PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24), ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kech24 Vis mer Vis mer

Marokko-drapene:

Hevder alt endret seg da han flyttet til byen: - Han hjernevasket broren min

Broren til en av de drapsmistenkte mennene hevder mannen i rød genser hjernevasket de andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MARRAKECH (Dagbladet): Broren til Younes Ouizad (26) ser på bilder og videoer fra marokkanske nettaviser og fra Dagbladet for å peke ut hvem som er den terror- og drapsarresterte broren.

- Det er han. Og han ved siden av i rød genser er han som dukket opp i området og hjernevasket bror uten at vi skjønte hva som foregikk. Han ble etterlyst, sier den 31 år gamle storebroren via oversettelsene til Dagbladets kjentmenn i bydelen i utkanten av millionbyen Marrakech.

Kjentmennene er student Marouane Elfadil (22) og kameramann Hamza Safaoui (25). Kameramannen var første fotograf på åstedet der Maren Ueland (28) og Lousia Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept.

Endret seg brått

Bildene fra rasteplassen oppe i Atlas-fjellene av politihelikoptre og de to teltene til drapsmennene og ofrene har gått verden rundt siden sist mandag.

Bror og far til 26-åringen fortalte i går at noe plutselig skjedde med Younes for bare noen måneder siden.

Hele familien har bodd sammen eller ved siden av hverandre hele livet - mor og far, brødrene og koner og 26-åringens tre år gamle datter.

- Vi jobbet sammen som malere i flere år. Plutselig sluttet han og sa han skulle begynne med noe annet. Vi fikk aldri vite hva. Og forrige onsdag sa han at han ble borte noen dager. Han hadde et viktig oppdrag han ikke kunne fortelle noe om. Så kom politiet og ransaket rommet hans nå tirsdag. Dagen etter skjønte vi hvorfor, og så ble han pågrepet torsdag, sier broren, som er skamfull og sterkt preget på vegne av familien og alle i nabolaget.

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Far og sønn kommer uoppfordret med en henstilling om hva som må gjøres:

- Myndighetene må ta tak i oppveksten til de helt unge her ute, slik at de får gå på skole og har noen framtidsutsikter. Og så må alt gjøres for å stoppe IS her. Vi marokkanere er et vennlig folk som ikke vil ha det sånn, sier de via tolkene.

Sverger troskap til IS

Bror og sønn Younes Ouizad står helt til venstre på en mye omtalt video som viser de drapsmistenkte foran det som ser ut som et IS-flagg.

De fire på videoen sverger troskap til IS. Ingenting av det som blir sagt kan direkte relateres til dobbeltdrapet.

I videoen siterer en av mennene Koranen:

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt.»

«SKAMMER SEG»: Familien til Younes Ouziad, helt til venstre på bildet, sier til Dagbladet at de skammer seg over det som har skjedd. Foto: Skjermdump
«SKAMMER SEG»: Familien til Younes Ouziad, helt til venstre på bildet, sier til Dagbladet at de skammer seg over det som har skjedd. Foto: Skjermdump Vis mer

Dagbladets hjelpere har tre andre adresser til terror- og drapsarresterte i saken som har opptatt Marokko hele uka. Slike bestialske, trolig målrettede hendelser kan ingen huske når sist skjedde i det store nordafrikanske landet, som tilsynelatende har hatt kontroll over ekstreme grupper.

På den andre adressen avviser faren til den pågrepne kontakt med utenlandsk presse. Han og omgivelsene klarer ikke mer nå etter all oppmerksomheten i media hjemme i Marokko.

Beryktet bydel

På adresse nummer tre er familien bortreist. På den fjerde adressen, med en barnehage innerst i ei trang gate, blir en mann fra lokale myndigheter med for sikkerhets skyld. Han kjører foran med moped, og vinker når vi kan kjøre etter. Barnehageeieren i 50-åra er pågrepet, det kommer ingen respons på banking på inngangsdører.

Til den femte adressen vil ikke kjentmennene dra, selv på høylys dag.

- Bydelen Sidi Youssef Ben Ali er beryktet i hele Marrakech for vanskelige forhold og kriminalitet. Der har jeg ikke vært, og vil ikke dra dit med utlendinger, sier engelskstudent og guide Marouane Elfadil.

Hvorfor er det blitt slik?

Bare en halvtime unna ligger paradegater med marmorfortau, butikker og franskinspirerte restauranter som ville fått høye terningkast i finere strøk av Paris.

- Rekrutteres til IS

Dagbladets to kjentmenn gir den enkle, historiske forklaringen:

FORKLARER: Student Marouane Elfadil (22) i Marrakech. Foto: John T. Pedersen
FORKLARER: Student Marouane Elfadil (22) i Marrakech. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Gjennom lange tider har dette vært bydelen utenfor byen, som fattige familier har søkt til for å finne bedre muligheter til å overleve. Så er det ikke bedre der. En stor del av barna går aldri på skole. Mange har ikke noe skoletilbud. De må ut på gata fra de er små for å skaffe inntekter til familien. Det er ingen andre framtidsutsikter. Myndighetene må ta ansvar og sørge for skoletilbud og framtidsutsikter. Alternativet er at det blir mer og mer håpløst.

Og Maroune Elfadil legger til på generelt grunnlag:

- Det er ikke så rart at en slik hverdag gir rekruttering IS og ekstreme grupper. Mange har aldri gått på skole og kjemper for å overleve fra dag til dag. Da er det lettere å bli fanget av løfter om himmelen og et bedre liv hvis du dreper en person som innpiskere sier er fiender.

Kameramannen, en sprek idrettskar som tok seg inn til drapsstedet til fots, sier ingen av de kjente som er pågrepet, ville funnet på å gå inn dit for turens skyld. De må ha blitt fortalt at dette var et punkt alle vestlige turgåere måtte passere på veien mot toppen av Nord-Afrikas høyeste fjelltopp Toubkal (4167 meter).

Blant de første på åstedet: Kameramann Hamza Safaoui (25). Foto: John T. Pedersen
Blant de første på åstedet: Kameramann Hamza Safaoui (25). Foto: John T. Pedersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer