Hevder agenter tett på Putin varslet USA. Brått ble det stille

Amerikansk etterretning har ikke lenger kilder tett på makta i Kreml, hevder etterretningskilder.

STILLE: Amerikanske etterretningstjenester har levert detaljerte rapporter om hvordan russerne forsøkte å påvirke det amerikanske valget. Mye av informasjonen skal de ha fått fra kilder nær president Vladimir Putin. Men nå har det blitt stille. Foto: Jorge Silva   / Reuters / NTB Scanpix
STILLE: Amerikanske etterretningstjenester har levert detaljerte rapporter om hvordan russerne forsøkte å påvirke det amerikanske valget. Mye av informasjonen skal de ha fått fra kilder nær president Vladimir Putin. Men nå har det blitt stille. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 gikk alarmen i etterretningsmiljøer i USA. Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Seinere har de amerikanske etterretningstjenestene også levert detaljerte rapporter om hvordan russerne forsøkte å påvirke det amerikanske valget, og en etterretningsrapport slo også fast at Putin personlig ga ordre om cyberangrep for å påvirke valget.

Russland har på sin side kategorisk avvist alle påstander om valginnblanding.

Frykt før mellomvalget

Æren for at amerikansk etterretning kunne slå alarm og levere detaljerte rapporter tilskrives i stor grad informanter som satt tett på Vladimir Putin, skriver New York Times.

Nå nærmer det seg et nytt valg i USA, det såkalte mellomvalget. Valget kan gjøre at maktbalansen i begge kamrene i Kongressen endres, at Demokratene får flertall.

Statistikkguru Nate Silvers nettsted FiveThirtyEight, som har svært godt rykte på seg for å levere treffsikre kalkyler, mener det er 73 prosent sjanse for at Demokratene får flertallet i Representantenes hus etter valget i høst, noe som igjen vil ha stor innvirkning på amerikansk politikk.

Amerikanske myndigheter er naturlig nok bekymret for at russerne igjen skal prøve å påvirke valget, men ifølge kilder i etterretningsmiljøet New York Times har snakket med, har de fått et problem:

De fleste av informantene tett på Putin i Kremls innerste gemakker har sluttet å gi lyd fra seg, noe som gjør at CIA og andre byråer ikke vet hva slags planer Russland har for mellomvalget.

Etterretningskildene New York Times har snakket med tror ikke kildene har blitt avslørt eller drept. De mener at de har gått under jorda grunnet mer aggressiv kontraetterretning fra de russiske myndighetene.

Det inkluderer drapsforsøk på spioner, eksemplifisert gjennom forgiftningen av den tidligere russiske dobbeltagenten, Sergej Skripal, i mars.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Har ingen konkrete bevis

Like fullt har advarslene vært mange fra folk i etterretningsmiljøet. Dan Coats, USAs nasjonale etterretningssjef, har gjentatte ganger sagt at den russiske regjeringen, og spesielt Vladimir Putin, har som mål å underminere det amerikanske demokratiske system.

Under en opptreden i Det hvite hus tidligere i august sa Coats at etterretningsbyrået «fortsatt ser en omfattende meldingskampanje av Russland, i et forsøk på å svekke og dele USA». Han la til at forsøkene «omfatter spørsmål som er relevante for valget».

Men ifølge etterretningskilder finnes det ingen konkrete bevis som sier noe om at Putin har beordret sine etterretningsenheter til å forsøke å påvirke utfallet av valget i en bestemt retning, utover en rekke kaoskampanjer for å svekke tilliten til det demokratiske systemet.

Etterretningen tror ikke det betyr at Putin har endret strategi, men de mener at det handler om at de ikke har den samme tilgangen på informasjon fra Putins innerste sirkel som de hadde tidligere.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Russland-etterforskningen

Amerikansk etterretning har slått fast at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget i 2016, og saken henger fremdeles som en mørk sky over den politiske ledelsen i USA.

Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske valget i 2016 henger fremdeles over landets politiske ledelse som en mørk sky. Spesialetterforsker Robert Mueller gransker som kjent påstandene, og har allerede fått siktet eller dømt flere personer med tilknytning til president Donald Trump.

Tidligere denne uka ble Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, dømt på åtte av 18 tiltalepunkter mot ham. Han skal blant annet ha gjemt unna penger han skal ha fått betalt fra ukrainske lobbyister med tilknytning til Kreml.

I tillegg til Manafort har Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn innrømmet at han løy til FBI da de kontaktet ham og spurte ham ut om møter han hadde hatt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak. Flynn var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump i bare noen få uker. Han fikk sparken da det ble avslørt at han ikke hadde informert om sin kontakt med russiske myndigheter.

Også tidligere utenrikspolitisk rådgiver George Papadopolous har sagt seg skyldig i å ha løyet for FBI, i forbindelse med at FBI avhørte ham om hans kontakt med en London-basert russisk professor, samt en kvinne feilaktig omtalt som «Putins niese» av Papadopoulous. I januar i år kom det også avsløringer som pekte på at Papadopoulous' kontakt med russere var utløsende for hele Russland-etterforskning.

En etterforskning Donald Trump konsekvent, og gjentatte ganger, har omtalt som en heksejakt.

Utviste diplomater

Når det gjelder den amerikanske etterretningen skal det heller ikke ha vært spesielt gunstig for amerikanerne at Russland utviste 60 amerikanske diplomater, som et svar på at USA hadde utvist 60 russiske diplomater som følge av påstandene om at det var Russland som sto bak drapsforsøket på den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal i England i mars.

Putin har også sagt at han kan være villig til å ta livet av det han kaller forrædere, en kommentar som falt like før drapsforsøket på Skripal.

- Russerne er veldig fokuserte og irriterte. De har vist at de er villige til å drepe kilder, sier John Sipher, en pensjonert etterretningsagent, som jobbet i Moskva på 90-tallet og som har ledet CIAs Russland-program.

Han mener USA har hatt mindre tilgang på etterretningsinformasjon etter at diplomatene ble utvist.

De siste åra skal USA ha hatt bare noen ganske få informanter helt tett på Putin. I enkelte perioder har de vært avhengige av en eller to for den mest verdifulle informasjonen om Putins gjøren og laden. Og mister de kontakte med disse informantene, kan det bli veldig vanskelig for de amerikanske etterretningsbyråene å sikre seg den mest verdifulle informasjonen.

- Russland vil spre kaos

På tross av dette mener Michael Carpenter, Russland-ekspert og tidligere tjenestemann i Obama-administrasjonen, at USA bør ha god kontroll på Putins strategier foran valget i høst.

Han peker på de mange falske kontoene i sosiale medier som russiske etterretningsenheter har skapt, i et forsøk på å øke støtten til hvite nasjonalister og Black Lives Matters-bevegelsen. Etterretningsenhetene har også forsøkt å øke støtten til grupperinger både på ytre høyre og ytre venstre i både USA og Russland, samt russiskvennlige kandidater i valg.

- Det er åpenbart at Russland jobber på begge sidene av kontroversielle temaer for å spre kaos. Når det er sagt er det ikke bare kaos, det er åpenbart noen kandidater Russland foretrekker. Russerne forsøker å støtte kandidater som er anti-etablissement og russiskvennlige, ikke bare i USA, men over alt, sier Carpenter.

Når det gjelder USAs president, Donald Trump, har han som kjent ikke vært helt konsekvent i uttalelsene han har gitt om russisk valginnblanding. Men i juli sa han at han er «veldig bekymret» for at Russland vil blande seg i valget for å hjelpe Demokratene.

«På grunnlag av at ingen president har vært tøffere mot Russland enn meg, så vil de definitivt jobbe hardt for Demokratene. De vil definitivt ikke ha Trump!» tvitret presidenten.

Putin fastholder at Russland verken har eller kommer til å blande seg inn i amerikanske valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer