Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha ødelagt Boko Harams hovedkvarter

Presidenten foran valget i Nigeria lørdag.

 FØR EROBRINGEN:  Nigerianske spesialstyrker i byen Diffa torsdag før angrep på Boko Harams hovedkvarter i Gwoza. Fredag melder nigerianske myndigheter at Boko Haram-hovedkvarteret er ødelagt. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
FØR EROBRINGEN: Nigerianske spesialstyrker i byen Diffa torsdag før angrep på Boko Harams hovedkvarter i Gwoza. Fredag melder nigerianske myndigheter at Boko Haram-hovedkvarteret er ødelagt. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigerias regjeringsstyrker hevder å ha gjenerobret byen Gwoza fra Boko Haram, der den ytterliggående gruppa erklærte et eget islamsk kalifat i fjor.

Militæret sier den inntok byen fredag morgen, bare et døgn før landet holder valg på ny president og nasjonalforsamling.

- Flere terrorister døde, mens mange ble pågrepet. Oppryddingen i hele Gwoza og byens forsteder fortsetter, heter det i en melding på Twitter.

President Goodluck Jonathan hyller landets militære styrker i en TV-overført tale og sier de har gjenerobret store områder fra Boko Haram.

Nigerianske myndigheter anklages imidlertid for å overdrive sin egen framgang i krigen. I nabolandet Tsjad, som også forsøker å slå ned Boko Haram, har president Idriss Déby beskyldt Nigeria for manglende samarbeid i krigen mot de ytterliggående opprørerne.

Utfordres av muslim
Nigerias president Goodluck Jonathan oppfordrer velgerne til å avstå fra vold og godta resultatet av valget i Afrikas rikeste og mest folkerike land lørdag.

- Ingen politiske ambisjoner kan rettferdiggjøre vold eller blodsutgytelse, sa Jonathan i en tale som ble sendt på alle landets TV-kanaler fredag.

Kristne Jonathan og hans People's Democratic Party (PDP) håper på gjenvalg, men den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari, som er muslim og representerer All Progressive Congress (APC), er blitt en farlig utfordrer.
Grenseoverganger valgstengt Som følge av frykten for voldshandlinger er alle grenseoverganger stengt fra onsdag, samtidig som det er innført strenge restriksjoner på bevegelsesfriheten mens valglokalene er åpne.

Nigeria har dårlige erfaringer med valg, og begge kandidater synes å være opptatt av å unngå en repetisjon av 2011 da rundt 1.000 mennesker ble drept i sammenstøt etter at resultatet var kunngjort.

Denne gangen er det frykten for selvmordsangrep og bombeattentater fra Boko Haram som har ført til de strenge sikkerhetskravene.

(NTB-AFP-Reuters).

 VALG I NIGERIA LØRDAG:   En valgplakat i byen Kano fredag. Foto: Goran Tomasevic, Reuters/NTB Scanpix.
VALG I NIGERIA LØRDAG: En valgplakat i byen Kano fredag. Foto: Goran Tomasevic, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hele Norges coronakart