Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha forhindret at 49 asylbarn ble sendt ut av Norge

Men Anders Anundsen leste ikke brevet som skulle sikre at hans politiske føringer ble fulgt - selv om han fikk en kopi fra Politidirektoratet.

HAR SVART: Flere timer på overtid har nå Anders Anundsen svart Stortinget på spørsmål om de lengeværende asylbarna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR SVART: Flere timer på overtid har nå Anders Anundsen svart Stortinget på spørsmål om de lengeværende asylbarna. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere timer på overtid har justisminister Anders Anundsen (Frp) nå svart på Stortingets spørsmål om asylbarnsaken.

I brevet skriver han at han aldri leste brevet som skulle sikre at hans politiske føringer ble fulgt, selv om han fikk en kopi fra Politidirektoratet (POD).

Les hele svarbrevet her.

Leste aldri brev Da POD i vinter sendte brevet med sine instrukser nedover i politisystemet - der Anundsens beskjed om ikke å prioritere lengeværende asylbarn var utelatt - gikk brevet i kopi til Justisdepartementet, slik at de kunne kontrollere at POD hadde forstått ordren i departementets tildelingsbrev rett.

Men der ble det ikke lest:

«Disponeringsskrivet har av departementet ikke blitt lest med sikte på å kvalitetssikre at innholdet i det allerede utsendte disponeringsskrivet er i samvsvar med formuleringene i tildelingsbrevet,» heter det i Anundsens svar til Stortinget.

Dermed ble ikke tabben avslørt av Anundsen - men av Bergens Tidende.

- Ikke praktiske konsekvenser Av Anundsens svarbrev går det dessuten fram at politiet i mars spurte departementet hvordoran prioriteringene rundt de lengeværende asylbarna skulle forstås.

«Hvordan påvirker prioriteringen av de nyeste sakene de øvrige prioriteringene, særlig føringen om at saker der (lengeværende) barn er involvert, skal prioriteres?» spurte POD i et brev til departementet 14. mars i år.

Anundsen benyttet heller ikke denne anledningen til å presisere at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres. I stedet svarte han at «saker som omfatter barn skal prioriteres i 2014».

På dette punktet tar Anundsen selvkritikk:

«I ettertid ser jeg at vi kunne vært enda tydeligere i tilbakemeldingen til POD på dette punktet, dersom en var usikker på om det var samsvar mellom tildelingsbrevet og disponeringsskriv».

Både Anundsen og Politidirektoratet mener at feilen ikke har fått praktiske konsekvenser. Politiet har uansett oppfattet de politiske signalene, hevdes det:

I svaret skriver han også at POD har anslått at 49 flere lengeværende asylbarn kunne ha blitt sendt ut av Norge, om det var slik regjeringens politiske føringer ikke hadde blit plukket opp av politiet.

I brevet understreker Anundsen, som han har gjort overfor Dagbladet tidligere, at det ikke er riktig at lengeværende asylbarn skulle skjermes. De skulle bare ikke lenger prioriteres foran andre grupper. Anundsen forklarer at han og politiet hele tiden har vært omforente om at lengeværende asylbarn fortsatt skulle sendes ut av Norge - om ikke lenger som en prioritert gruppe.   
     Svarte på overtid Med to ukers svarfrist skulle justisminister Anders Anundsen (Frp) innen klokka 15 i dag sende Stortingets kontrollkomite sin redegjørelse.

Allerede tidligere i dag ble det imidlertid klart at Justisdepartementet ikke maktet å holde seg til fristen - noe som betyr at komiteen måtte skyve på dagens møte for å kunne behandle Anundsens svar.

- En samlet komité er enig om at denne saken er så viktig at den må få en politisk behandling før året er over. Men det er høyst uvanlig på alle vis med kveldsmøte siste fredag før jul, sa leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB i ettermiddag.

Her kan du lese Stortingets kontrollkomites første og andre brev til justisministeren.

Har beklaget i Stortinget Sakens kjerne er altså enigheten mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF om å få på plass et nytt regelverk for asylbarn som har vært lenge i Norge. I påvente av regelendringen skulle Anundsen be utlendingsmyndighetene om ikke lenger å prioritere lengeværende asylbarn for utsending.

Det signalet plukket imidlertid Politidirektoratet aldri opp, og barn med flere års tilknytning til landet har i høst blitt hurtigutsendt.

Dette har skjedd selv om Anundsen har stått i Stortinget og forsikret at regjeringens behandling av de lengeværende asylbarna, var en «oppmykning» i forhold til den rødgrønne regjeringen.

Tross i at han i etterkant av Bergens Tidenes avsløring av at politiet ikke hadde endret praksis beklaget dette fra talerstolen i stortingssalen og få dager seinere landet den lenge etterlengtede avtalen om lengeværende asylbarn med KrF og Venstre, er han ennå ikke ute av ilden.

Stortingets kontrollkomite kan i kveld konkludere med kalle den forrige stortingsperiodens komitéleder inn til høring dersom de ikke sier seg fornøyd med svarbrevet.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, forreliggere allerede velgernes dom. De er langt fra fornøyd med justisminsiterens håndtering av saken: 38 prosent mener Anundsen har håndtert saken om lengeværende asylbarn dårlig. Bare 16 prosent synes han har håndtert det godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media