I RETTEN: Eddie Ray Routh (t.v) er siktet for drapet på den tidligere skarpskytteren Chris Kyle. I dag, mandag, presenteres trolig et 50 minutter langt videointervju der Routh snakker detaljert om drapet. Foto: NTB Scanpix
I RETTEN: Eddie Ray Routh (t.v) er siktet for drapet på den tidligere skarpskytteren Chris Kyle. I dag, mandag, presenteres trolig et 50 minutter langt videointervju der Routh snakker detaljert om drapet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hevder «American Sniper»-drapsmann røper detaljer i videoopptak

Rettssaken fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettsaken mot krigsveteranen Eddie Ray Routh (27), som er siktet for drapet på den tidligere amerikanske skarpskytteren Chris Kyle (38), fortsetter i Texas.

Rettssaken går inn i sitt fjerde døgn mandag og det er ventet at Danny Briley - fra politimyndigheten Texas Ranger - skal vitne og presentere et opptak der Routh angivelig innrømmer drapene på Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35) 2. februar 2013.

Avisa NY Post gjengir deler av innholdet som Routh skal ha sagt i avhør med Briley bare timer etter drapene.

- Jeg visste at hvis jeg ikke tok sjelen hans (Kyles), ville han tatt min, sier Routh, ifølge NY Post.

Videoopptaket der Routh kommer med innrømmelsene skal være 50 minutter langt.

- Jeg fortalte søstra mi at jeg måtte drepe en mann. Det var ikke slik at jeg ville det. Det var nødvendig. Jeg var den neste som ville fått hodet mitt blåst av, sier Routh.

Kyle er portrettert i den Oscar-nominerte filmen «American Sniper» og rettssaken får massiv oppmerksomhet i USA.

13 skudd 27-åring Routh flyktet i Kyles bil etter drapene, men ble senere pågrepet av politiet.

Han skal ha skutt Kyle seks ganger og Littlefield sju ganger ved skytebanen i Glen Rose, Texas.

Rouths tre forsvarere vil de neste dagene kalle inn forskjellige leger for å vitne i håp om å bevise at krigsveteranen ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Rett før helga vitnet politibetjenten Gene Cole. Han hevder Routh fortalte om drapene mens han var fengslet.

- Jeg hørte Mr. Routh si: «Jeg skjøt dem fordi de ikke ville snakke med meg. Jeg satt i baksetet i bilen. De ville ikke snakke med meg. De tok meg til skytebanen og jeg skjøt dem. Det føles fælt, men de ville ikke snakke med meg. Jeg er sikker på at de har tilgitt meg», sa Cole

Cole jobbet i politiet ved sheriffkontoret i Erath County og forteller at han hørte Routh diskutere drapene etter at han var arrestert. Dette skal ha skal skjedd 22. juni - fire måneder etter at han ble pågrepet.

I Irak Rouths onkel, James Watson fortalte i retten at han ble tilkalt til Rouths hjem morgenenen drapsdagen for å «roe ned» den tiltalte som kranglet med kjæresten. Watson fortalte i retten at paret røyket marihuana og at Routh forlot stedet. Senere ringte Routh sin onkel og sa «jeg kjører en død manns bil», ifølge onkelens forklaring.

Chris Kyle omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie. Etter å ha skutt Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35), tok Routh bilen til Kyle og kjørte til sin søster. Hun ringte politiet og fortalte at broren hevdet å ha drept to menn.

Spørsmålet i løpet av den to uker lange rettssaken er dermed hvorvidt Routh var tilregnelig eller ikke da han utførte drapene.

Rouths advokater vil trolig argumentere for at en post-traumatisk stresslidelse bidro til at han endte i denne mentale tilstanden.

27-åringen tjenestegjorde seks måneder i Irak i 2007 og 2008, og etter at han returnerte hjem var han flere ganger på kant med loven, ifølge The New York Times. I tillegg skal moren hans ha kontaktet politiet etter at Routh truet med å begå selvmord.

Organisasjonen Warfighter Foundation mener imidlertid at det ikke stemmer at Routh opplevde noe i Irak som kan ha traumatisert ham. De mener han aldri var involvert i nære krigshandlinger, og at han ellers kun har jobbet som hjelpearbeider under jordskjelvet på Haiti.

ENKE: Taya Kyle var gift med avdøde Chris Kyle. Foto: REUTERS/Tom Fox/The Dallas Morning News/Pool via Reuters
ENKE: Taya Kyle var gift med avdøde Chris Kyle. Foto: REUTERS/Tom Fox/The Dallas Morning News/Pool via Reuters Vis mer