ISLAMISTISK OPPRØRER: Dette skal være et medlem av jihadistgruppa Shura Taliban Islam. Mannen sprayer slagordet «Ingen islam uten jihad» på veggen til grensestasjonen Bab al-Hawa på grensa til Tyrkia. Foto: BULENT KILIC / AFP PHOTO / NTB Scanpix
ISLAMISTISK OPPRØRER: Dette skal være et medlem av jihadistgruppa Shura Taliban Islam. Mannen sprayer slagordet «Ingen islam uten jihad» på veggen til grensestasjonen Bab al-Hawa på grensa til Tyrkia. Foto: BULENT KILIC / AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer

Hevder al-Qaida styrker seg i Syria: - De er overalt, sier opprørskommandant

Ekstremister setter USA i en kinkig knipe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som slaget om Syrias framtid står i landet største by Aleppo, rapporterer flere internasjonale nyhetsmedier om en kraftig økning i al-Qaida-krigere i landet. Islamistiske grupper med bånd til terrororganisasjonen vinner terreng i en stadig mer kaotisk borgerkrig, melder The New York Times.

Pengestøtte til islamister Den siste tida har ekstreme islamistiske grupperinger styrket posisjonen i enkelte deler av landet, skriver avisa. Islamistene skal ha blitt bedre organisert og har fått tak i flere og bedre våpen. Også opprørsgrupper som tidligere ikke har hatt en religiøs agenda har nå ha begynt å flagge jihadistiske meninger.

Årsaken skal være pengestøtte fra utlandet. Opprørsgruppene mottar mye penger fra personer i Saudi-Arabia og Dubai, og donorer fra disse landene skal foretrekke å støtte grupper med islamistisk heller enn sekulær ideologi.

- Jidhadist-språket har med finansiering å gjøre, sier Syria-analytiker i Peter Harling International Crisis Group.

Harding viser til en trend der sekulære og moderate opprørere slutter seg til ekstremistgrupper fordi disse gruppene har våpen og penger.

Også den arabiske TV-kanalen Al Jazeera rapporterer om et skifte blant opprørerne. Flere grupper hevder selv at de har tilknytning til al-Qaida, og påstår at de har satt opp treningsleire på syrisk terrirorium.

- De er overalt En opprørskommandør i den nordsyriske provinsen Idlib sier til The New York Times at opprørerne ennå ikke har vært i konfrontasjoner med al-Qaida-gruppene i området.

- De er overalt, og de blir sterkere. Vi ønsker ikke fiendligheter i vårt område, sier han.

Økningen i al-Qaida-grupper i Syria blir satt i sammenheng med at borgerkrigen har nådd grensa til Irak. Irakiske myndigheter hevder at mange av islamistene i Syria har tatt seg over fra Irak

- Den delen av al-Qaida som opererer i Irak er den samme som oprererer i Syria, sa en rådgiver for den irakiske statsministeren Nuri Kamal al-Maliki i et intervju på torsdag.

Assads propaganda Det amerikanske militæret har den siste tiden nedtonet al-Qaidas betydning i Syria. Det amerikanske forsvarsdepartementets talsmann George Little sa torsdag at al-Qaida i Irak antageligvis er den største islamistgruppa i landet.

- Jeg kan ikke utelukke at det er noen ekstremister i Syria, men ingen bør tro at al-Qaida i Irak har noen betydningsfull eller sterk tilstedeværelse i der, sa han ifølge NTB.

Al-Qaida i Irak har tidligere mottatt støtte fra Assad-regimet, men blir nå trukket fram som hovedfiende i regimets propaganda. Den syriske regjeringen hevder at majoriteten av opprørerne er islamistiske ekstremister.

Dersom rapportene om økende tilstedeværelse av al-Qaida-styrker er korrekte, sitter amerikanerne i en lei skvis. På den ene siden har vestlige land krevd Assads avgang, på den andre er det vanskelig å vite hvilke mål de ulike opprørsgruppene kjemper for å oppnå. I forrige uke argumenterte den amerikanske statsviteren Seth Jones i Washington Post for at USA og landets allierte burde bruke militære virkemidler mot al-Qaida i Syria. Landet deler grense med Irak, der islamistiske ekstremister fremdeles utgjør en stor trussel mot de USA-støttede myndighetene.

AL-QAIDA-KRIGER: En mann med  et al-Qaida-emblem på skjorta er her fotografert sammen med opprørere utenfor byen Homs i 4. mai i år. Foto: JOSEPH EID / AFP / NTB Scanpix
AL-QAIDA-KRIGER: En mann med et al-Qaida-emblem på skjorta er her fotografert sammen med opprørere utenfor byen Homs i 4. mai i år. Foto: JOSEPH EID / AFP / NTB Scanpix Vis mer