Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder å ha oppdaget nytt organ hos mennesker. Flere forskere fnyser av funnet

Norsk ekspert: – Gammel lærebok-kunnskap som har fått overdreven oppmerksomhet.

ENORMT: Interstitium kan vise seg å være vårt største organ, og ligger blant annet like under huden slik man ser her ( merket med gult). Foto: Kevin Mackenzie / University of Aberdeen
ENORMT: Interstitium kan vise seg å være vårt største organ, og ligger blant annet like under huden slik man ser her ( merket med gult). Foto: Kevin Mackenzie / University of Aberdeen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i New York har fått mye oppmerksomhet for sin nye studie hvor de hevder å ha funnet kroppens aller største organ.

Doktor David Carr-Locke og doktor Petros Benias trengte ikke grave dypt for å finne oppdagelsen, ifølge National Geographic. Foreløpig har forskerne bare kalt organet interstitium, et bindevev som brer seg ut i hele kroppen – fra like under huden til å omkranse andre organer som lunger, nyrer og lever.

Svært komplekst

Betegnelsen bindevev er selvsagt i seg selv ikke noe nytt innen medisin. Men ifølge forskerne har man tidligere bare sett på dette som et kompakt lag med vev, ikke et eget organ med tilhørende funksjoner.

Etter å ha tatt i bruk nye analysemetoder og mye kraftigere mikroskop enn tidligere under et forsøk på kreft, ga imidlertid bildene dem en stor overraskelse.

Forskerne mener å ha oppdaget nye strukturer, som gjør at bindevevet må sees på som langt mer komplekst enn man tidligere har trodd. Blant annet mener de at bindevevet er sentralt for hvordan kroppen håndterer væske.

Det kommer fram i rapporten etter funnet, gitt ut av Scientific Reports.

«Lærebok-kunnskap»

Andre forskere er imidlertid lite imponert over det mye omtalte funnet og mener det er gammelt nytt. De mener også at oppmerksomheten rundt dette «nye organet» er svært overdrevet, ifølge Buzzfeed.

Helge Wiig, professor i fysiologi ved Universitetet i Bergen, har studert og publisert forskning om bindevevet gjennom en årrekke. Han er blant flere forskere som kritiserer studien.

– Mye av det som blir presentert i denne studien er gammel lærebok-kunnskap og har fått overdrevent oppmerksomhet, skriver han i en e-post til Buzzfeed.

Kritikerne mener også at det faktisk ikke er snakk om et nytt organ, slik forskerne i New York hevder.

Melody Swartz, professor ved Universitetet i Chicago, opplyser at eksistensen av dette bindevevet er velkjent og avviser at man kan se på dette bindevevet som et eget organ.

– Jeg føler at denne studien er blitt grovt misrepresentert både av forfattere og av pressen, sier hun.

Matthev R. Glucksberg, professor i biomedisinsk ingeniørfag, forteller at han forsket på det omtalte bindevevet allerede på 90-tallet.

– Vi vet mye om dette og vi vet at det ikke er et organ, sier han. ​

Tilfeldig oppdagelse

Professor Neil Theise ved universitetet i New York sier til Buzzfeed at han ikke er i tvil om funnet, selv om studien møter kritikk.

– Ingen har noen gang vist et bilde av dette vevet med denne strukturen og disse celletypene før, sier han.

Han opplyser at det er hans første studie på interstitium.

– Jeg måtte lære om det for å finne ut hva vi så her, sier han.

Neil Theise uttalte tidligere til National Geographic at det tidligere har vært kjent hvordan kroppen håndterer 70 prosent av væskeinnholdet. De siste 30 prosentene har derimot vært et mysterium, men funnet gir ny forklaring på hvordan dette skjer.

– Dette har bare vært delvis kjent og teorier. I tillegg til å bidra til væskehåndtering, ser vi også at bindevevet kan ha andre viktige funksjoner, blant annet for å absorbere slag, siden det ikke er et hardt eller stivt materiale, forklarer Theise.

Kan hindre spredning

Ifølge professoren er det også allerede sett tegn til at kreftceller fra svulster kan spre seg via bindevevet og inn i lymfesystemet.

– Spørsmålet er om vi ved hjelp av dette kan oppdage sykdommer tidligere ved å ta prøver av væska i bindevevet. Hvis det lar seg gjøre, vil det da være mulig å finne ut hvordan vi kan stoppe spredning, sier Theise.

Oppdagelsen får ifølge National Geographic også anerkjennelse hos bioingeniør Jennifer Munson, som lenge har studert væske i menneskekroppen.

Hun ønsker nå å se nærmere på funnene som ble gjort ved universitetet i New York.

– Dette viser fordelene med å kunne studere kroppen på helt nye måter. Jeg er virkelig begeistret for oppdagelsen, selv om jeg som alle forskere også er skeptisk og vil se nærmere på dette, sier hun, noe professor Theise har forståelse for.

– Men det kommer alltid til å være ting vi ikke har sett før og ikke vet hva er. Selv er jeg bare begeistret over at naturen er mer komplisert enn vi selv har klart å forestille oss, sier professoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!