Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha nye bevis på at Alcatraz-rømlinger klarte det «umulige»: Å overleve

Vil starte etterforskning i Brasil 53 år etter.

LAGDE MASKER: I 1962 klarte Clarence Anglin, John Anglin og Frank Morris å rømme fra Alcatraz ved å blant annet legge igjen ansiktsmasker på cellene. Nå mener den tidligere etterforskningslederen Art Roderick at ferske spor kan kaste nytt lys over den mystiske forsvinningen og hvor det ble av fangene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LAGDE MASKER: I 1962 klarte Clarence Anglin, John Anglin og Frank Morris å rømme fra Alcatraz ved å blant annet legge igjen ansiktsmasker på cellene. Nå mener den tidligere etterforskningslederen Art Roderick at ferske spor kan kaste nytt lys over den mystiske forsvinningen og hvor det ble av fangene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er det beste sporet vi har hatt i denne saken, sier Art Roderick, den pensjonerte etterforskningslederen i US Marshal til The New York Post.

I 20 år ledet Roderick etterforskningen i kjølvannet av at tre personer rømte fra det sagnomsuste fengselet Alcatraz.

Nå mener han at ferske spor kan kaste nytt lys over den mystiske forsvinningen.

I juni 1962 lyktes brødrene John og Clarence Anglin og medfange Frank Morris å grave en tunell ut av fengselet. Alcatraz-fangene hadde lagt ansikter laget av såpe, dorull og menneskehår i sengene sine. De krabbet deretter ut av fengselet som skulle være umulig å unnslippe, tok seg til taket på Alcatraz, og kastet seg på sjøen med en provisorisk gummibåt laget av stjålne regnjakker.

Etter det er det ingen som vet med sikkerhet hva som ble fangenes skjebne.

Ny dokumentar Fengselsadministrasjonen - som skryter av at det er umulig å rømme fra fengselet - har i alle år hevdet at de druknet i rømningsforsøket.

Men nå, 53 år etter, hevder Anglin-familien at de sitter på dokumentasjon som viser at brødrene levde i beste velgående på midten av 70-tallet, og at de fortsatt kan være i live.

Det kom fram i en dokumentar på History Channel som ble vist mandag kveld amerikansk tid, hvor Anglins nevøer David (48) og Ken Widner (54) er intervjuet. Det er primært tre ledetråder som gjør at pensjonerte Roderick nå håper å starte ny etterforskning i Brasil, i samarbeid med amerikanske myndigheter:

Julekort, bilder og DNA • Julekortene: Ifølge nevøene har de tatt vare på julekort signert Clarence and John Anglin. De har ikke poststempel, men ifølge eksperter skal signaturene passe med rømlingenes håndskrift.

• Bildet: I dokumentaren viste også nevøene for første gang fram et bilde som angivelig viser at Anglin-brødrene var i live så seint som på 70-tallet.

• DNA-sporet: I 1963 fant myndighetene rester av et lik som hadde skylt i land nord for San Francisco. De hevdet at dette kunne stamme fra en av de tre fangene. Nå har imidlertid familien tillatt etterforskere å grave opp liket til en tredje bror i søskenflokken, og hans DNA-profil stemmer ikke med beinrestene som ble skylt i land.

- Når du jobber med denne typen saker, så får man noen ganger en følelse av at brikkene faller på plass. Jeg får den følelsen nå, sier Roderick.

Samarbeider for første gang Det er to spørsmål som i særlig grad reiser seg i forbindelse med denne saken. Hvorfor kommer nevøene på banen med nye bevis først nå? Og er det hold i disse bevisene?

Ifølge nevøene har de holdt dette skjult i alle år fordi de har følt seg trakassert av FBI. Men nå ligger deres mor (fangenes søster) for døden, og de ønsker å få klarhet i denne saken før de går bort.

FENGSELET: Midt på øya i San Fransisco-bukta, ligger Alcatraz-fengselet, som angivelig skal være umulig å rømme fra. Foto: AFP PHOTO/ JOSH EDELSON
FENGSELET: Midt på øya i San Fransisco-bukta, ligger Alcatraz-fengselet, som angivelig skal være umulig å rømme fra. Foto: AFP PHOTO/ JOSH EDELSON Vis mer

I tillegg ønsker de å vise at den arrogante fengselsledelsen tar feil når de hevder at de tre aldri kan ha klart å rømme fra fengselet.

Hvorvidt bevisene holder vann, er det ingen som vet. Nevø Ken Widner hevder å ha flere bevis som han først vil lansere i sin kommende bok. Men det at han også skal lansere sin egen bok, er i seg selv en motivasjon for å skape mest mulig blest rundt denne saken.

Den pensjonerte etterforskeren Roderick har ifølge The New York Post allerede tatt kontakt med US Marshals om å åpne en etterforskning i Brasil, hvor brødreparet kan ha endt opp. Dersom de fortsatt er live, så vil de være i midten av 80-åra i dag.

- Kunne ha klart å rømme Dette er imidlertid langt fra første gang noen hevder å kunne bevise at de tre overlevde flukten fra Alcatraz.

I desember i fjor presenterte en gruppe tyske forskere undersøkelser som angivelig viser at de tre i teorien kunne ha overlevd flukten.

Ved å studere strømninger og tidevann, mener forskerne at de kan ha klart å komme seg i land dersom de satte båten på sjøen en gang mellom klokka 23 og midnatt.

Men de har i så fall klart å time det bra. Hadde de dratt enten én time før eller én time seinere, ville de ifølge forskerne trolig ha blitt drept av de sterke strømmene i bukta utenfor fengselet, skriver nyhetsbyrået AP.

I LIVE?: Disse bildene viser Frank Lee Morris, Clarence Anglin og John Anglin, både i sine yngre og eldre dager. Likene ble aldri funnet, og nå hevder Anglin-familien å kunne bevise at de overlevde flukten fra Alcatraz. Foto: /U.S. Department of Justice / Reuters / NTB Scanpix
I LIVE?: Disse bildene viser Frank Lee Morris, Clarence Anglin og John Anglin, både i sine yngre og eldre dager. Likene ble aldri funnet, og nå hevder Anglin-familien å kunne bevise at de overlevde flukten fra Alcatraz. Foto: /U.S. Department of Justice / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!