OPPDAGELSESSKIP: James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet.  Skipet på bildet er en kopi.
OPPDAGELSESSKIP: James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet. Skipet på bildet er en kopi.Vis mer

Hevder å ha funnet skipet til oppdageren James Cook

Ble brukt i perioden 1768 til 1771.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske oppdageren James Cook benyttet fartøyet HMS Endeavour da han i perioden 1768 til 1771 seilte i ukjente farvann sør i Stillehavet.

Nå mener eksperter å ha funnet vraket av skipet ved havna i Newport på Rhode Island i USA.

Det skriver britiske Independent.

I flere hundre år har det vært et mysterium nøyaktig hvor skipsvraket til slutt endte, men ekspertene mener det er mellom 80 og 100 prosent sikkert at det er nettopp dette de nå har funnet, skriver de.

Skipet ble opprinnelig sjøsatt som lasteskipet «Earl of Pembroke», men ble kjøpt av marinen i 1768 for en vitenskapelig ekspedisjon til Stillehavet og for å utforske sjøene Terra Australis Incognita, det vil si «ukjent sørlig land».

Skipet ble i stor grad glemt etter sin berømte reise. Det ble omdøpt og solgt til private eiere i 1775, og vendte kun kortvarig tilbake til marintjeneste som troppetransportskip under Den amerikanske uavhengighetskrigen. Deretter ble det senket ved Rhode Island i 1778.

HMS «Endeavour» er i realiteten navnet på ni forskjellige skip som tilhørte den britiske marine, men det mest berømte av dem alle var det skipet som ble bygd i Whitby for deretter å bli kommandert av kaptein James Cook på hans berømte sjøreise der han oppdaget New Zealand og Australia i 1764. Endeavour betyr «streben», «anstrengelse»

Ekspertene som mener de har funnet Endeavour planlegger nå en mer detaljert utforskning av området de mener skipsvraket befinner seg i, melder CNN.

KAPTEIN COOK: James Cook var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Foto: Scanpix
KAPTEIN COOK: James Cook var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Foto: Scanpix Vis mer