldri noe liknende. Dersom han hadde sagt det, så ville jeg ha kastet ham ut av kontoret, uttaler president Trump, ifølge Washington Post.

- Kelly vil bare komme seg inn i rampelyset igjen, slik som alle andre gjør.

Pressekvinne i Det hvite hus, Stephanie Grisham, mener at Kelly ikke var egnet til jobben.

- Jeg jobbet med John Kelly, og han var totalt uegnet til å takle vår fantastiske presidents genialitet.

FORSNAKKELSE: Torsdag trakk Trumps stabsjef sine uttalelser etter å ha forsnakket seg. Video:CNN Vis mer

Ny stabssjef

Uttalelsen oppfattes som et stikk mot både presidenten og hans nåværende stabssjef Mick Mulvaney.

Seinest i forrige uke skapte Mulvaney overskrifter da han forsnakket seg om den kontroversielle Ukraina-saken.

Timer seinere trakk han uttalelsene sine. I en ny uttalelse mente han seg feiltolket av media, samt at han understreket at Ukraina ikke kunne forvente seg en gjenytelse for å etterforske Demokratene.

Demokratenes viktigste oppgave i riksrettsprosessen er å undersøke om hvorvidt Trump holdt igjen bistand til Ukraina som et pressmiddel for å få dem til å etterforske Demokratene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media