Hevder å ha funnet skipet til oppdageren James Cook

Ble brukt i perioden 1768 til 1771.

OPPDAGELSESSKIP: James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet.  Skipet på bildet er en kopi.
OPPDAGELSESSKIP: James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet. Skipet på bildet er en kopi. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den britiske oppdageren James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet.

Nå mener eksperter å ha funnet vraket av skipet ved havna i Newport på Rhode Island i USA.

Det skriver britiske Independent.

I flere hundre år har det vært et mysterium nøyaktig hvor skipsvraket til slutt endte, men ekspertene mener det er mellom 80 og 100 prosent sikkert at det er nettopp dette de nå har funnet, skriver de.

Skipet ble opprinnelig sjøsatt som lasteskipet «Earl of Pembroke», men ble kjøpt av marinen i 1768 for en vitenskapelig ekspedisjon til Stillehavet og for å utforske sjøene Terra Australis Incognita, det vil si «ukjent sørlig land».

Skipet ble i stor grad glemt etter sin berømte reise. Det ble omdøpt og solgt til private eiere i 1775, og vendte kun kortvarig tilbake til marintjeneste som troppetransportskip under Den amerikanske uavhengighetskrigen. Deretter ble det senket ved Rhode Island i 1778.

HMS «Endeavour» er i realiteten navnet på ni forskjellige skip som tilhørte den britiske marine, men det mest berømte av dem alle var det skipet som ble bygd i Whitby for deretter å bli kommandert av kaptein James Cook på hans berømte sjøreise der han oppdaget New Zealand og Australia i 1764. Endeavour betyr «streben», «anstrengelse»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer