Hevder å ha protestert mot amerikansk tortur

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener han har tatt opp amerikanernes tortur på riktig måte.

IKKE SELVKRITIKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar ikke selvkritikk for hvordan han har håndtert torturen mot fanger i forhold til USA. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
IKKE SELVKRITIKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar ikke selvkritikk for hvordan han har håndtert torturen mot fanger i forhold til USA. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Det vil alltid være slik at selvransakelse i alle retninger er både viktig og nødvendig når denne kunnskapen kommer fram. Men jeg mener at det blir feil å skape inntrykk av at det ikke har vært debatt og protest, sier Jonas Gahr Støre på telefon fra Reykjavik.

Han har lest artikkelen som NUPI-direktør Jan Egeland og direktør Mariano Aguirre ved Det norske fredsbyggingssenter, NOREF skriver i dagens Dagbladet om amerikanernes bruk av tortur i «krigen mot terror». Artikkelforfatterne kritiserer de allierte for å ha vist unnfallenhet i forhold til amerikanernes bruk av tortur.


- Heftig debatt

Egeland og Aguirre skriver at de allierte europeiske landene tilsynelatende gjorde lite for å stanse «rettsløsheten for navnløse fanger som ble fraktet mellom hemmelige og kjente torturkamre».

— Det er generelt sett betimelig at alle må gå i seg selv og se om vi tok saken bredt nok opp. Det gjelder både den forrige regjeringen og vår.

Støre peker på at Stoltenberg-regjeringen har tatt opp disse spørsmålene med amerikanerne gjentatte ganger siden 2005.

— Jeg har tatt det opp med min amerikanske kollega, snakket om det i foredrag i USA og Norge, og levert rettslige argumenter for den ulovlige praksisen ved blant annet Guantanamo. Opposisjonen har sagt at dette viser en antiamerikansk holdning og kokketert med at Stoltenberg aldri ble invitert til Bush, påpeker ministeren

.

- Sterk dynamikk

Egeland og Aguirre oppfordrer de allierte til å legge press på USA for å få til en rettsprosess. Støre har tillit til at det amerikanske demokratiet er på vei mot et slikt oppgjør.

— Jeg har tillit til at det amerikanske demokratiet er på sporet, Obama har vist mot og tatt dette opp. Det er tross alt en styrke at dette ikke har latt seg skjule. Bildene fra Abu Graib var med på å snu verdensopinionen og betenkningene fra Den internasjonale Helsingforskomitéen var en av de klare årsakene til at Bush-administrasjonen dalte i popularitet og oppslutning. Debatten har gått aller heftigst i USA selv, sier han.

— En eventuell etterforskning av hvem som er ansvarlig vil kunne innebefatte Bush-administrasjonen. Tror du dette vil gå helt til topps?

— Det er det vanskelig å si noe om, men jeg har inntrykk av at en sterk dynamikk satt i gang.

— Ønsker du at en etterforskning skal omfatte Bush, Cheney og Rumsfeldt?

—Da svarer jeg på generelt grunnlag. Det bør ikke være straffefrihet for noen, for krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene.