Hevder alle styrker sendes: - Kritisk

Alle russiske reservetropper skal være på vei til Sievjerodonetsk. - Svært bekymringsfullt, sier guvernøren.

SENDER ALLE STYRKER: Russland sender nå alle reservetroppene sine til Sievjerodonetsk, ifølge ukrainsk guvernør. Foto: Alexander Ryumin / AP / NTB
SENDER ALLE STYRKER: Russland sender nå alle reservetroppene sine til Sievjerodonetsk, ifølge ukrainsk guvernør. Foto: Alexander Ryumin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere uker har det pågått harde kamper i og utenfor den ukrainske byen Sievjerodonetsk som følge av russernes forsøk på å erobre byen.

- Det er bare et spørsmål om tid før Russland har kontroll på hele byen, sa oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Dagbladet tidligere denne uka.

Nå skal Russland være i ferd med å sende alt av reservetropper til Sievjerodonetsk, som ligger vest i Luhansk.

- I dag, i morgen og dagen etter vil de (Russland, journ.anm.) sende inn alt de har av reserve-ressurser. Fordi det er mange av dem her allerede, kan dette bli et kritisk punkt, sier Serhij Hajdaj, guvernør for Luhansk oblast i Donbas, i en TV-uttalelse lørdag, ifølge Reuters.

Dette er imidlertid ikke bekreftet fra russisk hold.

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

- Svært bekymringsfullt

Slaget om Sievjerodonetsk har pågått i nærmere sju uker, og Russland kontrollerer allerede store deler av området.

- Våre forsvarere kjemper mot russere i alle retninger. De kontrollerer ikke byen fullstendig, sier Hajdaj på meldingstjenesten Telegram.

I tillegg pågår det svært harde kamper i landsbyene Tosjkivska og Zolota, som ligger like i nærheten av Sievjerodonetsk.

Guvernøren frykter de kommende dagene og beskriver situasjonen som «svært bekymringsfull.»

Ukrainske myndigheter har for lengst bedt sivilbefolkningen om å evakuere, og nærmere 90 prosent av innbyggerne skal ha ha flyktet.

Nærmere 10 000 sivile skal imidlertid fremdeles oppholde seg i den krigsherjede byen. Mandag sa guvernøren i Luhansk at russiske styrker har ødelagt alle bruene ved byen, og at det verken er mulig å evakuere sivile eller få inn forsyninger.

EKSPLOSJON: Russland skal ga truffet en tank i Sievjerodonetsk. Etter det har guvernøren i området bedt lokalbefolkningen holde seg i tilfluktsrom. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ikke viktig

Selv om Russland de siste ukene har hatt stort fokus på å erobre Sievjerodonetsk, er det ikke byen i seg selv som er viktig for Vladimir Putin, ifølge oberstløytnant Karlsen.

Putins mål er nemlig å «frigjøre» Donbas-regionen, og for å klare det er de avhengig av å ta hele Luhansk fylke.

Det inkluderer blant annet tvillingbyen Lysytsjansk, som ligger på en høyde med kupert terreng.

- Russland har slåss lenge for å ta Sievjerodonetsk, og må slåss enda lenger for å ta Lysytsjansk. Det blir vanskelig. Og framgangen går sakte. Det kommer til å bli tidkrevende, harde og blodige kamper, sa Karlsen til Dagbladet tidligere denne uka.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer