Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha forutsett 9/11

Skal ha advart mot terrorisme i boken «The America We Deserve».

PRESIDENTKANDIDAT: Bildet viser Donald Trump mens han taler på et valgkampstevne i Sarasota i Florida, 28. november 2015. Foto: AP Photo/Steve Nesius
PRESIDENTKANDIDAT: Bildet viser Donald Trump mens han taler på et valgkampstevne i Sarasota i Florida, 28. november 2015. Foto: AP Photo/Steve Nesius Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har gjort seg bemerket i årets valgkamp, blant annet fordi han etter Paris-terroren sa at angrepene ville vært «helt annerledes» om privatpersoner fikk bære våpen i Frankrike, og da han ble anklaget for å ha latterliggjort en journalist fra New York Times.

- Oss og dem-retorikk Nå er den frittalende amerikaneren igjen i mediene, denne gang fordi han hevder å ha varslet amerikanske myndigheter om Osama Bin Laden - og Bin Ladens planer - i forkant av terroren som rammet landet 11. september 2001.

Eirik Vatnøy, stipendiat ved Universitetet i Bergens Institutt for informasjons- og medievitenskap, er usikker på om det ligger noen nøye planlagt strategi bak det Trump sier, men mener at han uansett lykkes i å fremstille seg selv som en «ikke-politiker». I tillegg legger han mye vekt på forskjeller mellom ulike grupperinger.

- Han har en dikotomisk retorikk, der det er oss mot dem. Det er oss og dem når det gjelder minoritreter, politikere, nasjoner og andre grupper. Han er fryktelig kontroversiell, men det skaper mye oppmerksomhet og gir ham medieoppslag, sier Vatnøy til Dagbladet.

En studie av de 95 000 ordene Donald Trump har sagt i offentligheten i løpet av én uke, viser at han ofte forespeiler at noe negativt skal skje i fremtiden. Nettopp dette hevder han å ha gjort i forkant av terrorangrepene 11. september 2001.

- Lyssky fyr uten permanent adresse Trump har flere ganger sagt at han «i to år» før angrepene 11. september 2001 advarte mot den trusselen Osama Bin Laden utgjorde.

Han henviser blant annet til at han boken «The America We Deserve» som kom ut i 2000 stilte seg kritisk til myndighetenes manglende fokus på «en lyssky fyr uten permanent adresse, som heter Osama Bin Laden».

Washington Post, som omtaler Trumps påstander i dag, skriver derimot at han ikke forutså terrorisme før noen andre. De påpeker at islamisten Osama Bin Laden allerede i år 2000 var i myndighetenes søkelys, på grunn av to bomber rettet mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania.

Får pressedekning kontroversielle påstander I forkant av angrepene hadde til og med Osama Bin Laden selv sagt at han ønsket å gjennomføre et terrorangrep i USA. Muligheten for at Bin Laden kunne gjennomføre slike angrep ble bekreftet av flere medieorganisasjoner og eksperter. Allerede i 1999 varslet CNN om at et slikt angrep kunne være under planlegging.

Kort sagt er Donald Trumps påstander rett og slett feil, men det gir ham pressedekning. Dermed sparer Trump mye penger på politiske kampanjer, fordi mediene langt på vei driver den for ham. Medieoppslagene har gjort at han nå er den klart mest profilerte og populære presidentkandidaten.

- Det kan virke som at Trumps strategi lenge var å få gratis mediedekning ved å være til dels kontroversiell og veldig tydelig mot det etablerte. Han har fått mye oppmerksomhet som gir gratis pressedekning. Hans til tider aggressive tone mot mediene og at han for eksempel snakker om å kreve penger for å delta i debatter skaper presseblest, sier Vatnøy til Dagbladet.

- Spiller på nostalgi Trumps slagord i denne valgkampen, «Make America Great Again», har tidligere blitt brukt av andre politikere. I oktober kjøpte Trump imidlertid rettighetene til slagordet. I en undersøkelse kommer det frem at mange mener USA var et bedre land før. Kjetil Raknes, høyskolelektor ved Markedshøyskolen, mener at Trump nok ikke har til hensikt å henvise til en bestemt periode i amerikansk historie.

MAJORITETEN: På en valgkampflyer, holdt av en av Donald Trumps støttespillere i Waterville Valley, står det at majoriteten er enige med den frittalende presidentkandidaten. Foto: REUTERS / Brian Snyder
MAJORITETEN: På en valgkampflyer, holdt av en av Donald Trumps støttespillere i Waterville Valley, står det at majoriteten er enige med den frittalende presidentkandidaten. Foto: REUTERS / Brian Snyder Vis mer

- Slagordet er et eksempel på høyrepopulisme, for den spiller ofte på nostalgi. Retorikken er: «Vi var en gang et stort og mektig land som andre så opp til, og nå har vi blitt svake og politiske korrekte». Mange amerikanere er misfornøyde med situasjonen innad i USA og USAs forhold til resten av verden. Trump forsøker å si at han er den eneste som kan hjelpe landet tilbake. Han spiller på at landet har  sporet av, sier Raknes til Dagbladet. 

Trumps utspill om å ha forutsett 11. september-angrepene kommer i en tid da mange amerikanere er redde for at islamistiske terrorangrep skal ramme dem. Denne frykten kommer delvis av flyktningstrømmen særlig Europa har blitt gjenstand for, men også San Bernandino- og Paris-angrepene.

Republikanerne har foreslått å stenge flyktninger ute fra USA, eller å bare akseptere kristne flyktninger. President Obamas svar på dette var at republikanerne «går IS' ærend».

SELFIE: Den mest profilerte av presidentkandidatene i forkant av det amerikanske valget er - så langt - republikanske Donald Trump. På dette bildet stiller han opp for en selfie med en av støttespillerne hans, i Virginia. Foto: REUTERS / Gary Cameron
SELFIE: Den mest profilerte av presidentkandidatene i forkant av det amerikanske valget er - så langt - republikanske Donald Trump. På dette bildet stiller han opp for en selfie med en av støttespillerne hans, i Virginia. Foto: REUTERS / Gary Cameron Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media