Hevder at 1300 mennesker er drept i kjemiske angrep i Syria

Rapporterer om ufattelige grusomheter.

OVERLEVDE: Overlevende etter det som skal ha vært et gassangrep hviler ut i en moske i bydelen Duma i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix
OVERLEVDE: Overlevende etter det som skal ha vært et gassangrep hviler ut i en moske i bydelen Duma i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet blir oppgitt av George Sabra, en representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen for syriske opposisjonsgrupper. — Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sa Sabra på en pressekonferanse i Istanbul i Tyrkia.

Dødstallene spriker etter angrepene. Syrian Observatory for Human Rights, en opposisjonsvennlig eksilgruppe, har uttalt at minst 100 mennesker er drept i angrepene, men uten å si at det ble brukt kjemiske våpen.

Aktivister i Syria har oppgitt at over 200 er drept, mens Nasjonalkoalisjonen, som omfatter en rekke opposisjonsgrupper, hevder at minst 650 personer er døde som følge av kjemiske angrep.

Regimet til president Bashar al-Assad avviser alle anklagene på det sterkeste.

Reagerer Storbritannia reagerer skarpt på meldingene om at regimet i Syria skal ha brukt kjemiske våpen i angrep utenfor Damaskus og vil bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd. Britene vil også at regimet i Damaskus gir FN-eksperter tilgang til stedene der opposisjonen hevder det er brukt nervegass.

- Jeg er dypt bekymret etter rapportene om at hundrevis av mennesker, deriblant barn, er blitt drept i luftangrep og angrep med kjemiske våpen mot opprørskontrollerte områder nær Damaskus, sier utenriksminister William Hague.

Også Den arabiske liga ber om at FN-inspektørene straks etterforsker anklagene om at regimet brukte kjemiske våpen i et angrep onsdag morgen. Inspektørene befinner seg nå i Damaskus for å granske tidligere påstander om bruk av kjemiske våpen.

Krever utrykning Ligaens leder Nabil al-Arabi ber inspektørene om straks å reise til området utenfor Damaskus, Ghouta, der angrepene skal ha funnet sted. Teamets svenske leder Åke Sellström mener at opplysningene bør undersøkes. Han har kun sett TV-bilder av angrepene, og understreker at de ikke kan gi svar på hva som er skjedd.

- Men de høye tallene på antall skadde og døde som man snakker om, høres mistenkelig ut. Det høres ut som noe man bør se på, sier han til nyhetsbyrået TT. Men om dette er noe inspektørene skal gjøre, kan han ennå ikke fastslå.

- Det er avhengig av om noen av FNs medlemsstater går til generalsekretæren og sier at vi bør se på denne hendelsen. Vi er jo på plass, sier han.

- Ikke logisk Det er ikke logisk at Syrias regime skulle gjennomføre et kjemisk angrep nå, mener en britisk analytiker. Analytikeren mener både tidspunktet og valg av sted er merkelig ettersom det skjer bare tre dager etter at FN-eksperter på kjemiske våpen ankom landet.

De er innkvartert på et hotell i Damaskus, ikke så langt fra forstedene som er angrepet.

- Det gir liten mening for den syriske regjeringen å ta i bruk kjemiske våpen på et slikt tidspunkt, spesielt tatt i betraktning at byene som er angrepet, ligger relativt nær, sier Charles Lister ved IHS Jane's Terrorism and Insurgency Center.

Islamister Samtidig understreker han at det er godt kjent at det er sterk støtte til opposisjonen i Ghouta-området, der angrepene fant sted.

Blant annet har den ytterliggående islamistiske gruppa al-Nusra lenge vært på plass i området, ifølge Lister.

Han understreker at det er umulig å bekrefte at det er brukt kjemiske våpen ut fra videoene av døde mennesker som er lagt ut på nettet, men at det uansett er klart at mange mennesker er drept.

(NTB/Dagbladet)

ANGREP: Røyk står opp etter angrep fra et syrisk jagerfly i Raqqa-provinsen øst i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
ANGREP: Røyk står opp etter angrep fra et syrisk jagerfly i Raqqa-provinsen øst i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer