<strong>- HAR FUNNET NY BASE:</strong> Det hevder forskere ved CSIS. Her inspiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un et missil av typen Hwasong-14, dato satt til en gang i 2017. Foto: KCNA/Reuters
- HAR FUNNET NY BASE: Det hevder forskere ved CSIS. Her inspiserer Nord-Koreas leder Kim Jong-un et missil av typen Hwasong-14, dato satt til en gang i 2017. Foto: KCNA/Reuters Vis mer

Hevder å ha funnet hemmelig nordkoreansk missilbase:
- De spiller et spill

Skal fungere som et hovedkvarter, skriver Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Reuters melder natt til tirsdag at den skjulte nordkoreanske missilbasen Sino-ri skal være funnet. Den er en av 20 ukjente missilbaser i landet, skriver South China Morning Post, som også omtaler rapporten.

Det er Centre of Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, USA, som skal ha avdekket basen, som de mener fungerer som et slags hovedkvarter for en Nodong-missilbrigade.

Ifølge CSIS skal Sino-ri aldri ha blitt nevnt som en missilbase av Nord-Korea, og som følge av det skal det tyde på at den ikke er en del av avtalen om atomnedrustning, skriver Reuters.

- Nordkoreanerne kommer ikke til å forhandle om ting de ikke anerkjenner. Det ser ut som de spiller et spill. De kommer fortsatt til å ha ganske stor operativ kapasitet, sier Victor Cha, en av forfatterne av rapporten.

Jobbes for nytt møte

Sino-ri skal ligge omtrent 212 kilometer nord for den demilitariserte sonen (grensen mellom Nord- og Sør-Korea), og skal være en nøkkelbase når det gjelder å utvikle våpen som kan nå både Sør-Korea og Japan.

Ifølge Reuters viser satellittbilder fra stedet i slutten av desember at det finnes blant annet en inngang til en bunker og et hovedkvarter på stedet.

Rapporten kommer mens det jobbes for et nytt møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Siden omtrent fra det øyeblikk Donald Trump og Kim Jong-un underskrev den historiske avtalen om atomnedrustning på Koreahalvøya, har flere stilt spørsmål ved om det nordkoreanske regimet mener alvor.

Ifølge South China Morning Post identifiserte CSIS 13 missilbaser i november i fjor.

Aktive baser

I desember hevdet CNN at de satt på bilder som beviste at Nord-Korea har utvidet en base for langdistansemissiler.

Selv om basen Yeonjeo-dong lenge har vært kjent for amerikanske etterretningsbyråer, mener forskere ved Middlebury Institute of International Studies at de nye satellittbildene viser et nytt anlegg bare noe kilometer unna Yeonjeo-dong-anlegget, som man ikke har visst om tidligere.

«Satellittbilder viser at basen er aktiv. I tillegg har Nord-Korea det siste året merkbart utvidet et anlegg i nærheten, som ser ut til å være en annen missilbase, betydelig», heter det i rapporten.

Disse nye satellittbildene var ikke unike av sitt slag. Allerede en måned etter toppmøtet i Singapore meldte Washington Post om et funn som tydet på at Nord-Korea ikke mente alvor med løftet om å jobbe mot total atomnedrustning.

De meldte nemlig at kilder med kjennskap til etterretningsinformasjon opplyste til dem at det trolig utvikles minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang - samme anlegg som Nord-Koreas første interkontinentale missil med rekkevidde til å nå USA ble produsert.

Tidligere rapporter

I midten av november mente forskere ved CSIS at det lukkede regimet hemmeligholder minst 13 rakettbaser som kan skjule flyttbare missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

De mente at satellittbildene deres viste 13 baser, kanskje så mange som 20, som ikke er blitt oppgitt av nordkoreanske myndigheter. Nå skal altså ytterligere én være funnet.

USAs president Donald Trump bekreftet på nyåret at han har fått et viktig brev fra Kim Jong-un.

Ifølge Trump skrev Kim Jong-un at Nord-Korea er villige til å endre sin tilnærming til atomforhandlingene dersom USA fortsetter med sanksjonene mot landet.

Trump og Kim signerte et løfte om atomnedrustning av den koreanske halvøya i Singapore i juni i 2016, i det som var den første direktesamtalen mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer