Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Afghanistans president sto bak valgfusk

Presidentkandidat Abdullah Abdullah med sterke beskyldninger.

KLAGER INN RESULTATET: Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah mener valget i landet var skjemmet av fusk. Foto: EPA/SCANPIX
KLAGER INN RESULTATET: Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah mener valget i landet var skjemmet av fusk. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah beskylder president Hamid Karzai for omfattende forsøk på valgfusk.

- Det var omfattende irregulariteter, bedrageri og forsøk på fikse resultatet, sa Abdullah i dag.

Han hevder blant annet at oppmøtet i valget forrige uke var langt lavere enn det antallet stemmer skulle tilsi i en del områder, og at de ekstra stemmene har gått til Karzai.

- Det afghanske folk og det internasjonale samfunnet fortjener å få vite om våre bekymringer, påpeker Abdullah, som var Karzais hovedutfordrer i presidentvalget.

- Forhåpentligvis kan vi håndtere dette i rettsvesenet, legger han til.

225 klager

Presidentkandidaten sier at klagene er levert til det valgklagekommisjonen.

Kommisjonen opplyste i dag at de totalt har mottatt 225 klager på irregulariteter i forbindelse med torsdagens valg.

- 35 av klagene er gitt høy prioritet. Dette er de som vi anser kan være av vesentlig betydning for valgresultatet, sier leder av valgklagekommisjonen, Grant Kippen.

Det har ikke minst kommet en rekke klager fra områder som var rammet av voldsepisoder på valgdagen, opplyser han.

Valgobservatører fra EU har så langt konkludert med at torsdagens valg i hovedsak var fritt og rettferdig, men samtidig pekt på problemer i enkelte områder.

- Terror var skyld i at valget i enkelte deler av landet ikke kan betraktes som fritt, sier sjefsobservatør Philippe Morillon i går.

De islamistiske ekstremistene i Taliban truet på forhånd med angrep mot gjennomføringen av valget. De gjorde alvor av truslene i den sørlige delen av landet, hvor det er kommet meldinger om velgere som fikk fingeren kuttet av etter at de benyttet stemmeretten.

- Ingen overraskelse

USAs spesialutsending til Afghanistan, Richard Holbrooke, sa i dag at anklagene om valgfusk ikke kommer som noen overraskelse.

- Vi har omstridte valg i USA. Det kan bli noen spørsmål her i Afghanistan. Det ville ikke overraske meg i det hele tatt. Jeg forventer det, sa Holbrooke til nyhetsbyrået AP.

Han mener at en må avvente dommen fra Afghanistans uavhengige valgkommisjon og valgklagekommisjon før en kan si noe om valgets legitimitet.

- USA og det internasjonale samfunnet vil respektere den prosessen som er tegnet opp av Afghanistan selv, sier den amerikanske spesialutsendingen.

Foreløpige valgresultater er ikke ventet før tirsdag, og det endelige resultatet vil trolig ikke være klart før i neste måned.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling