Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha funnet russisk krigsskip som sank for 113 år siden. Skal ha fraktet 200 tonn gull

Men eksperter sår tvil om skipet virkelig kan ha fraktet så mye gull.

FUNNET: Det russiske krigsskipet Dimitrii Donskoi sank for 113 år siden, og skal nå ha blitt funnet av et sørkoreansk selskap. Foto: Yonhap / via REUTERS / NTB scanpix
FUNNET: Det russiske krigsskipet Dimitrii Donskoi sank for 113 år siden, og skal nå ha blitt funnet av et sørkoreansk selskap. Foto: Yonhap / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske krigsskipet Dimitrii Donskoi, som sank for 113 år siden, har blitt funnet utenfor Sør-Korea, ifølge det koreanske selskapet Shinil Group.

- Skroget har fått alvorlige skader som følge av å ha blitt angrepet, akterenden er nesten knust, og likevel så er skipets dekk og sider godt bevart, heter det i en uttalelse fra selskapet, ifølge The Independent.

Senket av eget mannskap

Krigsskipet var en del av en flåte som opererte i Stillehavet, og ble sunket av sitt eget mannskap etter Japans seier i Slaget ved Tshushima, det siste og avgjørende slaget under den russisk-japanske krig i 1904 og 1905.

Skipet ble frakjørt av resten av flåten og angrepet av japanerne. Dermed bestemte mannskapet seg for å senke skipet.

Siden den gang, og spesielt i nyere tid, har flere forsøkt å lokalisere skipet. Hovedårsaken til det er at det ryktes at skipet var lastet med så mye som 200 tonn gull.

Ifølge Shinil-gruppen er gullet verdt 130 milliarder dollar. Gullet skulle brukes til å betale mannskapets lønn og også havneavgifter.

Shinil Group, som ble grunnlagt i forrige måned, offentliggjorde både bilder og video tatt av en ubåt. Bildene inkluderer en del av skipet som øyensynlig viser skipets navn på russisk.

Skipet ligger på 400 meters dyp, og selskapet håper å kunne heve skipet fra dypet innen noen måneder.

FRA KRIGEN: Det var et historisk funn som ble gjort på bunnen av Korallhavet, utenfor Australias kyst. Video: CNN/Paul G Allen Vis mer

Tviler på gullrykter

Men ikke alle er overbevist om at det er så mye å hente i det russiske vraket. Kirill Kolesnisjenko, professor i sosiale studier ved Universitetet for Det fjerne østen i Vladivostok, sier til det russiske nettstedet RIA Novosti at å ha alt gullet på et skip ville være for risikabelt, skriver BBC.

Han spør seg hvorfor Russland ville sende gullet med et skip, når det kunne bli sendt risikofritt med tog fra Vladivostok.

Russiske eksperter har riktignok sagt at det kan ha vært noen gullmynter om bord på skipet til å betale mannskapets lønn, men neppe 200 tonn.

Shinil Group er ikke på børsen, men presidenten i selskapet inngikk nettopp en avtale om å kjøpe aksjer i det lokale selskapet Jeil Steel.

Etter at Shinil kunngjorde at de hadde funnet det russiske skipet steg Jeil Steels aksjer med 30 prosent på tirsdag. Trenden med kursoppgang fortsatte onsdag, helt til selskapet gikk ut med at Shinils president ville bli selskapets nest største aksjeeier hvis avtalen gikk gjennom, skriver The Independent.

Jeil Steel sa også at de ikke har «noen tilknytning til skatteskipvirksomheten». Det førte til at aksjekursen falt med mer enn 20 prosent torsdag.

Tidligere har også andre selskaper hevdet at de har funnet skipet, men ingen av dem har så langt klart å hente det opp fra dypet.

Ett av selskapene, Dong-Ah Constructions, ble anklaget for å spredt falske rykter for å øke sin egen aksjekurs, og selskapet gikk seinere konkurs.

Har ikke bedt om hevingsrettigheter

Påstanden fra Shinil om at de er det eneste selskapet som har funnet skipet, blir også bestridt av det statlige koreanske instituttet for vitenskap og teknologi. Instituttet hevder at de fant skipet allerede i 2003, og på nettsida deres ligger det bilder fra 2007, som visstnok skal være av det myteomspunne skipet.

Shinil har foreløpig ikke søkt om rettighetene til å heve skipet, men skulle de gjøre det, må de betale 10 prosent av vrakets estimerte verdi, som altså kan være opp mot 13 milliarder dollar.

Ifølge BBC har Shinil annonsert at de vil holde en pressekonferanse i nær framtid for å fjerne all tvil, og at selve hevingen av skipet vil ta «rundt tre måneder».