Hevder å ha funnet barnefedme-genet

- Når man mangler genet, vil man lettere kunne bli overvektig allerede som barn.

FORSKER PÅ GEN Forskere  har sett på endringer i vekt hos mus etter å ha påført feil eller mangler i et spesellt gen. De mener musene ble mer overvektige om de hadde feil i dette genet, og at funnene også kan være relevante for mennesker. Foto: Colorbox
FORSKER PÅ GEN Forskere har sett på endringer i vekt hos mus etter å ha påført feil eller mangler i et spesellt gen. De mener musene ble mer overvektige om de hadde feil i dette genet, og at funnene også kan være relevante for mennesker. Foto: ColorboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskning.no har i dag en artikkel om at forskere kan ha funnet en genfeil som gjør at enkelte barn blir overvektige allerede fra treårsalderen.

Martin Ridderstråle, som er klinikksjef ved Steno Diabetes Center og professor i endokrinologi ved universitetet i Lund er en av forfatterne av artikkelen om genfeilen.

Han og kollegaene mener å ha funnet at en sjelden feil på MRAP2-genet, som koder for et særlig metthets-protein, kan være årsak til fedme tidlig i livet. 

Forskerne har undersøkt hvordan mus klarte seg med mangler eller endringer i genet.

Ifølge Forskning.no ble musene tykke allerede som små, og de la på seg mer til tross for at de fikk samme mengden mat som andre mus.

Ridderståle mener disse funnene også kan være relevante for mennesker.

- Når man mangler genet, vil man lettere kunne bli overvektig allerede som barn — selv om sunn mat og trening selvfølgelig kan gjøre en del for å forhindre det, sier Ridderstråle ifølge Forskning.no.