NAZI-GULL?: To personer hevder å ha funnet et gammelt nazitog lastet med gull nær Walbrzych i Polen. Personene vil foreløpig holde funnstedet hemmelig, men det skal angivelig dreie seg om tunneler i nærheten av Ksiaz-borgen. Foto:  EPA / MACIEJ KULCZYNSKI
NAZI-GULL?: To personer hevder å ha funnet et gammelt nazitog lastet med gull nær Walbrzych i Polen. Personene vil foreløpig holde funnstedet hemmelig, men det skal angivelig dreie seg om tunneler i nærheten av Ksiaz-borgen. Foto: EPA / MACIEJ KULCZYNSKIVis mer

Hevder å ha funnet nazitog lastet med gull: - Det er mulig dette toget finnes

Ekspert forklarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En polakk og en tysker hevdet tidligere i uka at de har funnet et gammelt nazi-tog lastet med gull. Ingen har foreløpig bekreftet eller fått offisielle bilder av det spesielle funnet, som ble en snakkis i medier over hele Europa.

Nå forteller en dansk ekspert at det oppsiktsvekkende funnet ikke er usannsynlig.

- Nazistene røvet og plyndret store kultur- kunst- og gullskatter da de angrep andre deler av Europa. Noe av det som forsvant er aldri funnet. Så det er mulig at dette toget finnes, sier Claus Bundgård Christensen, lektor i historie og ekspert på 2. verdenskrig, til Ekstra Bladet.

Myndighetene i den polske regionen Walbrzych forteller ifølge nyhetsbyrået Reuters at de har blitt kontaktet av et advokatfirma som representerer to personer som hevder å stå bak det senasjonelle funnet.

Toget skal inneholdet rundt 300 tonn med gull.

- Kan ikke avvise Det finnes ingen offisielle nedtegnelser som kan bekrefte togets eksistens, men ifølge historiene på folkemunne i lokalområdet forsvant toget da det i 1945 forsøkte å unnslippe sovjetiske styrker med store verdier i gull og edelstener.

- Nazistene plyndret mye i Sovjet og i Polen. Mange av verdiene forsvant og dukket ikke opp igjen. Vi kan ikke avvise at historien er sann, sier historieekspert Claus Bundgård Christensen.

STJAL: Nazistene plyndret og stjal under andre verdenskrig. Blant annet tok de gullringer fra ofre som ble sendt i konsentrasjonsleirer. Foto: AP PHOTO / US ARMY SIGNAL CORPS
STJAL: Nazistene plyndret og stjal under andre verdenskrig. Blant annet tok de gullringer fra ofre som ble sendt i konsentrasjonsleirer. Foto: AP PHOTO / US ARMY SIGNAL CORPS Vis mer

Han fortsetter:

- Fenomenet med nazi-skatter er noe som dukker opp med jevne mellomrom. Ofte er det ikke noe i det, sier Christensen.

Ifølge historiene forvant toget inn i en tunnel i nærheten av Ksiaz-borgen, den samme borgen som ligger tre kilometer fra Walbrzych der kravet fra de to ble fremmet via advokater. Det skriver BBC.

Tunnelen skal siden ha blitt stengt og stedet glemt for all ettertid.

150 meter I de lokale mediene florerer det nå med historier, og flere rapporterer flere detaljer om det angivelige funnet.

Radio Wroclaw melder at toget som ble funnet er omlag 150 meter langt, og var lastet med våpen, industrielt utstyr, juveler, edelstener og andre verdisaker.

Walbrzych24.com gjentar opplysningen om at det er en polakk og en tysker som har gjort funnet, og at toget hadde fastmonterte maskingeværposter på sidene.

Skepsis Tross rapportene er det ingen mangel på skeptikere. Joanna Lamparska er en ekspert på lokalhistorien i området og tror ikke at toget noen gang har eksistert.

- Det er allerede en håndfull personer som har lett etter toget. De har ødelagt jernbanen flere steder på jakt etter skatten, men ingenting har noen gang blitt funnet, sier hun.

ER DET HER?: Et bilde av av Ksiaz-borgen, som ligger tre kilometer fra Walbrzych. Foto:  AFP PHOTO / PAP/ MACIEJ KULCZYNSKI
ER DET HER?: Et bilde av av Ksiaz-borgen, som ligger tre kilometer fra Walbrzych. Foto: AFP PHOTO / PAP/ MACIEJ KULCZYNSKI Vis mer

- Men legenden har fanget mange.

Personene bak det angivelige funnet, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 årene, og de krever en finnerlønn på 10 prosent.

- Advokater, hæren, politiet og brannvesenet tar seg nå av dette. Det har aldri blitt foretatt utgravninger i området det er snakk om, så vi aner ikke hva vi vil finne, sier Marika Tokarska, en representant for myndighetene i regionen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram